Extracten voor je geld

Opinie 06-03-2015 om 12:07 - Softwareleveranciers


Extracten voor je geld


Ik heb het genoegen om regelmatig te mogen samenwerken met opdrachtgevers die ernaar streven om projecten op te tuigen met ondersteuning van BIM. Dit type opdrachtgever wil de kennis en expertise van ons bureau gebruiken om zoveel mogelijk uit het te leveren model te halen en vraagt om een grote diversiteit aan extracten.

Ik tref echter ook, in mijn ogen nog te vaak, een tweede type opdrachtgever die alleen 2D-tekenwerk wil ontvangen voor een mooi prijsje. Het maakt deze opdrachtgever niet uit hoe de tekening wordt geproduceerd, alleen wat het kost om de tekening te produceren zodat hij verder kan met het regelen van andere hieraan gerelateerde zaken.

Uiteraard help ik beide type opdrachtgevers met even veel plezier, maar het kost mij altijd veel moeite om de tweede type opdrachtgever uit te leggen dat hij met minder extracten duurder uit is dan het eerste type opdrachtgever.

Net als met een volledig BIM-proces stel ik ook bij een 2D-tekening productieproces mijn opdrachtgever de vraag: “Waar ga je de tekening(en) voor gebruiken?” Dit bepaalt immers de hoeveelheid informatie die we moeten gaan opnemen in het BIM ten behoeve van de 2D-tekeningen. De antwoorden van de opdrachtgever zijn veelal niet heel veel anders dan die bij een volledig BIM-proces.  Ze willen doorgaan met een vergunning aanvragen, calculeren, kozijntekeningen laten maken, kunnen bouwen, een constructeur aansturen et cetera.

Meer doen

Na het ontvangen van het antwoord leg ik dan uit dat juist de wijze waarop de tekening wordt geproduceerd van essentieel belang is voor wat je ermee wil gaan doen én wat je er daarna nog meer mee kunt doen. De opdrachtgever lijkt zich vaak niet te realiseren dat hij vanuit de basis waar de tekening uit voortkomt, het BIM-model, toegang heeft tot een schat aan digitale informatie. Informatie die de andere te regelen zaken en vervolgstappen een stuk eenvoudiger maken en daarnaast ook nog eens voor een fractie van de kosten die hij gewend is ervoor te betalen. De basisinformatie is er immers al. Als er bijvoorbeeld tekenwerk wordt geleverd in de vorm van plattegronden, gevels en doorsneden, dan zit er voldoende informatie in het model om met hetzelfde gemak ook bijvoorbeeld een kozijnenoverzicht, hoeveelhedenstaat of zonnestudie te genereren.

De opdrachtgever betaalt in mijn ogen voor de informatie in een BIM en niet voor het extract, bijvoorbeeld een tekening. Dat is namelijk slechts een weergave van een klein stukje informatie. Door jezelf als opdrachtgever te beperken tot het laten leveren van één bepaald type extract ben je uiteindelijk duurder uit, want bij een volgende partij wordt er betaald voor informatie die al in een eerder stadium is vastgelegd.

Consistente informatie

De clou van mijn verhaal is dat het erop lijkt dat een aanzienlijk deel van opdrachtgevers (nog) niet weet wat ze aan consistente informatie uit een BIM kunnen (laten) extraheren. Ik vind het onze taak als leveranciers van gebouwmodellen om opdrachtgevers hiervan bewust te maken. Op die manier komen we weer een stapje verder op de weg naar een volledig BIM-proces en gebruiken we de huidige technologie waar die voor is bedoeld.


Martijn Verbeek

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
's Gravenzandseweg 39, 2671 JJ Naaldwijk, Nederland

Telefoon:
0174 75 03 92

Over Martijn Verbeek:
Geen bedrijfsinformatie beschikbaar.


Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.