Heddes slaat brug tussen ontwerp en uitvoering met Dalux

Nieuws 18-07-2023 om 11:20 - Aannemers en bouwbedrijven - Ontwikkelende aannemers - Softwareleveranciers


Heddes slaat brug tussen ontwerp en uitvoering met Dalux


Heddes Bouw & Ontwikkeling is een ontwikkelende bouwer die vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering duurzame projecten realiseert. Dankzij een efficiënte digitale communicatie tussen de betrokken ontwerp- en uitvoeringsteams slaagt Heddes erin hoge kwaliteit te leveren en de kans op het maken van fouten te minimaliseren. Hier vertellen algemeen directeur Niels Doodeman en BIM-coördinator Mark van den Boorn hun ervaringen met het gebruik van Dalux Box en Field voor de informatievoorziening.

Passie voor bouwen

Met een passie voor bouwen en zo’n 200 medewerkers realiseert Heddes in Hoorn, als onderdeel van Ballast Nedam, zowel grote projecten als kleine renovaties en onderhoudswerkzaamheden. Opdrachtgevers van het bedrijf zijn projectontwikkelaars, beleggers, corporaties, hotel- en kantooreigenaren, retailers en onderwijs- en zorginstellingen. “Wij ontwikkelen en bouwen graag in samenwerking met de opdrachtgever”, zegt Doodeman. “Om projecten beter haalbaar te maken werken wij volgens een integrale ‘design & build’-aanpak, waarmee vanaf de initiatieffase de beste en betaalbare oplossing wordt gerealiseerd. Deze aanpak past goed bij Heddes en levert het beste resultaat op voor onze klanten. Uiteraard maken wij daarbij ook gebruik van moderne technologie, waaronder een Bouw Informatie Model (BIM)”.

Initiatief vanaf de bouwplaats

Na enkele jaren op kantoor ervaring te hebben opgedaan met het BIMmen in projecten kreeg Heddes behoefte aan een oplossing om alle beschikbare BIM-informatie ook op de bouwplaats te kunnen benutten. “Een enthousiaste uitvoerder, die bij ons eerst BIM-coördinator is geweest, vertelde mij hoe eenvoudig hij met een BIM op de bouw kon werken met de software van Dalux”, vervolgt Doodeman. “Hij vroeg aan mij of we Dalux niet in alle projecten konden gaan toepassen. Deze vraag heb ik bij onze BIM-stuurgroep neergelegd, die de markt al aan het verkennen was naar oplossingen om het BIMmen op de bouwplaats toegankelijk te maken. Alhoewel wij inmiddels een groot bouwbedrijf zijn, blijven wij openstaan voor goede ideeën en initiatieven vanuit de praktijk.”

Hoe BIM verder brengen?

Van den Boorn vervolgt: “Ik ben hier in 2019 als BIM-coördinator gestart, op een moment dat een BIM vooral intern werd gebruikt ter ondersteuning van de projectcommunicatie en het uittrekken van hoeveelheden. Daarom waren wij in de BIM-stuurgroep bezig met het beantwoorden en invullen van de vraag: hoe gaan we BIM verder brengen zowel binnen de organisatie als naar de bouwplaats?” Gezien de eerste succesvolle ervaringen zijn ze bij Heddes de Dalux software verder gaan onderzoeken. “Vanuit directieniveau bekeken had Dalux de meest gebruiksvriendelijke oplossing die wij zochten om voor het BIMmen een brug te slaan tussen ontwerp en uitvoering”, vat Doodeman samen. “Na uitgebreide testen en het gebruik in twee pilot-projecten hebben wij nu geïnvesteerd in een bedrijfsbrede licentie voor Dalux Box en Field.”

Dalux Box en Field

Heddes gebruikt Dalux Box voor de bedrijfsbrede BIM en documentcoördinatie in projecten en Dalux Field om BIM te ontsluiten op de bouwplaats en voor de kwaliteitsbewaking. “Onze belangrijkste reden om voor Dalux te kiezen is de gebruiksvriendelijkheid van hun software”, zegt ook Van den Boorn. “Iedereen kan intuïtief met de software werken en makkelijk een 2D-tekening vergelijken met het betreffende bouwelement in een BIM. Bovendien is alle informatie voortaan ook sneller te vinden. Daarnaast is er de ondersteuning van ISO 19650 en kunnen wij werken met open standaarden zoals IFC, voor het delen van BIM. Wat betreft de BIM-detaillering kijken wij per fase pragmatisch naar welke detaillering er voor de objecten nodig is. Hoewel het nog te vroeg is om harde resultaten te delen helpen Dalux Box en Field ons nu al efficiënter digitaal samen te werken en de kans op fouten in projecten te verkleinen.”

Single source of truth

Dalux-software heeft het BIMmen bij Heddes op een eenvoudige wijze laagdrempelig toegankelijk gemaakt”, vervolgt Van den Boorn. “Vrijwel iedereen in onze organisatie kan met Dalux werken om een BIM te raadplegen en zowel jonge als oudere medewerkers zijn er enthousiast over. Collega’s die eerst liever met 2D-tekeningen dan een BIM werkten, vinden het nu leuk en nuttig om een 3D-model te bekijken voor een beter inzicht. Verder krijgen ook onze bouwteampartners er toegang toe, omdat Dalux voor alle betrokkenen de altijd en overal beschikbare en eenduidige ‘single source of truth’ is. Een andere reden om voor Dalux te kiezen is de regelmatig toegevoegde extra functionaliteit. Vanuit onze cultuur om telkens beter te willen presteren, gaan wij nog onderzoeken hoe wij met Dalux SiteWalk (serie van 360 graden foto’s), Dalux Tender (aanbesteding) en Dalux Handover (as built dossier) onze communicatie en begeleiding van projecten verder kunnen optimaliseren.”


Dalux

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Ron van den Berge

Adres:
Kabelweg 37 (4.08), 1014 BA Amsterdam

Telefoon:
020 808 82 90

Over Dalux:
Dalux ontwikkelt producten gericht op de bouwsector. Behalve dat we onze vaardigheden op het gebied van 3D en visualisatie kunnen gebruiken, zijn hier enkele zeer reële redenen voor: De bouwsector is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Door producten te creëren die betere, soepelere bouwprocessen mogelijk maken, helpt Dalux de tijd en middelen die verspild en verloren gaan te minimaliseren, waardoor de vervuiling en emissies in het proces worden beperkt.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.