BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam-Zuidas

Nieuws 20-09-2021 om 11:00 - Architectenbureaus


BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam-Zuidas


Het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas is de winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het hotel is ontworpen door het Limburgse architectenbureau Wiel Arets Architects.

De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold.

Verrassend juryoordeel

De voorgaande jaren wonnen steevast publieke gebouwen, waaronder de Tilburgse LocHal en het Groningse Forum. Deze editie kwam de vakjury verrassend uit de hoek; ze wees een Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’. Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping.

Van der Valk moest het opnemen tegen 11 andere genomineerden, verdeeld over 4 categorieën, waaronder Station Assen. Dat project kreeg de Publieksprijs.

Publieksprijs:

Station Assen

Architect: Powerhouse Company i.s.m. De Zwarte Hond

Opdrachtgever: Gemeente Assen i.s.m. NS, Prorail

De vier categoriewinnaars

  1. Identiteit & Icoonwaarde:

Studio Thonik, Amsterdam

Architect: Studio Thonik i.s.m. MMX architecten

Opdrachtgever: Studio Thonik

De jury: Samen met de architect heeft de opdrachtgever gestreden om een plek in de stad te bemachtigen, het pand op de beschikbare postzegel grond in te passen, en de belijning van de trespa-gevel precies in elkaar te ‘puzzelen’. Door die strakke, grafische vormgeving werkt het gebouw als een sculptuur voor de stad.

  1. Leefbaarheid & Sociale Cohesie:

Theater Zuidplein, Rotterdam

Architect: De Zwarte Hond

Opdrachtgever: Hart van Zuid (Ballast Nedam/Heijmans)

De jury: Blij verrast is de jury door dit ‘heerlijk gedegen’ gebouw, dat logistiek vernuftig in elkaar zit en met zijn multifunctionele zalen en robuuste interieur ‘zo dertig jaar mee kan’. Naast het nieuwe zwembad staat het gebouw goed op zijn plek, de manier waarop het plein aan de publieke foyer tot leven is gewekt, toont de betekenis van het theater voor de buurt.

  1. Particuliere Woonbeleving:

Huis op ‘t Raboes, Eemnes

Architect: De Kort Van Schaik

Opdrachtgever: Schipper Bosch Projecten

De jury: Dit huis staat prachtig in het landschap, het ruimtelijk concept is ‘fantastisch uitgewerkt’, elke hoek verrast. De liefde voor het maken is voelbaar; daarbij hebben opdrachtgever – die het ontwerp met zijn eigen bedrijf bouwde – en architect nauw samengewerkt. Dit huis is een Gesamtkunstwerk dat tot het kleinste detail klopt.

  1. Stimulerende Omgevingen:

Startmotor, Rotterdam

Architect: Marge architecten

Opdrachtgever: BPA Ridderkerk

De jury: De jury is enthousiast over het woonconcept, dat de ontwikkelaar ondanks enkele bezuinigingen fier overeind heeft gehouden. Ze ziet een gebouw dat leeft, met enthousiaste bewoners die actief zijn in verschillende commissies, gekoppeld aan de voorzieningen. Het is prettig dat de bewoners naast de gedeelde tuin beschikken over een ruim balkon. Startmotor biedt al met al een fijne woonomgeving voor jongeren, en werkt tegelijk als een ‘motor’ voor de herontwikkeling van de buurt.

Eervolle Vermelding

Fort van Hoofddorp

De jury geeft Eervolle Vermeldingen aan gebouwen die net niet in aanmerking komen voor een nominatie, maar wel een bijzondere meerwaarde of kwaliteit hebben die speciale vermelding en navolging verdient.

Architectenbureau: Serge Schoemaker Architects

Opdrachtgever: Stichting Fort van Hoofddorp

De jury: Een ontwerp dat uitblinkt in bescheidenheid, waarmee een prachtige plek is gecreëerd, om rond te dwalen, samen te tuinieren, en tot rust te komen. Duidelijk is dat dit project van betekenis is voor de lokale bevolking; goed dat de gemeente Haarlemmermeer dat belang zag, en dapper hoe de initiatiefnemers tien jaar hebben doorgezet om hun droom te verwezenlijken.

Bron: BNA


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.