Heijmans en Naturalis toetsen natuurinclusieve bouwtoepassingen

Nieuws 04-01-2022 om 11:45 - Innovatie en duurzaamheid


Heijmans en Naturalis toetsen natuurinclusieve bouwtoepassingen


Bouwbedrijf Heijmans en Naturalis Biodiversity Center gaan samen onderzoek doen naar natuurinclusieve bouwtoepassingen. De samenwerking focust op natuurinclusieve bouwmaatregelen die de gehele lokale biodiversiteit versterken.

Om natuurinclusief bouwen verder te ontwikkelen, gaan Heijmans en Naturalis Biodiversity Center meten wat de daadwerkelijke toegevoegde waarde is van groentoepassingen en -maatregelen. “Er worden steeds meer toepassingen gerealiseerd voor biodiversiteit, van groene gevels en daken, tot vogelbosjes met bessenstruiken en vleermuiskasten. Maar de daadwerkelijke effecten zijn nauwelijks bekend, daar gaan we verandering in brengen”, vertelt Barbara Gravendeel, botanicus en hoogleraar bij Naturalis Biodiversity Center. Dankzij de samenwerking kan er integraal worden geleerd en gewerkt aan een kentering van biodiversiteitsverlies.

Natuurinclusief bouwen

“Bij natuurinclusief bouwen wordt vaak gedacht aan het ophangen van wat nestkastjes aan een gebouw. Maar het is veel meer dan dat, het is het bewust acteren op biodiversiteit in de bredere zin: niet alleen focussen op ‘knuffelsoorten’ als vogels, vlinders en zoogdieren, maar juist ook op minder om aandacht schreeuwende planten en kleine insecten”, benadrukt Vincent Nederpel, senior adviseur ecologie bij Heijmans.

Door leefgebieden van verschillende soortgroepen aan elkaar te verbinden, kan bijvoorbeeld genetische uitwisseling plaatsvinden, lokale populaties worden versterkt en door het optuigen van een ecosysteem kunnen soorten elkaar in balans houden. Zo ontstaan robuuste oplossingen voor biodiversiteit, een veerkrachtig systeem en tevens ecosysteemdiensten zoals waterberging, luchtfiltering en het voorkomen van hittestress.

Bron: Duurzaam Ondernemen

Beeld: Naturalis


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.