Bouwen is teamsport geworden

Opinie 08-03-2014 om 10:44 - BIM-adviseurs


Bouwen is teamsport geworden


Bouwen doe je samen. Het beste doe je dat direct met de opdrachtgever, ontwerpers en bouwers en het liefst in één contract. Voor de bouwcrisis was dat ‘samenwerken’ zeer betrekkelijk omdat de aanbesteding van de laagste prijs niet per se de echte laagste prijs was.

Nu ligt dat anders. De helft van de sector is bezig met elkaar te vertrouwen en met eerlijke business terwijl de andere helft nog op de oude manier werkt. Het probleem is allen dat je niet weet met welke helft je te maken hebt. Ook opdrachtgevers weten het niet en reageren soms nog zeer traditioneel met gewoon aanbesteden. Het Engelse bidding is geen tendering wat velen denken.

Er wordt bovendien als een kip zonder kop maar iets geadviseerd, omdat de kennis van velen vaak niet verder reikt dan ieders eigen vakgebied. U kent die horrorverhalen ook wel. Wordt op een groot kantoren complex van 60.000 m2 een warmtepomp met een laag temperatuur systeem geadviseerd door een bedrijf terwijl je bij het zien van één detail al had kunnen zien dat de beloofde isolatie in 1994 never nooit is gehaald. De Rc-waarde van 2,5 bleek bij onderzoek niet hoger te zijn dan 0,8. Een ramp, maar dit gebeurt dagelijks.

Sociale innovatie

Wat we nodig hebben is sociale innovatie. In dit concept zoeken bedrijven elkaar om te werken aan een vastere relatie dan tot nu toe het geval is. Bedrijven die elkaar aanvullen om een specifieke renovatie aan te pakken. Dit heet ook wel cocreatie. Daarvoor is het nodig dat bedrijven elkaar niet bestrijden, maar samen iets nieuws ontwikkelen en kennis delen. Er is genoeg kennis voorhanden, immers iedereen luistert en bezoekt congressen. Maar gewoon samen doen, ho maar. Dit gebeurt echt nog te weinig.

Geef een kind een blauwe brandweerauto en het gaat er mee spelen. Maar vertel je ervan alles bij; dat eigenlijk de auto rood had moeten zijn dan wil het er niet meer mee spelen. Te veel uitleggen, staat het doen in de weg. Ga aan het werk, ga samenwerken en haal eruit wat er in zit. Dit kan met BIM. Bij lekker technische oplossingen voelen we ons helemaal goed.

 

Samenwerken is niet een nieuwe manier van aanbesteden, bimmen, scrummen et cetera. Maar samenwerken vraagt veel vertrouwen en een andere route. Dat is niet eenvoudig. Niet alleen op techniek en informatie moeten we elkaar vinden maar ook op bedrijfsniveau.

Praktijk

In 2007 heeft Regieraad bouw een boekwerkje uitgegeven ‘Bouwen is teamwork! Praktijkgids voor succesvol samenwerken in de bouw’. Hieruit is daarna ‘Vernieuwing in de bouw’ ontstaan. Het boekje is in 2007 uitgegeven door PSI in bouw, een programma dat inmiddels is afgesloten.

Deze praktijkgids blijkt in de praktijk echter toch moeilijk in het gebruik. Wij bouwers zijn niet zo van de ‘softe kant’ maar ligt juist daar niet een mooie opstap naar iets nieuws? Nee, wij hoeven helemaal niet te vernieuwen, maar gaan gewoon weer samenwerken met het andere bedrijf om de hoek. Zoek samenwerking met de mensen in de buurt en ga bouwen in de buurt. Daar mag en kan je het vertrouwen niet schaden. In plaats van in één project samen te werken, zal er projectoverstijgend gewerkt gaan worden om kortere doorlooptijden, kostenreducties en minder omgevingshinder te bewerkstelligen.

‘Een maatschappij wordt niet alleen gevormd door wat wij opbouwen, maar ook door wat wij weigeren af te breken.’

~ J.C Sawhil ~

Onze handelswijze, gedachten en manier van denken worden beperkt door onze zelfgecreëerde conditionering. Diegenen die uit hun eigen conditionering kunnen en durven te breken en hun verbeeldingskracht weten aan te spreken, maken het verschil.


Carl-peter Goossen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Horaplantsoen 20, 6717 LT Ede, Nederland

Telefoon:
06 532 568 29

Over Carl-peter Goossen:
Carl-peter Goossen is directeur en ontwerpmanager van Bouwnext. Bouwnext staat voor degelijk integraal projectadvies op gebied van bouwprojecten en productontwikkeling. Betaalbaar, duurzaam en comfortabel bouwen met een mensgerichte en realistische aanpak!

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.