Corona, survival of the smartest

Opinie 25-03-2020 om 10:03 - Alle rubrieken


Corona, survival of the smartest


Niemand kon het voorzien en toch is het er. Een beangstigend virus dat de complete wereld in zijn greep heeft, slachtoffers maakt en onzekerheid zaait. De maatregelen veranderen per week, dag en uur. Het aantal wereldwijd geïnfecteerden stijgt nog steeds explosief en ook in Nederland is er nog geen positieve trend zichtbaar.

Handen schudden, taboe

Twee weken geleden was daar de eerste maatregel, geen handen meer schudden. Wat lacherig gaven de meeste mensen hier gehoor aan. Tijdens een vergadering had je voldoende aan een elleboogstoot als vervanging van de gewoonte om andermans hand te schudden. Maar ja dat hielp niet.

Thuiswerken en afstand houden

Een week geleden nog maar werd de regel uitgevaardigd dat we afstand van elkaar moesten houden en zo veel mogelijk thuis moesten gaan werken. Dat een groot deel van onze bevolking daar te lichtzinnig mee omging hebben we op televisie gezien. Het is mooi weer, dus gaan we met zijn allen naar het strand, bos, park of naar de markt. Best druk en vaak veel te dicht op elkaar. Maar ja, ook dat hielp dus niet.

Groepsvorming en evenementen verboden

Deze week worden we met nieuwe maatregelen gestraft voor ons gedrag. Als u bij de voorgaande groep hoort, hoop ik dat u niet ziek wordt. Het is verboden om met meer dan drie mensen bij elkaar te zijn. We moeten minimaal 1,5 meter uit elkaar blijven en zo niet dan kan men handhaven en bekeuren. Groepsvorming en evenementen zijn verboden tot en met 1 juni en veel events worden dus uitgesteld. Hopelijk helpen deze maatregelen wel.

De één zijn brood …

Nieuwe kansen dienen zich echter aan in deze onzekere tijden. Of u nu wilt of niet, deze crisis heeft financieel, cultureel en demografisch grote gevolgen … Change is gonna come! Verandering brengt ook kansen voor u als mens, als bedrijf of voor ons als nieuwe economie. Samen moeten we verder en voorlopig op afstand van elkaar. En dat kan door te informeren op afstand middels digitale tools.

Hoop en creativiteit

Gedurende grote crises ontstond vernieuwing, creativiteit en innovatie en ontstond vaak een nieuw tijdperk. Dat tijdperk is nu! Digitale communicatie hulpmiddelen zoals Skype, Whatsapp-bellen, en voor de professionele markt, Zoom en Teams zijn een geschenk om op afstand en in groepen te communiceren.

Vanochtend bracht Radio en TV Rijnmond het bericht over Arjan de Graaf van Duikshop Pacific Diving in Reeuwijk, die samen met een anesthesist een volgelaatsduikmasker met een aanpassing heeft omgebouwd tot een ‘zuurstofmasker’ voor artsen. Het idee is om het dreigende tekort aan mondkapjes op te lossen en zodat verplegend personeel hun werk kan blijven doen. Een mooi en creatief voorbeeld om elkaar, je bedrijf en jezelf te helpen.

Afsluitend resteert mijn wens aan iedereen; wees creatief, houd afstand, gebruik je verstand en blijf gezond!


Ed den Boer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Bezuidenhoutseweg 105, 2594 AC Den Haag, Nederland

Telefoon:
070 219 08 00

Over Ed den Boer:
Ed den Boer heeft in 2010 Het Nationaal BIM Platform opgezet als informatieportal met en voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Bouw Informatie Management (BIM) in de bouwwereld of die al werken met BIM als methodiek. Doel van de website is kennis delen. In de afgelopen jaren is het platform gegroeid van een nieuwssite tot een interactief podium met naast nieuws ook opinies, verslagen, onderzoek, cases, video’s een evenementenkalender en het Bedrijvenregister. Buiten de site organiseert het platform ook kennisevenementen onder de naam BIMpraat. Sinds 2021 is Ed meer op de achtergrond en geeft hij leiding aan het salesteam van BIMlink.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.