Construsoft Window als naadloze (BIM)aanvulling op Groeneveld

Nieuws 29-01-2021 om 15:33 - Softwareleveranciers


Construsoft Window als naadloze (BIM)aanvulling op Groeneveld


De vraag vanuit de markt om een BIM-model te kunnen aanleveren groeit, merkt ook TimmerSelekt Doornenbal. Het tekenen van kozijnen gebeurt bij hen nog wel in 2D-tekenprogramma Groeneveld, maar in de communicatie met de aannemer speelt het BIM-model een steeds grotere rol. Zo moest er gezocht worden naar een pakket met een naadloze koppeling met Groeneveld om snel en gemakkelijk informatie om te zetten naar 3D, maar ook informatie weer terug te schrijven voor het aansturen van de productiemachines. In zijn zoektocht kwam Gert Legemaat, Inkoop en ICT bij Doornenbal, terecht bij Construsoft Window: “De specifieke oplossing die wij nodig hadden zat nog niet in Construsoft Window, dat toen nog in ontwikkeling was, maar is speciaal voor ons gemaakt. Een samenwerking die perfect verliep en van de koppeling maken we, en ondertussen ook andere bedrijven, dagelijks met veel plezier gebruik.”

Sinds de oprichting in 1979 ligt bij Doornenbal de focus op innovatie en ontwikkeling. Toen eind 2013 de eerste projecten voorbij kwamen waarbij gevraagd werd om een BIM-model werd er geen moment getwijfeld en besloten dat dit een ontwikkeling was waarin meegegaan moest worden. Rob Dierssen, werkvoorbereider bij Doornenbal, is een van de twee medewerkers die het gebruik van BIM heeft opgezet binnen het bedrijf. Dierssen: “De omschakeling naar BIM heeft ertoe geleid dat het totale proces aanzienlijk efficiënter wordt uitgevoerd, want iedereen werkt vanuit hetzelfde model en dus met dezelfde informatie. Al in de ontwerpfase is het duidelijk of de door ons gemodelleerde onderdelen ook passen, omdat dit in het BIM-model bekeken kan worden. Zo komen we tijdens de daadwerkelijke bouw niet voor verrassingen te staan, wat bovendien de kans op faalkosten reduceert.”

Samenwerken aan de oplossing

Het uitwerken van de kozijnen gebeurt nog wel in 2D in Groeneveld, een tekenprogramma gespecialiseerd in kozijnen. De communicatie met de aannemer daarentegen verloopt aan de hand van een BIM-model. Een optie die niet tot de mogelijkheden van Groeneveld behoort en waarvoor dus een ander pakket nodig was. Legemaat: “In de jaren dat we met Groeneveld werken, hebben we een uitgebreide bibliotheek opgebouwd met alle benodigde gegevens zoals de magazijnartikelen en orderbestellingen, maar ook de planning en facturatie. Voor het BIM-gedeelte maakten we gebruik van een andere software, maar dat bracht ons niet waar we op gehoopt hadden en dus moesten we op zoek naar een ander pakket om met de aannemer te communiceren. Vandaar dat we een softwarepakket nodig hadden dat én naadloos aansluit op het pakket dat we al gebruiken én waarmee we kunnen voldoen aan de huidige vraag naar BIM.”

Op het moment dat Doornenbal instapte, was Construsoft Window nog volop in ontwikkeling. Zodoende konden beide partijen nauw samenwerken om de koppeling op te zetten, welke nu uiteraard ook door andere bedrijven gebruikt kan worden. “Tijdens het proces werd er goed naar ons geluisterd, wensen werden doorgevoerd en van beide kanten werd er feedback gegeven om de software te optimaliseren. Het voordeel van dat we gelijk in het begin zijn ingestapt.”, aldus Legemaat. Dierssen vult hierbij aan: “Bij vragen kan ik bovendien makkelijk schakelen met de support van Construsoft. Zaken worden binnen korte tijd opgepakt, zodat de werkzaamheden vlot kunnen blijven doorlopen. Hierdoor kunnen we vervolgens onze klanten de beloofde kwaliteit en efficiëntie leveren.”

Werking koppeling in de praktijk

Wanneer er wordt begonnen aan een nieuw project wordt allereerst de benodigde informatie uit het aangeleverde BIM-model gehaald om vervolgens in Groeneveld in te laden en de kozijnen in detail uit te werken. Om het verrijkte model te kunnen delen met de aannemer worden de uitgewerkte kozijnen in Construsoft Window geladen, waaruit de IFC kan worden gepubliceerd. Dierssen: “De koppeling tussen Groenenveld en Construsoft Window maakt het voor ons mogelijk om getekende kozijnen in te laden in een BIM-model, maar ook vice versa. Indien er een BIM-model wordt aangeleverd, kunnen de tekeningen uit een XML-bestand worden ingelezen. Kozijnen hoeven hierdoor niet opnieuw handmatig ingevoerd te worden.

“Construsoft Window werkt bovendien snel”, vervolgt Dierssen. “Het openen van een nieuw model en het aanmaken van een IFC-bestand is snel geregeld, maar ook het pakket waarop Construsoft Window draait, SketchUp, werkt eenvoudig en hadden we binnen korte tijd onder de knie. Wanneer ik een model voor de eerste keer inlaad, duurt het slechts enkele minuten totdat het geopend is. Uiteraard speelt de opdrachtgever hierin een belangrijke rol, hoe beter het model is opgebouwd, des te efficiënter wij kunnen werken.” In de praktijk ervaart het bedrijf ook steeds meer de voordelen van de naadloze aansluiting tussen beide pakketten. Een van de recente projecten waarbij hiervan naar alle tevredenheid gebruik is gemaakt is ‘Spreeuwenstraat’ in Nijmegen. Hiervoor leverde Doornenbal in opdracht van Hendriks Bouwbedrijf Oss de kozijnen op voor een complex bestaande uit 28 appartementen. “Ook bij dit project hoefden we in Construsoft Window geen enkel profiel te tekenen. Hiermee hebben we veel tijd bespaard en de kans op fouten geminimaliseerd. We konden de door ons in Groeneveld getekende profielen namelijk één-op-één overnemen. Daarnaast konden we eenvoudig de kozijnen doorlopen en indien nodig aanpassingen doorvoeren en het weer terugzetten in het BIM-model.”, aldus Dierssen.

Klaar voor de toekomst

Bij Doornenbal blijft het aantal opdrachten van aannemers die specifiek vragen om een BIM-model toenemen. Een groei waarvan ze verwachten dat deze in de nabije toekomst zeker zal doorzetten. Legemaat sluit af: “Door een BIM-model te kunnen aanleveren, bieden we een bepaalde service richting de aannemer. In 3D zie je immers sneller waar je tegenaan loopt, nog voordat de bouw van start is gegaan. Dit draagt bovendien bij aan het milieubewuster bouwen. Je krijgt immers niet te maken met materialen die onbruikbaar blijken te zijn en dus weggegooid moeten worden, omdat bijvoorbeeld de maten niet kloppen. Op het moment hebben we nog al onze informatie in Groeneveld staan, maar wellicht dat we in de toekomst voor het gehele proces de omschakeling maken naar Construsoft Window. We maken voor nu in ieder geval met veel plezier gebruik van de koppeling en raden het andere bedrijven die al met Groeneveld werken maar de koppeling met BIM missen zeker aan om ook met Construsoft Window de slag te gaan.”


Construsoft

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Jos Obbink

Adres:
Hengelder 16, 6902 PA Zevenaar, Nederland

Telefoon:
0316 20 00 00

Over Construsoft:
Construsoft levert software voor Building Information Modeling (BIM) aan bedrijven in de bouw, infrastructuur en energie-industrie in meer dan 30 landen in Europa en Zuid-Amerika. Als leverancier en ontwikkelaar van BIM-software zijn we uitgegroeid tot marktleider in de staalbouw en hard op weg om ook de marktleider in andere branches te worden. Inmiddels zijn meer dan duizenden projecten wereldwijd uitgevoerd met Trimble BIM-software, waar onder Tekla en Vico Office. De fases waarin software is toegepast, zijn: ontwerp, begroten, calculeren, planning, voorcalculatie, constructief, staal-, beton- en HSB-detaillering, fabricage, montageplanning, uitvoering (ook LEAN).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.