Esri Congres toont innovatie bij samenwerking GIS en BIM

Verslagen 01-10-2019 om 10:50 - Softwareleveranciers


Esri Congres toont innovatie bij samenwerking GIS en BIM


De tweedaagse GIS Conferentie van Esri in Beurs-WTC van Rotterdam trok ruim 1.600 deelnemers die kennis vergaarden over de rol van GIS bij innovatie en duurzaamheid. Tijdens het congres was het verbond tussen BIM en GIS mooi om te zien.

Door Ed den Boer

Oprichter Het Nationaal BIM Platform

“Door de trend van digitale transformatie moeten organisaties nadenken over hoe ze technologie inzetten.” Met deze stevige stellingname trapte CTO Jeroen van Winden van ESRI de eerste dag af in zijn keynote. “Nadenken over technologie leidt tot nadenken over de organisatie”, aldus Van Winden. “Hoe zetten we de gebruiker daarin centraal? Hoe blijven we wendbaar? Hoe zorgen we ervoor dat informatie kan worden gebruikt?” Van Winden legde deze vragen hardop neer bij de deelnemers aan het evenement. Gedurende het congres zouden daar op diverse momenten antwoorden op komen.

Datagedreven werken

ICT-manager Inge Hofland en Manager Vernieuwing Thymo van den Brug van Prorail vertelden hoe zij datagedreven werken in de spoorketen door innovaties te gebruiken om zich voor te bereiden op ontwikkelingen. “Een groei van 30 procent aan reizigers, de komst van Formule 1 in Zandvoort, een hogere kwaliteit van het spoornetwerk. Het zijn allemaal zaken die ons bezighouden en waar nieuwe technologie ons bij helpt”, aldus Van den Brug die verantwoordelijk is voor asset management Informatie van Prorail.

Klimaat

Ook oud-politicus Ed Nijpels sprak tijdens het congres. Hij deelde zijn ervaringen over de rol van technologie bij klimaatveranderingen en de opgave van de overheid om Nederland energieneutraal te maken. Hij zoomde echter niet in op hoe ernstig het is gesteld maar sprak wel over hoe de huidige situatie tot stand is gekomen en hoe verdeeld de politieke betrokkenheid is.

Directeur Asset Management Benaissa el Hammadi van Stedin ging in zijn presentatie in op de gevolgen van de energietransitie voor de netbeheerder. “Nederland is op weg naar een energieneutrale samenleving in 2050. Een prachtig plan waar ontzettend veel voor nodig is en waarbij we goed moeten omgaan met de verschuivingen en dynamiek van vraag en aanbod van elektriciteit.”

GIS en BIM

Speciale aandacht was er tijdens het congres ook voor de rol en waarde die GIS heeft voor BIM, dat als Bouw Informatie Model voornamelijk projectgebonden (gebouw)data bevat. Het 3D-datamodel is echter ook waardevol voor GIS-modellen en andersom. Tijdens de presentaties is bijvoorbeeld getoond hoe een BIM-model (vanuit Revit geproduceerd) kon worden opgenomen in het GIS-model. Het was duidelijk hoe je daarna eenvoudig toegang krijgt tot informatie over bijvoorbeeld schaduwwerking door andere gebouwen (bezonningsduur), afstanden tot andere locaties zoals OV, winkels, uitgaansgelegenheden of een strand. Ook is ondergrondse infrastructuur (kabels en leidingen) direct zichtbaar en kan werken als aanvullende beslissingsdata tijdens de ontwerp-, uitvoering- en beheerfase van een gebouw.

Meer lezen over het congres van Esri >> bekijk alle hoogtepunten

BIMPraat GIS en BIM

Tijdens de conferentie van Esri was er een speciale sessie over GIS en BIM waarin deelnemers veel vragen hadden over de mogelijkheden, voordelen en toepassing van BIM in GIS. Bent u benieuwd naar de waarde die ontstaat als beide platformen samenwerken? Het Nationaal BIM Platform organiseert samen met Esri op 10 oktober een BIMPraat On Tour over dit onderwerp. Experts van onder andere Esri en VolkerWessels zullen spreken maar zij zijn natuurlijk ook beschikbaar om individueel te spreken over uw vragen of andere kwesties over de integratie van BIM en GIS. Verder kunt u tijdens deze BIMPraat in discussie met uw branchegenoten en zijn er concrete voorbeelden van de winst die is te behalen door BIM en GIS te laten samenwerken.

Informatie

BIMPraat On Tour: Meerwaarde GIS voor BIM, donderdag 10 oktober van 14.00-17.30 uur bij Esri in Rotterdam. Inschrijven


Esri

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Frank de Zoeten

Adres:
Weena 695, 3013 AM Rotterdam, Nederland

Telefoon:
010 217 07 00

Over Esri:
Samen met partners biedt Esri een totaaloplossing gebaseerd op onze innovatieve, stabiele en op open standaarden gebaseerde ArcGIS-technologie. In Nederland werken 160 Esri-medewerkers vanuit de vestigingen en opleidingscentra in Rotterdam en Zwolle.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.