Dilemma

Opinie 16-02-2015 om 15:39 - BIM-adviseurs


Dilemma


Nu de BIM volop in projecten als werkmethodiek wordt toegepast, zie ik een dilemma bij adviseurs en architecten. Menigeen vraagt zich af ‘moet ik gaan modelleren of juist niet?’

Binnen mijn huidige organisatie ben ik medeverantwoordelijk voor de implementatie en ontwikkeling van BIM. Ik ben prima in staat om de (on)mogelijkheden van BIM als werkmethodiek te begrijpen, in processtappen te vertalen en te communiceren. Binnen ons team probeer ik er continu op aan te dringen om te innoveren en onze inbreng binnen BIM-projecten kwalitatief te verbeteren. Maar al deze activiteiten zijn gekoppeld aan de werkmethodiek en niet aan de technische inhoud van het BIM-model, ofwel hét modelleren.

Communicatiekloof

Ik bemerk dan ook steeds vaker een communicatiekloof tussen de adviseurs en engineers. Waar engineers uitgebreide trainingen hebben gevolgd en reeds vele uren hebben gemodelleerd, weten adviseurs slechts op hoofdlijnen wat de mogelijkheden van de software zijn. Wijzigingen die voorheen eenvoudig waren, hebben soms een grote impact op het virtuele gebouw.

Enerzijds behoort het modelleren van installaties niet tot mijn basistaken, anderzijds wil ik dus wel weten wat er speelt bij onze modelleurs als ze een project van A tot Z uitwerken. Ik wil interne en externe processen efficiënter maken. Dus rijzen de vragen; wat moet ik weten en wat wil ik weten? Daarnaast kan ik me afvragen wat anderen vinden dat ik zou moeten weten. Ik kan natuurlijk een volledige Revit-cursus gaan volgen op het gevaar af dat ik me dan juist te veel ga verdiepen. Een adviseur is geen modelleur en een modelleur is geen adviseur, toch?

Ik ervaar dus tijdens mijn gesprekken dat andere bureaus worstelen met een vergelijkbaar dilemma. Afhankelijk van de omvang van een BIM-project is er een scheiding tussen ontwerpers en engineers. In mijn opinie vervaagt de grens tussen beide disciplines tijdens het modelleren. Ontwikkelingen in de software maken het steeds eenvoudiger om informatie uit het model te onttrekken, te gebruiken binnen het interne proces en vervolgens de resultaten weer terug in het model te plaatsen. Om dit efficiënt te kunnen, is kennis van de software een must. Hoe gedetailleerd deze kennis moet zijn, is lastig om te bepalen. Tips zijn welkom!


Stefan Janssen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Schijfstraat 12, 5061 KB Oisterwijk, Nederland

Telefoon:
0416 66 99 99

Over Stefan Janssen:
Stefan Janssen is sinds de oprichting van Klictet Advies in 2005 zowel partner als adviseur op het gebied van gebouwgebonden installaties. Hij houdt zich dagelijks bezig met de procesgang en adviseert toekomstige eigenaren en gebruikers van vastgoed in de wereld van de installatietechniek. Zijn doel is steeds om optimaal comfort, functionaliteit en veiligheid in de gebouwomgeving te verkrijgen. Sinds 2011 werkt Janssen als intern projectleider aan de implementatie van de BIM als werkmethodiek binnen de organisatie. Vanuit de visie ‘kennis is macht, maar kennis delen is kracht’ organiseert Klictet Advies met regelmaat inspiratiesessies om de gehele bouwketen te informeren over de mogelijkheden van BIM binnen de volledige levenscyclus van een gebouw.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.