Consultant Woonstad Rotterdam over vastgoeddata en BIM

Opinie 13-04-2021 om 13:57 - Woningcorporaties


Consultant Woonstad Rotterdam over vastgoeddata en BIM


Wouter Kolbeek is consultant op de afdeling Digitale Innovatie en Transformatie van Woonstad Rotterdam. Hij is lid van de Aedes-kerngroep BIM & vastgoeddata. In antwoord op vijf vragen van Aedes vertelt hij over zijn ervaringen met BIM. “BIM is een mooie kapstok om al onze vastgoeddata aan elkaar te koppelen.”

Waarom digitaliseert Woonstad Rotterdam haar vastgoedgegevens?

“Elke corporatie heeft een scala aan vastgoedgegevens over haar complexen. Variërend van data over ruimtes, zoals afmetingen en gebruikte materialen, tot technische gegevens over installaties. Allemaal informatie die nodig is bij het beheren en ontwikkelen van het vastgoed. Bijvoorbeeld bij renovatie en onderhoudsplanning. Het is efficiënt om al die vastgoeddata op één plek te verzamelen en actueel te houden. Dat kan het beste door digitalisering. Uiteindelijk willen wij een digital twin van al ons vastgoed hebben. Onze medewerkers kunnen dan vanachter hun laptop actuele informatie over een complex ophalen. Overigens is deze digitalisering onderdeel van het bredere digitale transformatieproces van onze corporatie. Woonstad Rotterdam kiest daar bewust voor en maakt er ook budget voor vrij.”

Waarom werken jullie met BIM?

“Het is aantrekkelijk dat BIM een 3D-model is. Zo’n driedimensionale weergave van gebouwen is handig en toekomstgericht. Maar BIM is vooral een mooie kapstok om al onze vastgoedinformatie aan elkaar te koppelen. Wij leggen nu op basis van de Aedes ILS (Informatie Levering Specificatie) alle data van onze woningen en complexen in BIM vast. Daarmee kunnen we ons onderhoud beter plannen en begroten.

De gebruiksoppervlakten registreren we conform de NEN 2580-norm. Daardoor kunnen we BIM ook gebruiken bij de uniforme woningwaardering. De gemeente kan diezelfde informatie benutten bij de bepaling van de WOZ-waarde. Het basismodel van BIM kun je met allerlei informatie uitbreiden. Als volgende stap gaan we de conditie van ons vastgoed toevoegen. We starten met een pilot waarin we aan de hand van beeldherkenning met foto’s de conditie van bijvoorbeeld de kozijnen in kaart brengen.”

Hoe ziet jullie invoeringsstrategie van BIM eruit?

“We zijn in 2019 begonnen en hebben inmiddels ruim een kwart van onze 60.000 woningen in 3D-modellen gedigitaliseerd. Naar verwachting zijn we begin 2022 klaar. Samen met de andere corporaties uit de kerngroep BIM & vastgoeddata hebben we ook veel tijd gestoken in het uitwerken van de Aedes ILS. Deze standaard maakt het voor corporaties eenvoudiger om BIM toe te passen. Voor de zomer komt er een verbeterde versie beschikbaar: Aedes ILS 2.0.

De 3D-modellen maken we niet zelf. Daarvoor werken we samen met Fimble, Root BV, Octo en Luxs. Wij leveren bijvoorbeeld woningplattegronden aan. Van sommige complexen is die informatie verouderd of niet beschikbaar. Dan laten we de buiten- en binnenkant van de woningen scannen. Inmiddels hebben onze partners veel ervaring met het modelleren van bestaand vastgoed in BIM volgens de Aedes ILS. Natuurlijk is de invoering van BIM een flinke kostenpost, maar  uiteindelijk leidt BIM tot besparing op bijvoorbeeld onderhoudskosten. We verwachten dat de komende jaren goed te merken.”

Wat adviseer je corporaties die aan de start staan van BIM?

“Neem om te beginnen contact op met de Aedes-kerngroep of meld je aan voor de kennissessie op 28 april. Wij delen graag onze kennis en ervaring. Ik raad corporaties aan om gebruik te maken van de Aedes ILS. Het is belangrijk om goed te kijken welke invoeringsstrategie het beste bij jouw corporatie past. Bedenk goed welke informatie je uit je digitale vastgoeddata wilt halen en voor welk doel. Daarna kun je met behulp van de Aedes ILS het detailniveau van jouw BIM bepalen. Je kunt ook klein beginnen met bijvoorbeeld enkele nieuwbouwprojecten. Of beperk je voorlopig tot de ruimtes en vierkante meters van de bestaande woningen.”

Wat merken huurders van BIM?

“We hebben steeds meer informatie beschikbaar waarmee we huurders kunnen helpen. Met BIM kunnen we bijvoorbeeld bij een lekkage sneller ontdekken of de oorzaak mogelijk in een bovenliggende woning zit. En als we verder zijn, kunnen we BIM ook gebruiken om nieuwe huurders een virtueel kijkje te laten nemen in hun woning. Het is zelfs mogelijk om met een virtual reality bril door je toekomstige woning te lopen. Dat zijn leuke extra’s.”

Bron: Aedes


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.