Dit zijn de winnaars van de Construsoft BIM Awards 2021

Nieuws 24-06-2021 om 9:08 - Aannemers en bouwbedrijven - BIM-adviseurs - Infra en civiele techniek - Ingenieursbureaus - Projectontwikkelaars


Dit zijn de winnaars van de Construsoft BIM Awards 2021


De winnaars van de Construsoft BIM Awards 2021 zijn bekend. De competitie biedt Tekla-gebruikers de mogelijkheid om hun projecten te presenteren aan duizenden branchegenoten, zowel nationaal als internationaal. Dit jaar werden alle projecten beoordeeld door een vakjury, bestaande uit vier vakspecialisten. Daarnaast heeft ook het publiek in grote getale gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen. 

Ieder jaar zenden Tekla-gebruikers hun meest bijzondere en uitdagende BIM-projecten in voor de Construsoft BIM Awards. De juryleden hebben deze projecten beoordeeld op zes verschillende aspecten. Zo bekeken ze het gebruik van BIM en de mate van samenwerking, het innovatieve gebruik van Tekla Structures, de maakbaarheid, duurzaamheid, de cool-factor en het aantal stemmen van het publiek. Dit leidde tot een uitgebreide discussie met interessante argumenten, want de verschillen waren vaak minimaal. Voor het bepalen van de winnaar van de Publieksprijs werd er alleen gekeken naar welk project de favoriet was bij de stemmers.

Alle ingezonden projecten blijven de rest van het jaar te bekijken via construsoftbimawards.com. De winnaars mogen bovendien meedoen aan de Tekla Global BIM Awards van 2022, waarin alle lokale winnaars het tegen elkaar opnemen in een wereldwijde competitie. Hieronder leest u wie de winnaars zijn, wat de jury van de projecten vindt en worden enkele bijzondere projecten uitgelicht.

Categorie Commerciële projecten

Naast de categoriewinnaar is het project ‘Central Park te Utrecht‘ van Voortman Steel Construction ook de winnaar van de Publieksprijs 2021. Dit houdt in dat van alle inzendingen vanuit de Benelux dit project de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. De jury noemde het project ‘indrukwekkend’ en vond het een uitstekend voorbeeld van een BIM-project waarbij van begin tot einde is samengewerkt met een grote diversiteit aan bouwpartners. Zo werd het BIM centraal binnen Bouwcombinatie Westflank Noord V.O.F. beheerd en zijn de diverse aspectmodellen middels docstream (informatiemanagement) ter beschikking gesteld aan de diverse bouwpartners. De uitwisseling vond plaats op basis van IFC met de BIM-basis ILS als uitgangspunt en de communicatie op basis van BCF. Ook de duurzaamheid (verwacht BREEAM-NL Excellent) van het op te leveren kantoorpand bleef bij de jury niet onopgemerkt.

Bij de Commerciële projecten sprong ook het renovatieproject ‘Kontakt der Kontinenten‘ van Vic Obdam in het oog. Hierbij lag de uitdaging in het maken van de aansluiting van het nieuwe staal naar het bestaande pand. Om dit zo goed mogelijk in kaart te brengen is er gebruik gemaakt van een 3D-scanner, evenals conventionele inmeetmethoden, waardoor het staal met hoge precisie geplaatst kon worden. Hierdoor kon de architect direct het 3D-model, dat volledig in BIM was opgezet, verstrekken naar de andere (onder)aannemers zodat de voorbereiding van het bouwproces soepel verliep. Daarnaast was de jury onder de indruk van het hoge detailniveau van project ‘Oranjekade‘ waarvoor VKP de HSB-elementen met minerale steenstrips van de woontorens heeft uitgewerkt. Bij de ‘Iris Tower‘ van Ergon waren het de prachtige aansluitingen van de 136 meter hoge toren die opvielen.

Categorie Industriële projecten

“Het bijzondere van het winnende project ‘Cleanroom gebouw’ van Buro Grondverf is, naast de aangetoonde meerwaarde van het gebruik van BIM, de aansluitingen tussen staal en beton”, aldus de jury. Jurylid Frank Maatje noemde het ‘het voorbeeld van hightech bouw’. Niet alleen werd tussen met name de opdrachtgever, bouwkundig aannemer, architect, constructeur, installateur, beton leveranciers en de staalbouwer onderling gecommuniceerd met IFC-modellen. Ook op de bouwplaats is voor de monteurs de tablet met Trimble Connect het uitgangspunt, waardoor iedereen met dezelfde informatie werkt en voorzien is van de laatste informatie.

Daarnaast werden verschillende aspecten uitgelicht van andere deelnemende projecten in deze categorie. Bij de ‘Democo vliegtuigloods‘ van Hayo was dit de complexiteit van het project, waaronder de enorme overspanningen en de indrukwekkende geometrie. De ‘Koninklijke Nederlandse Munt‘ van Willy Naessens Nederland had de ‘wow-factor’ en bij ‘Silopark Westzaan‘ van Reijrink Staalconstructie benoemde de jury de optimale samenwerking tussen ontwerp en uitvoering.

Categorie Publieke projecten

Bij het winnende project ‘Brugge VTI’ werd door Vuylsteke-Eiffage (beton) en de onderaannemer (staal) onderling samengewerkt binnen Tekla Structures middels Tekla Model Sharing. Daarnaast werden de andere onderaannemers aangespoord om zo veel mogelijk in 3D te modelleren en deze modellen ter beschikking te stellen in IFC-formaat. Ook werd er intern, zowel door de projectleiding als door de leiding op de bouwplaats zelf, gebruik gemaakt van Trimble Connect. In het project werden de 3D-modellen van het bedrijf en de 2D-bestanden en 3D-modellen van de onderaannemers geüpload, waardoor alle projectbetrokkenen, intern en extern, een totaalbeeld hadden van de uitvoering. De jury was onder de indruk van deze samenwerking tussen de verschillende disciplines en de manier waarop gebruik is gemaakt van de combinatie staal en beton.

Het hergebruik van 170 ton staal afkomstig van een gebouw enkele honderden meters verderop vonden de juryleden op het gebied van duurzaamheid absoluut uniek aan het project ‘Biopartner 5’ van Vic Obdam. Het staal werd verplaatst naar de bouwplaats van het nieuwe gebouw en daar in de werkplaats op locatie verwerkt. Ook het Koning Willem I College van Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld bleef niet onopgemerkt. “Het is een unieke houtenconstructie waarin de stalen aansluitingen en verbindingen zijn verwerkt. Het project heeft een hoog uitvoeringsniveau en het is prachtig om te zien dat er gebruik is gemaakt van de CNC-aansturing waardoor de producent van het gelamineerde hout de productiedata rechtstreeks uit het Tekla-model kon halen”, zei de jury.
Categorie Infrastructurele projecten
De nieuwe fiets- en voetgangersbrug Wielsbeke-Waregem van SBE is door de jury gekozen als beste infrastructurele project. Hierbij merkten ze het parametrisch ontwerp, het uitgebreide software gebruik en de overgang tussen het gebruikte staal (de brug zelf) en beton (de aanrijhellingen) op. De gehele brug is getekend en berekend door verschillende ingenieurs en BIM-designers en parametrisch ontworpen met behulp van de softwareprogramma’s Rhino 6 & Grasshopper. Dit model is gekoppeld aan het rekenmodel van SOFiSTiK maar ook aan Tekla Structures en Civil 3D.

Ook het project ‘Renovatie van de stuw en de bouw van een vispassage’, aangeleverd door Tractebel-Engie, verdient het volgens de jury om apart vermeld te worden door de duurzaamheid van het project en de afstemming tussen verschillende aspecten als de bestaande toestand, nutsvoorzieningen, elektromechanica en onderhoud.

Categorie Sport en recreatie

Het was groot nieuws in 2019. Een deel van het dak van het AFAS stadion stortte tijdens een storm in. Oostingh Staalbouw – ASK Romein werd geselecteerd om het nieuwe dak te realiseren. De complexe, grote overspanningen en het optimale gebruik van BIM waren voor de jury de redenen om het tot winnaar te benoemen. Zo wordt het dak boven de hoofdtribune gedragen door een enorm spant (mega-truss), met een gewicht van 600 ton en een overspanning van 170 meter op 17 meter hoogte. Om het nieuwe dak aan te laten sluiten op de bestaande bouw werd er tijdens het engineering- en montageproces gebruik gemaakt van pointclouds die vervolgens werden gebruikt als referentiemodellen in Tekla Structures. Op de bouwplaats konden de montageleider en voormannen in Trimble Connect op de tablet of laptop het 3D-model en de bijbehorende tekeningen op ieder moment raadplegen. Eventuele problemen op de bouw werden vervolgens via Trimble Connect in enkele klikken weer gedeeld met engineering.

Een speciale vermelding wil de jury geven aan de Glijbaanset op het vakantiepark Het Liederholt, ontworpen door Van Egdom Recreatietechniek. Het bedrijf maakte afgelopen jaar de stap naar het werken met Tekla Structures en dit project werd als pilot gebruikt om de mogelijkheden van de software te ontdekken. Voor de basis glijbaandelen en vaak voorkomende staalverbindingen werden parametrische Tekla-componenten gemaakt en door gebruik te maken van de productietekeningen en machinebestanden konden de kosten gereduceerd worden en de foutkans verkleind.  “Indrukwekkend en uniek gebruik van Tekla Structures”, aldus de jury.

Categorie Kleinschalige projecten

In de categorie Kleinschalige projecten is het project ‘Mall of the Netherlands – Dome’ van Vic Obdam tot winnaar benoemd. Dit project was volgens de jury niet alleen constructief complex, ook heeft het een echte ‘wow-factor’. Jurylid Hans Hendriks voegde daaraan toe: “Dit is een prachtig voorbeeld waarbij de toegevoegde waarde van BIM is te zien, vooral bij het modelleren van de aansluiting staal op glas. Ik denk niet dat dit zonder BIM was gelukt.” In het model zit elke ligger net iets verdraaid ten opzichte van het knooppunt. Door de ovale vorm, beperkte glastoleranties en het esthetische eisen is elke knoop uniek met ieder zijn eigen verplaatsingsvrijheid. De Dome-constructie is geplaatst op een reeds geplaatste staalconstructie en diende als onderslag voor de glasplaten. In 3D-engineeringssessies hebben de betrokken partijen de glasplaten en de staalconstructie binnen de glastoleranties op elkaar afgestemd.

Het project ‘Eengezinswoning Smout’ van Danilith Delmulle viel in deze categorie op bij de jury door de hoge graad van automatisering. In Tekla Structures zijn alle elementen gemodelleerd die geproduceerd worden in de eigen betonfabriek. Dit zijn betonnen binnenmuren en buitenmuren die opgebouwd zijn als sandwichwanden, voorzien van gevelstenen en buitenschrijnwerk. Ook de houten prefab dakelementen zijn door het bedrijf gemodelleerd. Het model werd daarna via een IFC-export doorgestuurd naar de nesting software. Dit betekent dat de verschillende muren op mallen gelegd worden. Deze mal-bestanden worden op hun beurt doorgestuurd naar de fabriek waar een steenlegrobot automatisch bakstenen legt op de mallen.


Construsoft

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Jos Obbink

Adres:
Hengelder 16, 6902 PA Zevenaar, Nederland

Telefoon:
0316 20 00 00

Over Construsoft:
Construsoft levert software voor Building Information Modeling (BIM) aan bedrijven in de bouw, infrastructuur en energie-industrie in meer dan 30 landen in Europa en Zuid-Amerika. Als leverancier en ontwikkelaar van BIM-software zijn we uitgegroeid tot marktleider in de staalbouw en hard op weg om ook de marktleider in andere branches te worden. Inmiddels zijn meer dan duizenden projecten wereldwijd uitgevoerd met Trimble BIM-software, waar onder Tekla en Vico Office. De fases waarin software is toegepast, zijn: ontwerp, begroten, calculeren, planning, voorcalculatie, constructief, staal-, beton- en HSB-detaillering, fabricage, montageplanning, uitvoering (ook LEAN).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.