Digiproef onderzoekt binnen digiGO richtlijnen voor informatie-uitwisseling

Nieuws 08-09-2021 om 10:19 - BIM-adviseurs - Innovatie en duurzaamheid


Digiproef onderzoekt binnen digiGO richtlijnen voor informatie-uitwisseling


In het project Digiproef binnen digiGO onderzoeken Based, BIMlink, ENGIE, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen en DIBS42 hoe informatie over bestaande open standaarden, tools en processen gemakkelijker kan worden uitgewisseld in projecten.

Het doel van Digiproef is het opstellen van richtlijnen om de uitwisseling van geometrie en data te vereenvoudigen tussen partijen in de bouwketen. Het project onderzoekt een oplossing waarbij bedrijven op hun eigen manier kunnen blijven werken, zonder dat andere partners daarvan afhankelijk zijn.

Slimmer samenwerken

Het project is volgens directeur Roy van der Velden van BIMlink een mooie manier om te bekijken hoe samenwerking in de bouw slimmer en sneller kan werken. Consultant Thomas Sandfort van BIMlink is betrokken bij het project. “Binnen de bouwkolom worden veel verschillende standaarden voor informatie-uitwisseling gebruikt. In deze Digiproef zoeken we naar werkwijzen en gereedschappen voor het uitwisselen van informatie tussen deze verschillende standaarden.”

Fragmentatie

Fragmentatie van initiatieven voor informatie-uitwisseling leidt tot tijdverlies, werkt demotiverend en draagt onvoldoende bij aan efficiëntie en betere prestaties. Door het belang van standaarden, richtlijnen en afsprakenstelsels praktisch aan te tonen, verwachten de initiatiefnemers van dit project dat partijen meer op basis van dezelfde standaarden gaan werken. Hierdoor groeit de sector naar een steeds uniformer informatielandschap en wordt de variatie organisch verminderd. Beter uitwisselen van informatie kan ook bijdragen aan een verhoging van het vertrouwen en het verbeteren van de samenwerking tussen partijen.

Meer informatie over dit initiatief staat op digiGo.nu

Bron: BIMlink


BIMlink

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Roy van der Velden

Adres:
Bezuidenhoutseweg 105, 2594 AC Den Haag, Nederland

Telefoon:
070 219 08 00

Over BIMlink:
BIMlink is een online gebouwdossier voor het opslaan en beheren van informatie over elke fase van het ontwikkelen, ontwerpen, realiseren en beheren van gebouwen. Alle juiste documenten, tekeningen en modellen over alle levensfases van een gebouw zijn 24/7 online, veilig en gestructureerd beschikbaar voor de betrokken projectpartners. Alle projectpartners hebben toegang tot actuele data uit het dossier die voor hen relevant is. Zo wordt het gebouw efficiënt en gezamenlijk gebouwd en beheerd.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.