Bouwdata beheren in megaprojecten

Opinie 06-12-2021 om 10:58 - BIM-cloudplatforms - Softwareleveranciers


Bouwdata beheren in megaprojecten


De uitdagingen in complexe projecten

Het leukste onderdeel aan mijn werk vind ik het contact met de markt. Vooral als klanten en partners vertellen over hun successen en de mooie projecten waar ze aan werken. Natuurlijk worstelen ze soms ook met uitdagingen, maar het geeft mij veel positieve energie om hen hierbij te helpen.

Megaprojecten beheren

Wat deze megastructuren gemeen hebben, is de uitdaging om alle belanghebbenden op een goede manier te laten samenwerken. Het ontwerpen, bouwen en exploiteren van dit soort megaprojecten genereert grote hoeveelheden data en documentatie. Die moeten worden uitgewisseld en gecoördineerd door meerdere belanghebbenden binnen consortia van ontwerpers, aannemers, ingenieursbureaus en de consultants die optreden namens de eigenaar. De succesvolle uitwisseling en coördinatie van gegevens is cruciaal bij het beheren van (ontwerp)interfaces tussen de verschillende partijen die bij deze projecten betrokken zijn.

En na de voltooiing van de bouwactiviteiten moeten alle gegevens van het ontwerp en de bouw, inclusief een bijgewerkte versie van de As Built-materialen, beschikbaar zijn voor interne en externe asset management-organisaties. Het is van cruciaal belang om de consistentie van de gegevens gedurende de gehele levenscyclus van de assets te waarborgen.

Megaplatform met data

Megaprojecten als Fehmarnbelt en SuedLink vereisen dus een ‘megaplatform’ voor het beheer van bouwdata. Goede interoperabiliteit is belangrijk want je kunt immers niet van alle betrokken aannemers, projectontwikkelaars of asset owners verwachten dat ze dezelfde software gebruiken. In de ideale wereld integreert een platform met software voor bedrijfsprocessen zoals SAP, CAD-software van derden of gespecialiseerde software van een klant. Daar zijn zogenaamde API’s voor. Want alleen met goede integratie kan alle data over een gebouw, infrastructureel project of andere assets door alle partners op dezelfde manier worden bekeken, aangepast en gebruikt. Dat is ware digitalisering van de bouw.


Joost Bolkenstein

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Orteliuslaan 899, 3528 BE Utrecht, Nederland

Telefoon:
030 808 03 20

E-mail:
Openen

Over Joost Bolkenstein:
Thinkproject, gevestigd in München, Duitsland, is een wereldleider op het gebied van bouwintelligentie en ontsluit het potentieel van mensen en informatie via digitale technologieën om betere industriële resultaten mogelijk te maken. Het is de toonaangevende Europese SaaS-aanbieder op het gebied van constructie en engineering met 2.750 klanten, meer dan 250.000 gebruikers in ruim 60 landen en bijna 500 werknemers.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.