Bouwkosten Amsterdam acht procent hoger dan vorig jaar

Nieuws 03-05-2021 om 11:02 - Aannemers en bouwbedrijven - Projectontwikkelaars


Bouwkosten Amsterdam acht procent hoger dan vorig jaar


Amsterdam is flink duurder geworden om in te bouwen. De hoofdstad zag de prijzen met zo’n acht procent stijgen, onder meer door bouweconomische hoogconjunctuur, BENG, corona en wisselkoerseffecten. Dat blijkt uit de International Construction Cost (ICC) Index 2021 van Arcadis.

Hiermee komt Amsterdam op de 43e plek in de ICC Index 2021, een internationaal onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis onder honderd wereldsteden.  Vorig jaar stond Amstedam nog op plaats 53.

ICC Index 2021

Geneve, Londen en Kopenhagen zijn de duurste steden om in te bouwen. Hekkensluiters liggen allemaal in India met Mumbai, New Delhi en Bangalore die onderaan de lijst staan in deze index. De Arcadis ICC Index 2021 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen. In eerdere edities werd ook Rotterdam meegenomen in het onderzoek, maar omdat deze stad in het onderzoek qua kosten redelijk vergelijkbaar is met Amsterdam is in deze versie van de ICC Index gekozen voor meer variatie met nieuwe steden in het onderzoek zoals Oslo en Wenen.

Redenen voor hogere kosten

Arrèn van Tienhoven, sectorleider Contractors denkt dat dit jaar in Amsterdam en een groot deel van Nederland de kosten door onder meer BENG-eisen en de moeilijke zoektocht naar beschikbare nieuwbouwlocaties. “De stikstofproblematiek wordt dit jaar echt zichtbaar door een minder aantal nieuwbouwprojecten. Ook een flinke kostenpost komt van de nieuwe BENG-eisen rondom klimaatmaatregelen in nieuwbouw. Samen met corona remt dat de productie”, zegt van Tienhoven. “Maar we hebben in Nederland een tekort aan woonhuizen, dus we moeten de komende jaren juist flink aan de bak. Daar ligt een forse uitdaging voor het nieuwe kabinet. Eigenlijk zouden er tot 2030 minstens een miljoen huizen bij moeten komen om aan de behoefte vanuit de bevolking te voorzien. Vanuit die gedachte verwacht ik dat de bouwkosten verder stijgen en dat gaan we terugzien op deze ranglijst. Ik voorzie ook dat bedrijven straks toekunnen met kleinere kantoren door thuiswerken. Zo kunnen we extra woonruimte realiseren door leegstaande kantoor en winkelruimtes te transformeren.”

Veerkrachtige bouwsector

Van Tienhoven vindt dat de bouwsector zich opmerkelijk veerkrachtig heeft getoond tijdens de pandemie. “Ondanks lockdowns, gezondheidsmaatregelen en een tijdelijke onderbreking van de aanvoer van goederen is het werk op de bouw – zij het iets vertraagd – doorgegaan. Onze overheid steekt veel geld in het draaiend houden van de economie, waaronder 20 miljard de komende vijf jaar in het Nationaal Groeifonds voor ondermeer infrastructuur. De toekomst qua werkgelegenheid en bedrijvigheid ziet er goed uit.”

Volgende stap digitalisering

Tenslotte voorziet Van Tienhoven dat digitalisering de volgende stap zet. “Digitaal samenwerken krijgt steeds verder vorm. Ontwerpen in BIM en toepassen van Digital Twins versnellen de behoefte naar standaardisatie in de bouwketen, waarbij virtuele toepassingen niet meer weg te denken zijn . Ook zien we steeds verder gaande digitalisering in gebouwen zelf, zoals smart buildings en meer datagedreven gebruikersinformatie.”

Bron: Arcadis, Binnenlands Bestuur


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.