Definieer ‘Open’

Opinie 08-10-2015 om 12:02 - Onderwijs en opleidingen


Definieer ‘Open’


Werken in een specialistische markt als BIM brengt beroepsdeformatie. Veel DLA-tjes (Drie Letterige Afkortingen) en bij gebrek aan lettercombinaties ook steeds meer VLA-tjes. Toch is misschien wel de meest verwarrende term géén afkorting: Open.

Het begrip ‘Open’ staat in tegenstelling tot ‘Gesloten’ of ‘Closed’. Iedereen kent ‘Open BIM’. Ook zijn er ‘Open bestandsformaten’ en ‘Open Standaarden’. En dan de combinaties hiervan, die maken het helemaal ingewikkeld. Zijn er ook Closed Standaarden voor Open BIM? Kan je Closed BIM combineren met Open bestandsformaten? Hoe noem je een Open Standaard voor Open BIM?

Volgens mij houdt het begrip ‘Open’ simpelweg in dat iets vrijelijk beschikbaar is, zonder barrières in gebruik zoals intellectueel eigendom, auteursrecht, etc. Overigens wil dit niet zeggen dat het gratis is. Ook mensen die hun carrière wijden aan ‘Open’ producten moeten eten, hypotheek betalen, kleren kopen, kortom: hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun tijd en inspanning. En iemand moet dat betalen.

Daarnaast is de toevoeging belangrijk. Open BIM gaat voor mij over BIM zodanig gestructureerd dat de data die erin zit voor iedereen toegankelijk is. De makkelijkste manier om dit te realiseren is met een Open Bestandsformaat, een bestandsformaat waarvan de broncode vrijelijk verkrijgbaar is, zoals IFC en BCF.

Open Standaarden zijn standaarden die vrij toepasbaar zijn, waarbij gebruikers invloed kunnen uitoefenen op de inhoud en het beheer goed is geregeld. Maar dat zegt weer niets over het onderwerp van de Open Standaard. Dat kan zo gesloten zijn als de kluizen van De Nationale Bank. Kortom: alle combinaties tussen Open en Gesloten zijn theoretisch mogelijk.

BIM: leuker kunnen we het wel maken, echt makkelijker wordt het niet …


Martijn de Riet

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
De Papiermaker 22, 5283 ZS Boxtel, Nederland

Telefoon:
06 242 831 75

Over Martijn de Riet:
Martijn de Riet is zelfstandig BIM-consultant met als specialisme de implementatie van integrale BIM-werkprocessen, veelal gespreid over meerdere disciplines en fases in de levensloop van een gebouw. Hierbij speelt de overdracht van informatie via Open Standaarden als IFC een grote rol. Martijn is auteur van de Dutch Revit Standards, spreker op Autodesk University en de Revit Technology Conference. In Nederland is hij (gast)docent aan onder meer de Haagse Hogeschool en Avans Hogeschool.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.