Élan architecten: ‘Pas toen we met Archicad begonnen, ontdekten we echt alle voordelen’

Verslagen 13-06-2022 om 8:15 - Architectenbureaus - Softwareleveranciers


Élan architecten: ‘Pas toen we met Archicad begonnen, ontdekten we echt alle voordelen’


Tijdens de online sessie van Architects in Ctrl van KUBUS op dinsdag 31 mei sprak Lawrence Bessemans van Élan architecten over zijn ervaringen met modelleersoftware. Specifiek vertelde hij over zijn ervaring met de overstap van 2D-tekensoftwareprogramma’s naar Archicad. In het webinar behandelde hij de verschillen, gaf hij specifieke voorbeelden en beantwoordde hij diverse vragen van luisteraars.

Élan architecten komt uit het Vlaamse Stevoort en is in 2018 opgericht door architecten Jeroen Jeuris, Evelien Kumpen en Lawrence Bessemans. Laatstgenoemde was door softwareleverancier KUBUS uitgenodigd om te spreken over de ervaringen van Élan architecten over de overstap naar Archicad. “We zorgen voor volledige begeleiding van voorontwerp tot oplevering en werken vooral voor particuliere woningbouw, maar groeien ook steeds meer in de utiliteitsbouw. We hebben geen grote projecten en werken ook niet voor projectontwikkelaars”, aldus Lawrence.

Tekensoftware

Sinds zijn studie middelbaar architecturale vorming, alweer 15 jaar geleden, heeft Lawrence bij andere bureaus gewerkt met 2D-tekensoftware. “We werkten vooral aan relatief simpele zaken en daar leende de software zich goed voor”, vertelt Lawrence. “In het hoger onderwijs heb ik ook les gehad in een 3D-pakket, zeg maar mijn eerste kennismaking met BIM. Dat was weliswaar al 3D, maar er moest nog heel veel 2D bijgetekend worden. Het werd dan gemodelleerd en er werden doorsnedes gemaakt, maar de connecties tussen bijvoorbeeld vloeren en wanden moesten nog 2D bijgetekend worden”, vervolgt hij. “Mede daarom heb ik later tijdens mijn stage en werk altijd verder gewerkt met 2D-software. Hier was ik heel vertrouwd mee, alleen was het jammer dat dit niet in 3D was.”

Toen Élan architecten in 2018 startte, hebben de oprichters diverse tekenpakketten bekeken. Tijdens een ontbijtsessie van KUBUS kregen ze een introductie van Archicad. “We waren zeker wel enthousiast over het programma en de mogelijkheden en zagen echt wel de voordelen. Maar helaas waren we destijds echt in opstart en hadden we onvoldoende budget voor de software. Archicad was een serieuze investering boven op de 2D-softwarelicenties die we al hadden”, vertelt Lawrence. Het financiële plaatje woog destijds dus zwaarder dan de voordelen, iets waar Élan architecten later eigenlijk wel een ‘beetje spijt’ van heeft gehad.

Van 2D-tekenen naar 3D-modelleren

In 2019 wilde Élan architecten toch overstappen naar tekenen in 3D. Door hun positieve ervaringen met hun 2D-software, stapten ze over naar de 3D-variant van dezelfde leverancier. Dat was volgens Lawrence echter geen onverdeeld succes. “We liepen tegen heel wat beperkingen aan. We zijn in die tijd naast nieuwbouwprojecten ook renovatiewerk gaan doen. Hiervoor was het 3D-gedeelte te beperkt. Het was traag, crashgevoelig en de renovatietool was te complex. Dus op dat moment wogen de voordelen van werken in 3D met onze huidige software niet op tegen de nadelen”, aldus Lawrence. In 2021 stapten ze uiteindelijk toch over naar Archicad.

Overstap van Vectorworks naar Archicad

KUBUS heeft Élan architecten begeleid bij de overstap naar Archicad, en dat was volgens Lawrence wel nodig. “Het was in het begin soms wel even vloeken. We waren zo gewend aan andere software, dat we niet snel alles konden vinden. Maar gelukkig kon de helpdesk van KUBUS ons vakkundig ondersteunen.” Ook deden de medewerkers van Élan architecten de basiscursus, waarna ze het programma goed begrepen. “Na die cursus had iedereen de capaciteiten om een project van begin tot eind uit te werken. Die cursus zou ik iedereen aanraden.”

Voordelen van Archicad

Bij Élan architecten zijn ze erg tevreden over de uitkomst van de overstap. Volgens Lawrence is de crashgevoeligheid aanzienlijk lager. “Zelfs bij relatief simpele particuliere woningen, hadden we met onze vorige software 2 à 3 keer per week een crash. Dus daar hebben we heel veel tijd verloren en dat was storend. We zagen al heel snel dat projecten in Archicad beter waren en, ondanks de extra leertijd, rendabel waren.”

Naast verminderde clashgevoeligheid en het voordeel van modelleren in 3D, kost werken in Archicad ook nog eens minder tijd. Waar de opmeting in hun vorige software ongeveer 25 uur duurde om alles in 2D te krijgen, kost alles in 3D modelleren in Archicad ongeveer 15 tot 20 uur. Ook benadrukt Lawrence de positieve ervaringen met de Renovatietool. ”Hiermee kun je aannemers direct laten zien wat wel en niet moet worden afgebroken.” En is hij erg tevreden over de koppeling met Twinmotion. “Met Twinmotion render je snel mooie, realistische beelden om de sfeer over te brengen aan de klant. We merken dat klanten dat heel erg waarderen.”

Gevraagd naar de grootste meerwaarde van werken met Archicad antwoordt Lawrence: “Dat we alles uit het 3D-model kunnen halen. Op het moment dat je bijvoorbeeld een raam in de tekening verschuift, wordt dat meteen in alle modellen verwerkt. Zo vermijden we veel fouten, zeker bij kleine spontane verzoekjes van de klant. Ook clashes met bijvoorbeeld leidingen worden heel simpel voorkomen.”

Benieuwd naar ervaringen van andere architecten?

Kubus organiseert regelmatig Architects in Ctrl. In deze online sessies vertelt telkens een andere architect over zijn ervaringen met Archicad. Deelname is gratis. Heb je de sessie van Élan architecten gemist? Op de site van KUBUS bekijk je de opname van deze en andere Architects in Ctrl eenvoudig terug. Klik hier voor voor alle opnames.


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.