FNV: Nieuwe tweejarige cao voor Bouw & Infra

Nieuws 12-05-2021 om 15:14 - Infra en civiele techniek - Maatschappelijke organisaties - Overheid


FNV: Nieuwe tweejarige cao voor Bouw & Infra


Vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelingsresultaat bereikt in de Bouw & Infra. Dat meldt FNV. De nieuwe cao geldt voor een periode van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2021. De cao Bouw & Infra geldt voor 110.000 mensen.

Het onderhandelingsresultaat wordt nu aan de leden van de bonden en werkgeversorganisaties voorgelegd. Zij kunnen tot en met 27 mei aangeven of ze akkoord gaan met het voorstel.

Loonsverhoging en eenmalige uitkering

De cao-lonen worden gedurende de looptijd van de cao met 4,5 procent verhoogd in twee stappen. Per 1 augustus 2021 krijgen werknemers er 1,5 procent bij en per 1 januari 2022 worden de lonen met 3 procent verhoogd. Daarnaast krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 1 procent. Die wordt uitgekeerd in december 2021.

Grote opgave bouw

Ondanks de onzekere vooruitzichten voor de sector door corona en stikstof vinden de werkgevers en de bonden het belangrijk om goede afspraken te maken voor de toekomst. De looptijd van twee jaar stelt werkgevers en werknemers ook in staat de gemaakte afspraken zorgvuldig uit te werken en in te voeren tijdens de looptijd van de cao.

Positie arbeidsmarkt

“Ik ben blij dat wij afspraken hebben kunnen maken over instroom en het behoud van vakkrachten en het blijven ontwikkelen van werknemers in onze sector. Dat zorgt voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt”, zegt Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen.

Stimuleren scholing

Werknemers krijgen een diplomabonus van 2500 euro bruto bij het behalen van een BBL 2-, BBL 3- of BBL 4-opleiding. Deze bonus wordt betaald vanuit het eigen vermogen uit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Bouw & Infra. Hiermee wordt scholing gestimuleerd. Verder wordt de duur voor het aanbieden van het aantal bepaalde tijdscontracten in lijn gebracht met de wet. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor de werkgever om mensen in dienst te nemen.

Maatschappelijke opgaven

“Met deze tweejarige cao kan de Bouw & Infra blijven doorbouwen aan de belangrijke en dringende maatschappelijke opgaven van ons land. Meer woningbouw, het verduurzamen en klimaatbestendig maken van onze gebouwde omgeving en een betere mobiliteit. Deze cao biedt perspectief voor werkgevers én werknemers”, aldus George Raessens, voorman van de werkgeversdelegatie en vice-voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland.

Zwaarwerkregeling en regeling uitzendkrachten

Cao-partijen hebben een afspraak gemaakt over UTA-medewerkers en de zwaarwerkregeling. UTA-medewerkers die een tijd als bouwplaatsmedewerker hebben gewerkt, kunnen gebruik maken van de zwaarwerkregeling. “Ik ben blij dat de zwaarwerkregeling voor een deel van het kantoorpersoneel beschikbaar komt”, zegt Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen. Daarnaast krijgen uitzendkrachten het recht op dezelfde reiskostenvergoeding als hun collega’s die onder de cao Bouw & Infra vallen. Werkgevers die oudere uitzendkrachten aannemen krijgen bovendien een bonus van 5.500 euro bruto.

Bron: FNV


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.