Denk mee met IFC!

Nieuws 27-05-2019 om 10:51 - Softwareleveranciers


Denk mee met IFC!


BIM, natuurlijk dat moeten we allemaal doen. En dat IFC daarvoor een onontbeerlijk hulpmiddel is, zal inmiddels ook wel duidelijk zijn. Tenzij alle partners in een bouwproject met dezelfde ontwerpsoftware werken – iets wat in de praktijk op allerlei bezwaren stuit en daarom ook zelden voorkomt – zal er immers informatie moeten worden uitgewisseld met behulp van een universeel formaat als de Industry Foundation Classes, ofwel IFC. Inmiddels zijn er dan ook al enkele honderden softwarepakketten voor de bouw die met dit neutrale en open bestandsformaat overweg kunnen, zodat niemand nog een excuus heeft om zijn gegevens niet uit te wisselen.

Een aandachtspunt bij IFC is dat dit bestandsformaat nog altijd in ontwikkeling is. De eerste stappen voor de ontwikkeling van het formaat werden gezet in 1994 en versie 1.0 werd in 1997 uitgebracht. In de praktijk wordt momenteel vooral gebruik gemaakt van versie IFC2x3-TC1, waarbij de afkorting staat voor IFC2x Editie 3, Technische Rectificatie 1. Deze versie is gepubliceerd in juli 2007 en wordt door veel softwarepakketten nog steeds aangehouden. Inmiddels is echter in 2013 IFC4  (voorheen IFC2x4 genoemd) – vrijgegeven. Deze nieuwe versie bevat een aantal uitbreidingen terwijl er ook verbeteringen zijn doorgevoerd op gebied van geometrie. In 2016 werd IFC4 bovendien erkend als Europese Norm onder EN ISO 16739 en dient deze in de nationale normstelsels van de EU-lidstaten te worden verwerkt. Reden genoeg dus om hiermee aan de slag te gaan en dat is ook precies wat ISD momenteel doet. Daarmee is ISD overigens een van de voorlopers op dit gebied, want veel andere partijen hebben nog geen concrete stappen genomen met betrekking tot dit uitwisselingsformaat.

Met betrekking tot de technische kant van het IFC-verhaal heeft ISD ervoor gekozen om in HiCAD een structuur aan te houden die vergelijkbaar is met die van BuildingSmart, de beheerder en ontwikkelaar van het IFC-formaat. Dankzij die vergelijkbare opzet staat vanuit HiCAD alles op de juiste plaats in het IFC-model en kan de gebruiker van een dergelijk bestand meteen alle onderdelen terugvinden. Een raam is bij de uitwisseling dus meteen te herkennen als een raam en dat scheelt een hoop zoekwerk, handmatige corrigeren en frustraties. Ook op andere gebieden proberen we onze eindgebruikers tegemoet te komen. Een van de veelgehoorde klachten was dat het gebruik van IFC te traag was omdat de bestanden zo groot zijn. Dat is inmiddels verholpen door filters beschikbaar te stellen waarmee ontwerpers ervoor kunnen zorgen dat ze op het scherm alleen datgene zien wat ze nodig hebben. Een stuk overzichtelijker én sneller!

BIM is zonder twijfel de toekomst van de bouw en wie daaraan mee wil doen heeft IFC nodig. Omdat het gebruik van dit laatste formaat zo belangrijk is, werken we hard aan de implementatie van IFC4 en aan mogelijkheden om het gebruik van IFC-modellen in HiCAD zo makkelijk mogelijk te maken.  Graag willen we onze HiCAD-gebruikers hierbij dan ook oproepen om vooral zelf ook aan te geven waar ze behoefte aan hebben op dit gebied. Want juist bij een ontwikkeling die in dienst staat van samenwerking, is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Heeft u ideeën, opmerkingen of problemen met betrekking tot IFC, laat het ons weten!

 

 

Meer lezen?

http://bit.ly/2X00eIT


ISD Benelux

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Christian Everhardus

Adres:
Het Zuiderkruis 33, 5215 MV Den Bosch, Nederland

Telefoon:
073 615 38 88

Over ISD Benelux:
ISD Benelux is een van de belangrijkste producenten op het gebied van CAD software en PDM/PLM. Onze softwareoplossingen HiCAD en HELiOS vormen het ideale platform voor de optimalisatie van uw engineeringprocessen. Daarnaast heeft onze software een geïntegreerde BIM-oplossing voor 3D-gegevensuitwisseling en Concurrent-Engineering.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.