Green Cities Europe komt met groene norm voor stedelijke natuur

Nieuws 19-04-2021 om 10:01 - Maatschappelijke organisaties


Green Cities Europe komt met groene norm voor stedelijke natuur

Green Cities Denmark heeft een Green Norm gepresenteerd. Deze norm bestaat uit tien voorstellen voor hoe in de praktijk kan worden gewerkt aan meer en betere natuur in grotere steden. Deze specifieke norm is vooralsnog vooral gericht op steden in Denemarken, maar kan volgens Green Cities Europe een waardevol hulpmiddel zijn voor alle Europese steden en landen.

De Green Norm geeft verschillende voorbeelden van hoe gemeenten tegenwoordig omgaan met stedelijke natuur in Denemarken en een aantal andere landen. De voorstellen zijn gebaseerd op een wisselwerking tussen wetenschap en bewezen ervaringen en behandelen beleid, stedenbouw, ontwerp en dagelijkse bedrijfsvoering.

Praktisch document

Met de groene richtlijn bieden de Denen een praktisch document van 52 pagina’s dat als basis kan dienen voor de dialoog over stedelijk groen. Uiteindelijk is het doel om politiek toe te werken naar een groene standaard voor alle Europese steden.

Jane Jegind, raadslid voor stad en cultuur van de stad Odense in Denemarken, legt uit waarom groen steeds belangrijker wordt in steden: “Investeren in een groene omgeving is een vereiste voor zowel burgers als woningzoekenden. Een groene omgeving verfraait de stad, verbetert de fysieke en mentale gezondheid, ondersteunt de ontwikkeling van goede gemeenschappen, biedt verschillende milieuvoordelen en bevordert het aantal planten en dieren – en creëert bovendien maatschappelijke waarde. Al met al is investeren in een groene omgeving een goed idee.”

Groen geen luxe maar norm

Groen is volgens Green Cities namelijk geen luxe, maar zou eerder de norm moeten zijn in de stedelijke omgeving, omdat steeds meer mensen naar de grote steden trekken. Dit legt een flinke druk op het areaal dat kan worden ontwikkeld voor stedelijke natuur en op bestaande groene gebieden, die vaak worden gebruikt voor woningbouw. Bovendien staat onze samenleving voor kritieke uitdagingen zoals klimaatverandering, stress en verlies aan biodiversiteit. Veel van deze uitdagingen kunnen worden opgelost door meer en betere stedelijke natuur op te nemen in ontwikkeling en stadsplanning.

Bron: Green Cities Europe


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.