Begin november waren ruim 1.000 mensen uit de hele wereld aanwezig bij de jaarlijkse Dalux Summit in Kopenhagen. Tijdens de keynote door CEO Torben Dalgaard en daarop volgende presentaties van de roadmap werd duidelijk dat de focus voor 2023 ligt op het vereenvoudigen van ontwerpmanagement en de integratie van BIM met GIS. Uit Nederland presenteerden SPIE en UBA Bouw hun ervaringen met de Dalux-software.
Dalux heeft als missie het vereenvoudigen van informatiemanagement en de communicatie in bouw- en infrastructuurprojecten, vanaf het ontwerpstadium tot en met de exploitatiefase. Dat doet deze Deense softwareleverancier volgens de broers Torben (CEO) en Bent Dalgaard (CTO) al 17 jaar met ‘cool’ en gebruiksvriendelijke software, zonder externe investeerders en leningen. Het bedrijf is in 2022 zo’n 55% gegroeid van 200 naar ruim 300 medewerkers, heeft inmiddels 25 kantoren in 19 landen en wereldwijd meer dan 800.000 softwaregebruikers. Tijdens de summit werd een nieuwe Belgische vestiging in Brussel aangekondigd.
In het Deense Aarhus wordt al vanaf de ontwerpfase in 2012 met behulp van Dalux-software een nieuw ziekenhuis van 220.000 m2 gerealiseerd. Daar werken alle betrokken partners digitaal samen met de Dalux BIM Viewer voor het delen en raadplegen van BIM-modellen, Dalux Box voor documentmanagement en Dalux Field voor BIM op de bouwplaats. Bij de oplevering krijgt de ziekenhuiseigenaar alle geproduceerde informatie eveneens digitaal ter beschikking via Dalux Handover, om deze met Dalux FM voor facility management te gaan beheren.
Tijdens het presenteren van de roadmap voor 2023 werd duidelijk dat het vereenvoudigen van ontwerpmanagement en de integratie van BIM met GIS twee belangrijke speerpunten zijn. Onder andere het sneller kunnen valideren van BIM-modellen staat de komende maanden centraal bij de softwareontwikkelaars. Bent Dalgaard vertelde dat het voor hem een goede dag is als een ontwikkelaar met een idee komt dat één muisklik voor alle klanten overbodig maakt.
In 2022 zijn er tot november maar liefst zeven nieuwe releases van de Dalux-software uitgebracht. Door het valideren van een BIM en bijbehorende metadata te vereenvoudigen wil Dalux zowel de cyclus van wekelijkse modeluploads door bouwteampartners versnellen, als het vertrouwen in een BIM vergroten. De model- en informatievalidaties kunnen plaatsvinden voordat modellen naar Dalux Box worden geuploaded, tijdens het uploadproces en daarna nog in Box. Als aanvulling op alle aangekondigde functies heeft Dalux ook enkele nieuwe publieke API’s geïntroduceerd. Zowel klanten als andere softwareleveranciers kunnen deze benutten voor het eenvoudig uitwisselen van (BIM-)informatie met complementaire applicaties.
Dalux is tevens van plan om de ‘best-of-class’ software voor GeoBIM te worden. Daarmee is het nu vaak aanwezige gat tussen gebouw- en omgevingsmodellen te dichten. Er komen functies voor realtime posities, registraties met een geografische referentie, live toegang tot GIS-data, samengevoegde modellen in 2D, communicatie in een actieve kaart en support voor de IFC 4×3 extensie.
Een andere noviteit is het uittrekken van hoeveelheden in Dalux Field, om onder andere bestellingen op de bouwplaats te controleren. Tot nu toe gebruiken klanten nog applicaties van derden voor het uittrekken van hoeveelheden uit modellen, die in Dalux Box/CDE zijn opgeslagen. Straks kan dat dus ook binnen Dalux. Tenslotte is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe toepassing Dalux SiteWalk als onderdeel van Dalux Field Pro. Deze stelt mensen op de bouw in staat om met een 360⁰-camera op hun helm tijdens het rondlopen 360⁰ foto’s en video’s te maken. Zo kunnen zij vergelijkbaar met Google Street View op een efficiënte wijze de projectvoortgang en kwaliteitscontroles digitaal vastleggen. De 360⁰-opnames vereenvoudigen het uitvoeren van verplichte inspecties en verduidelijken de projectcommunicatie.
Tijdens het tweedaagse event presenteerde een groot aantal klanten uit de hele wereld hun ervaringen met de Dalux-software, waaronder BIM-programmamanager Jeroen Mackaij van SPIE Nederland B.V. SPIE is een technische dienstverlener met het hoofdkantoor in Frankrijk, dat met zo’n 48.000 medewerkers en 800 vestigingen in 38 landen een jaaromzet van 7 miljard realiseert. Bij SPIE gebruiken ze de Dalux BIM Viewer in de idee- en ontwerpfase van projecten in combinatie met Dalux Box Pro, Dalux Tender en Dalux Field, voor de werkvoorbereiding- en bouwfasen.
Mackaij vertelde dat hij Dalux Box als centrale Common Data Environment (CDE) benut voor het implementeren van ISO19650 in projecten. Hij benadrukte allereerst dat een 3D-model geen BIM is. Tijdens het project wordt een Project Information Model (PIM) gecreëerd dat na de bouw wordt opgeleverd als een Asset Information Model (AIM) voor facility management. Als voorbeeld deelde hij de ervaringen met het werken volgens de ISO19650 tijdens een project voor ProRail. Een belangrijke geleerde les is dat met Dalux eenvoudig alle benodigde approval en authorisation workflows zijn op te zetten. Omdat het een andere manier van werken is, moeten mensen wel bewust worden gemaakt van het belang van die workflows.
Wouter Ackermans, BIM Manager bij UBA Bouw, vertelde hoe Dalux Field wordt ingezet om een 3D-BIM en 2D-tekeningen op de bouw te kunnen gebruiken. UBA is een ontwikkelende bouwer uit Uithoorn, die sinds 1965 bouw- en renovatieprojecten in de woning- en utiliteitsbouw realiseert. UBA ziet BIM, ofwel virtueel bouwen, als een belangrijke innovatie. Bij het gebruik van BIM worden er minder (ontwerp)fouten gemaakt, waardoor de faalkosten afnemen en zijn er ook efficiencyverbeteringen te realiseren.
Na het BIMmen eerst op het kantoor te hebben geïntroduceerd, heeft Ackermans de directie overtuigd om te investeren in een oplossing om ook het informatiegebruik op de bouwplaats te digitaliseren. Zodat men daar op tablets altijd en overal toegang heeft tot de laatste informatie. De eenvoud om met één klik te kunnen switchen tussen 2D-tekeningen en 3D-modellen was voor Ackermans een belangrijke reden om voor Dalux Field te kiezen. Als voorbeeld presenteerde hij de ervaringen bij het samenwerken met bouwbedrijf De Nijs tijdens het transformatieproject The Mayor in Amstelveen. Dankzij de eenvoudige navigatie-interface naar alle benodigde tekeningen, een halve dag training en support op locatie, is het gebruik van Dalux Field bij UBA Bouw een groot succes geworden.
Bron: Dalux
Dalux is een van de BIM-platforms die worden vergeleken op BIM-Q. Met deze tool vergelijk je de functionaliteit van BIM-platforms van meerdere leveranciers.
Reacties
Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.