De economie is dood, lang leve de economie

Opinie 27-03-2015 om 14:45 - BIM-adviseurs


De economie is dood, lang leve de economie


Recent was ik bij een bijeenkomst over de Economische Verkenning Rotterdam 2015 en die stond in het teken van de ‘nieuwe’ (Rotterdamse) economie, de mogelijke kansen en veranderingen die deze met zich meebrengt.

De rode draad was het steeds dichter tegen aan elkaar kruipen van de consument en de producent met de ‘prosumer’ tot gevolg. In sommige bedrijfstakken is de consument een direct onderdeel is geworden van het totale productie- en distributieproces, wat natuurlijk een fascinerend gegeven is.

3D-printen

Ik ben zelf al een tijdje bezig met het onderwerp 3D-printing en de mogelijke impact ervan. Een aantal jaar geleden was dit onderwerp voor het merendeel van de mensen nog een ‘ver van mijn bed show’ maar inmiddels is er steeds meer aandacht voor in zowel thuismarkten als op professioneel niveau. Ik heb er zelf geen direct onderzoek naar in de EVR noemt dit als een groeimarkt van 30 procent per jaar. Hierin helpen de initiatieven als 3D HubsBetter Future Factory (BFF) en softwareproducten zoals TOSCA.

En ja, 3D-printen is vooralsnog een zaak van kleine schaal: relatief duur, energie-intensief, vooral geschikt voor kleinere producten en bruikbaar voor een relatief beperkt aantal grondstoffen. Maar mijn verwachting op de langere termijn zijn hooggespannen. Wat maakt nu 3D-printen zo bijzonder en welke relatie is hier met de bouw en BIM te leggen?

  • 3D-printen geeft de impuls om van massaproductie om te schakelen naar kleinschalige of individuele productie.
  • 3D-printen zorgt voor productie naar behoefte in plaats van magazijnen vol producten wachtend op een potentiële afnemer.
  • 3D-printen maakt het mogelijk alleen datgene wat nodig is te produceren in tegenstelling tot de huidige productiemethoden waarbij een product veelal uit overdimensionering wordt vervaardigd. Denk hierbij aan frezen of stansen en ponsen van materialen.
  • 3D-printen maakt het mogelijk snel en tegen lage kosten prototypes te produceren.
  • 3D-printen maakt het mogelijk eenmalige productontwikkeling te doen, dus klant- of projectspecifiek.

Huizen printen

3D-printen lijkt aan te sturen op een veranderende klantorder-ontwikkelpunt. De vraag versus de ontwikkeling en realisering van producten liggen veel dichter bij elkaar en daarmee lijkt het vooraf al op voorraad hebben niet meer aan de orde. Nog even los van alle aanpalende gebieden zoals hergebruik van grondstoffen, vermindering van logistieke bewegingen, verkleinen van carbon footprint, etc. Uiteraard zijn we nog niet zover maar de toekomst is dichterbij dan we denken. Er zijn legio voorbeelden waar men ook dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Wie had 5 jaar geleden namelijk kunnen bedenken dat we vandaag de dag complete huizen kunnen printen zoals ze in China al hebben gedaan?


Remco Ooijen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Adriaan van Bleijenburgstraat 1, 3311 LA Dordrecht, Nederland

Telefoon:
06 467 258 03

Over Remco Ooijen:
Remco heeft jarenlange ervaring opgedaan bij diverse middel- en grote regionaal, landelijk en internationaal opererende ontwikkelende aannemers en ontwikkelaars. Daarnaast is hij zich in 2007 gaan specialiseren in BIM en dan met name de zachte zijde van dit onderwerp (verandermanagement). Maar hij schuwt ook niet de zijde van de techniek omdat hij een gezonde balans tussen theorie en praktijk voorstaat. Remco is altijd opzoek naar de uitdaging. Diversiteit is dan ook een belangrijk gegeven. Het vastgoeddomein geeft deze mogelijkheid door een grote diversiteit aan projecten die elk hun eigen uitdagingen in zich hebben. Remco is een verbinder en maakt dat elk project een team effort.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.