De kosten van BIM-viewers: waarom gratis mogelijk niet altijd de beste keuze is

Nieuws 27-06-2023 om 13:49 - BIM-cloudplatforms - ICT-dienstverleners - Ontwikkelaars - Softwareleveranciers


De kosten van BIM-viewers: waarom gratis mogelijk niet altijd de beste keuze is


Building Information Modeling (BIM) speelt een cruciale rol in het moderne bouwprojectbeheer. Met gedetailleerde, digitale representaties van gebouwen kunnen professionals efficiënter plannen, coördineren en beheren. De opkomst van BIM-viewers heeft gezorgd voor nieuwe mogelijkheden, maar is er eigenlijk wel zoiets als een volledig gratis BIM viewer? In dit artikel duiken we dieper in op de kostenaspecten van BIM viewers en bieden we inzicht in waarom gratis niet altijd de beste keuze is voor professionals op het Nationaal BIM-platform.

De complexiteit van BIM-viewers

BIM-viewers zijn geavanceerde softwaretools die speciaal zijn ontworpen voor het openen, bekijken en analyseren van BIM-modellen. Ze bieden uitgebreide functionaliteiten om gedetailleerde inzichten te verkrijgen en effectieve samenwerking mogelijk te maken. De ontwikkeling en ondersteuning van dergelijke complexe software vereisen aanzienlijke investeringen, wat zich vaak vertaalt in kosten voor de gebruiker.

Hoewel er verschillende gratis BIM-viewers op de markt zijn, is het belangrijk om de beperkingen en mogelijke valkuilen te begrijpen die gepaard kunnen gaan met het gebruik ervan. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

  1. Functionaliteit: Gratis BIM-viewers bieden meestal beperkte functionaliteit in vergelijking met hun betaalde tegenhangers. Geavanceerde functies, zoals het uitvoeren van complexe analyses, het maken van aangepaste rapporten of het integreren met andere softwaretools, zijn vaak niet beschikbaar in gratis versies.
  2. Ondersteuning en updates: Bij gratis BIM-viewers kan de beschikbaarheid van technische ondersteuning en regelmatige software-updates beperkt zijn. Dit kan problemen opleveren bij het oplossen van problemen, het omgaan met bugs of het krijgen van nieuwe functies en verbeteringen.
  3. Data- en bestandsbeperkingen: Gratis BIM-viewers kunnen beperkingen hebben met betrekking tot de bestandsgrootte of het aantal projecten dat u kunt openen of opslaan. Dit kan problematisch zijn voor grootschalige projecten of voor professionals die regelmatig met grote datasets werken.

Hoewel er gratis BIM-viewers beschikbaar zijn, is het belangrijk om de beperkingen en mogelijke nadelen te overwegen die gepaard gaan met het gebruik ervan. Hoewel bouwers die regelmatig gebruik maken van BIM kunnen kiezen voor de aanschaf van een losse tool, is er ook de optie voor een volledig project management systeem met een geïntegreerde BIM-viewer, zoals Prostream. Het maken van de juiste keuze tussen kosten en waarde is essentieel om de meest geschikte BIM viewer te kiezen die past bij specifieke behoeften en vereisten, en Prostream kan een waardevolle partner zijn in dit proces.


Rosanne Huurman, HR, telefoon: 0348 48 96 00, email.


Pro4all

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Dani Lameris

Adres:
Houttuinlaan 14, 3447 GM Woerden, Nederland

Telefoon:
0348 48 96 00

Over Pro4all:
Prostream komt voort uit de ervaring die wij als Pro4all de afgelopen 20 jaar met 85.000 projectleiders, werkvoorbereiders en uitvoerders in de bouw hebben mogen delen. Documentmanagement heeft daarin altijd een centrale rol voor ons gespeeld (Docstream). Het is de ruggengraat waar alle andere processen, zoals kwaliteitsmanagement (Snagstream), workflows en BIM, op inhaken.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.