De ILS Configurator is officieel gelanceerd

Nieuws 16-05-2023 om 11:13 - Standaardisatie en normering


De ILS Configurator is officieel gelanceerd


Na vier jaar ontwikkeling is de ILS Configurator klaar voor gebruik. Met de online tool kan iedereen in de bouwketen eenvoudig en uniform een ILS samenstellen, stelt organisator digiGO BIMloket. 130 intiatiefnemers in de ontwerp-, bouw- en technieksector waren aanwezig bij de lancering in het Bouwhuis in Zoetermeer.

Martijn Carlier, Manager Aanjagen Digitalisering bij digiGO BIMloket, ziet de lancering als een volgende, cruciale stap in digitale samenwerking in de bouw. “Iedere partij in de bouwketen kan met deze handige online tool eenvoudig en uniform een Informatieleveringsspecificatie (ILS) samenstellen, met daarin de gewenste bouwwerkinformatie. Ook partijen die daarmee nog weinig ervaring hebben.”

Startpunt

Nu de ILS Configurator klaar is om gebruikt te worden in de sector begint het pas, menen vroege initiators Jeffrey Truijens en Niels Groot. De tool is volgens hen namelijk zo gebouwd dat in de nabije toekomst allerlei datakoppelingen mogelijk zijn. “We zien de ILS Configurator als het startpunt van de digitale workflow”, zegt Niels. “Om dat te realiseren zijn verschillende uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten nodig.” Jeffrey: “Data gedreven werken is nog enorm in ontwikkeling. We houden rekening met die ontwikkeling, door te kiezen voor geavanceerde technologie. Het is een duurzame, toekomstgerichte en schaalbare tool geworden.”

ILS Configurator

De aanleiding voor de ontwikkeling van de ILS Configurator was dat het opstellen van ILS voor velen nog altijd een tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig proces is. “Dat gaat in het allerbeste geval via ingewikkelde en eindeloze Excel-bestanden”, zegt Martijn Carlier. “Met de ILS Configurator is dat verleden tijd. Het mooie is dat nu álle partijen in de keten mee kunnen doen, ook zij die geen koploper zijn in digitalisering.”

Oproep

De lancering van de ILS Configurator is dus een eerste stap op weg naar doorontwikkeling van de tool. Martijn Carlier vult aan: “Als meer mensen de tool nu gaan gebruiken, kan de ILS Configurator verder worden verbeterd tot een nieuwe, baanbrekende werkwijze voor iedereen in de bouw-, ontwerp- en technieksector. Vandaar dat we de deelnemers aan de ontwikkeling en alle belanghebbende stakeholders oproepen: blijf bijdragen. Bovendien vragen we iedereen in de sector die weleens met een ILS te maken heeft om deze tool uit te proberen, want alleen zo ontdekken we wat het gebruik daadwerkelijk oplevert.”

Bron: digiGO


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.