De visie van Esri op 2024 – Verder kijken dan enkel AI

Opinie 12-01-2024 om 11:33 - Nieuws


De visie van Esri op 2024 – Verder kijken dan enkel AI


De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een onverminderd hoog tempo op. Ook Esri Nederland verwacht in het komende jaar weer een aantal belangrijke mijlpalen met impact op zijn gebruikers. CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland deelt zijn visie over die ontwikkelingen voor dit jaar, en geeft aan hoe het bedrijf die mogelijkheden benut om klanten nog beter te ondersteunen.

“Geografische informatie staat in de visie van Esri aan de basis van veel datagedreven besluiten. Het brengt uiteenlopende informatiestromen samen, en biedt door de vele verschillende weergavemogelijkheden veel inzicht aan grote groepen stakeholders. Met de alsmaar groeiende hoeveelheden data die we binnen onze platforms verwerken, ontstaat er steeds meer vraag naar de mogelijkheden om ArcGIS te koppelen met datalakes en datameshes. Steeds vaker is dat zoveel data, dat organisaties de data niet meer importeren in geo-tools, maar die tools juist gaan aansluiten op hun data-infrastructuur.”

AI maakt software breder toegankelijk

“AI blijft in 2024 uiteraard een belangrijk thema. Esri gebruikt AI al jaren voor bijvoorbeeld patroonherkenning in luchtfoto’s of satellietmateriaal. Generatieve AI zal daarnaast een steeds prominentere rol gaan spelen. Denk aan de mogelijkheden die het biedt om op basis van spraakgestuurde opdrachten een omgeving in te richten, zonder dat daarbij code nodig is. Daarmee helpt AI om software steeds breder toegankelijk te maken.”

Regelgeving rond AI en de Omgevingswet

“Wet- en regelgeving wordt dit jaar een belangrijk onderwerp. We volgen de ontwikkelingen rond de Europese besluitvorming over AI en de mogelijke gevolgen ervan op de voet. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze tools goed voorbereid zijn op de Omgevingswet. Onze software sluiten we aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dat de geldende standaard wordt. Zo zorgen we voor optimale compatibiliteit met de nieuwe wetgeving en ondersteunen we organisaties bij de transitie naar deze nieuwe werkwijze.”

Selfservice verhoogt wendbaarheid

“Eindgebruikers kunnen steeds meer met onze software. Dit sluit aan op de ontwikkeling waarin specialistische software, zoals ArcGIS, steeds meer selfservice zal worden. Door het toegankelijker worden van complexere functionaliteit, mede dankzij de opkomst van webtools, kunnen organisaties steeds meer processen in eigen regie houden. Dit komt hun wendbaarheid ten goede en maakt belangrijke informatie en inzichten toegankelijker voor een breder publiek.”

Meer samenwerking

De Living Digital Twin van Nederland die we in 2023 lanceerden, is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die een altijd actuele, laagdrempelige omgeving met ondersteuning van een sterk partnernetwerk kan bieden. In 2024 bouwen we verder aan dat netwerk om organisaties nog beter te kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van discipline- en sectoroverstijgende inzichten, die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de grote opgaven van Nederland.”

Lees hier meer over de visie van Esri op de combinatie tussen BIM en GIS.


Esri Nederland

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Jeffrey van Tol

Telefoon:
010 217 07 00

Over Esri Nederland:
Een kaart verbindt mensen, waar ze ook zijn. Dankzij het inzicht dat kaarten en geografische analyses geven, is het mogelijk een verschil te maken. Wereldwijd werken meer dan 350.000 organisaties dagelijks met de innovatieve technologie van Esri. Vooruitstrevende organisaties lossen businessproblemen op met Location Intelligence en leggen nieuwe kansen bloot. In Nederland bestaat het brede netwerk uit meer dan 1.600 Nederlandse organisaties, waaronder grote steden, overheden en het bedrijfsleven. Deze organisaties onthullen de kracht van hun data en maken zichzelf slimmer met een geografisch informatiesysteem (GIS).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.