‘Formule 1-mentaliteit nodig voor succes digitale tweeling in de bouw’

Opinie 02-09-2021 om 11:40 - BIM-adviseurs


‘Formule 1-mentaliteit nodig voor succes digitale tweeling in de bouw’


Digitale tweelingen zijn een aanvulling op BIM. Met een aanpak die is geïnspireerd op de Formule 1, kan het potentieel van bouwprojecten aanzienlijk worden verbeterd. Dat vereist echter wel een bepaalde discipline, zo betoogt Patrick Lane-Nott, directeur engineering bij hyperTunnel.

Als het gaat om digitale tweelingen loopt de bouwsector nog achter op de automotive industrie, motorsport en ruimtevaart. Aannemers bouwen nog steeds grotendeels handmatig naar tekeningen, zonder andere input. Toch ziet Lane-Nott wel dat enkele grote spelers digitale tweelingen gebruiken in slimme infrastructuur en onderhoud,. Zelfs gedetailleerde plannen worden namelijk anders geïnterpreteerd door verschillende personen. En mensen hebben de neiging om toch een specifieke bekende methode te gebruiken, ongeacht het model.

20 jaar in autosport

De professionele ervaring van Lane-Nott omvat bijna 20 jaar op het hoogste niveau in de autosport. Hij werkte bij Williams F1, Lotus F1 en meest recentelijk bij McLaren Applied Technologies. Hij heeft jaren gewerkt met de meest geavanceerde raceautosimulaties, en heeft digitale tweelingen gebouwd voor voertuigontwikkeling en racestrategie.

Alles uit digitale tweeling

In de Formule 1 moet absoluut alles wat je doet voortkomen uit de digitale tweeling. Zoals het volgens Lane-Nott eigenlijk ook hoort in de bouw. In veiligheidskritieke omgevingen is er simpelweg geen ruimte voor een persoonlijk oordeel. Het beste uit een digitale tweeling halen vereist inspanning en toewijding aan de zaak. Maar uiteindelijk plukt men de vruchten van het harde werk.

Lees het hele Engelstalige artikel via onderstaande link.

Bron: PBCToday


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.