Datamanagementsysteem brengt orde in de chaos

Opinie 27-03-2019 om 10:53 - BIM-adviseurs


Datamanagementsysteem brengt orde in de chaos


In dit opiniestuk vertelt Desmond Laeyendecker, Business Development Manager Cadac Group, over het belang van een gestructureerd beheer van modellen, bestanden en documenten als basis voor BIM.

Absolute voorwaarde voor digitaal bouwen in BIM is een gestructureerd beheer van modellen, bestanden en documenten. Een groeiend aantal aannemers en installateurs beseft dat terdege, maar heeft moeite met de overstap naar een digitaal en integraal systeem. Cadac gelooft daarom in datamanagementsystemen.

Waarom zou je als aannemer of installateur investeren in een datamanagementsysteem (DMS)? Ik kan honderd redenen opnoemen, maar soms zegt een voorbeeld genoeg. Een engineer of modelleur bij een aannemer of installatiebedrijf is gemiddeld 10 uur van zijn werkweek kwijt met het creëren en ordenen van en het zoeken naar informatie en projectbestanden zoals m modellen en tekeningen. In principe geen productieve uren. Reken dat vervolgens door met een tarief van 50 euro per uur die zo’n medewerker kost, dan hebben we het over ruim 2.000 euro per maand, 24.000 per jaar. Per persoon. Met een Data Management Systeem is het gedaan met zoeken en ordenen. Eén DMS-licentie kost maximaal vijf procent van dit bedrag en is tegenwoordig razendsnel te implementeren. Een return-on-investment is voor elke bouwende ondernemer een no-brainer.

Informatiestroom

Geen speld tussen te krijgen, deze rekensom, zult u zeggen. Maar waar haal ik de cijfers vandaan? Waar is de onderbouwing? Ik hoef niemand uit te leggen dat de informatie- en documentenstroom rond een bouwproject gigantisch is. Bestanden in allerlei formaten en extensies worden door architect, constructeur, aannemer, installateurs, toeleveranciers en instanties gemaild of via onveilige cloudservices als WeTransfer verstuurd. Hoe en waar sla je alles op en vooral: hoe vind je ze gemakkelijk terug? Elke partij heeft zijn eigen manier van verwerken en opslaan. Onderling modellen, tekeningen en andere data delen, impliceert niet zelden een beroep op de ICT-afdelingen die bestanden moeten verwerken of nieuwe software moeten installeren om alles te kunnen lezen. Allemaal overbodige werkzaamheden.

Versies

Erger nog zijn misverstanden over de versies. Architecten, constructeurs, ingenieurs komen tijdens het ontwerpproces vaak met wijzigingen, de opdrachtgever met aanvullende wensen of specificaties. Echter, mails worden regelmatig over het hoofd gezien, bestanden niet gedownload. Opmerkingen van opdrachtgevers of onderaannemers worden niet, niet correct, of niet door iedereen verwerkt. Dat betekent verschillende versies van (deel)ontwerpen. Wat is nu precies de laatste en juiste versie? En is die gecontroleerd door de instanties en correct verwerkt door alle betrokken partijen? Hoe hou ik hierop een goed overzicht? Engineers, modelleurs, inkopers binnen dezelfde organisatie werken regelmatig met verschillende versies. Versies lopen door elkaar heen.

Bottom line is dat er keuzes worden gemaakt op basis van onjuiste of onvolledige informatie. Dat leidt tot frustratie, veel overleg, overbodige werkzaamheden en dus veel inefficiënte en vaak onbetaalde uren. Op alle afdelingen. Uren waarin andere projecten opgepakt kunnen worden. Het rekenvoorbeeld wordt gestaafd door onderzoek en ervaringscijfers van partijen die bij grote bouwprojecten betrokken zijn, maar zijn conservatief gehouden en eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg.

Veilig

Er is meer dan chaos en tijdverlies. De veiligheid rondom bestandsdeling is meestal ook niet goed geregeld. Wie opent welk bestand? Met wie wordt er gedeeld? Wie heeft welke rechten om te modificeren? Wie beslist uiteindelijk en wat is dan de status van die beslissing? En wordt dat gecommuniceerd? Het klinkt mooi om zoveel mogelijk partijen mee te nemen in het digitale bouwproces, maar het gaat om heldere afspraken. Je wilt niet dat alle informatie voor iedereen zichtbaar is. Offertes bijvoorbeeld of bepaalde prijslijsten, concurrentiegevoelige documenten. Kortom, enorm risicogevoelig wanneer je dit niet goed faciliteert voor je organisatie en partners.

Faalkosten

Nog en concreet voorbeeld, verderop in het proces. Stel, de aannemer bestelt alvast de vloeren of de balken op basis van de constructietekeningen. Dat kan hij eigenlijk pas doen als het ontwerp door alle betrokken disciplines is vrijgegeven. Bij het ontbreken van een DMS is die status is echter niet altijd duidelijk, omdat hier geen goed overzicht van is. Vervolgens komt er een wijziging in bijvoorbeeld de afmetingen die niet goed gecommuniceerd wordt of zoekraakt in de brij van documenten. Dan wordt dat probleem pas evident op de bouwplaats. Met kostbare herstelacties tot gevolg. Faalkosten dus, een enorme en onnodige kostenpost in de bouwwereld. Modellen en documenten achteloos delen in complexe BIM-processen is niet voldoende. Je hebt een gestructureerd datamanagementsysteem nodig met heldere afspraken. Daar is iedereen in het hele bouwproces, en daarna, bij gebaat.

DMS

De voordelen van een DMS zijn legio. Een centraal beheer met van alle tekeningen, modellen en documenten, één bron van waarheid, eenvoudige zoekfunctionaliteiten, geen extra software nodig om verschillende bestanden te lezen, versiebeheer, de optie om documenten aan te passen of te wijzigen en gecontroleerd vrij te geven, op basis van een degelijke rechtenstructuur, integratie met andere systemen zoals ERP en Microsoft Office. Veilig gehost in de cloud in Europese datacenters, overal en altijd toegankelijk via desktop, tablet en smartphone en via dashboards heel gebruiksvriendelijk en laagdrempelig in te zetten. Dus ook gewoon op de bouwplaats te gebruiken door de uitvoerders en monteurs. Een absolute basis dus voor digitaal en efficiënt bouwen. Aannemers kunnen met zo’n DMS exacter plannen, tijd op de engineerafdeling vrijspelen, de logistiek stroomlijnen, gerichter inkopen en betere keuzes maken. Met enorme kostenbesparingen en minder faalkosten als direct meetbare resultaten.Toch is er nog scepsis of liever gezegd koudwatervrees. Vernieuwing is altijd lastig, er is altijd angst voor rompslomp en ingewikkelde software. Met een goed DMS is dat niet nodig.


Desmond Laeyendecker

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Evert van de Beekstraat 1, 1118 CL Schiphol, Nederland

Telefoon:
020 262 23 11

Over Desmond Laeyendecker:
Geen bedrijfsinformatie beschikbaar.


Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.