Hoe generative design BIM versterkt

Opinie 19-05-2015 om 15:35 - ICT-dienstverleners


Hoe generative design BIM versterkt


De Nederlandse vertaling is generatief ontwerpen, maar dat klinkt mij niet zo lekker in de oren en dus houd ik het graag bij ‘generative design’. Deze ontwikkeling zal onder andere in de bouw zorgen voor een revolutie die BIM versterkt.

Voor wie niet weet waar ik het over heb, even een korte uitleg. Het traditionele proces van ontwerpen is als volgt: de mens ontwerpt, de computer documenteert en analyseert. Maar computers kunnen meer dan dat. Ze worden steeds beter in taken die tot voor kort werden gezien als typisch mensenwerk. Ze bedenken bijvoorbeeld recepten voor sterrenrestaurants, zo las ik kort geleden. Ook in ontwerpprocessen kunnen ze een grotere rol spelen. Simpel gezegd houdt generative design in dat je de computer voorwaarden meegeeft en dat hij vervolgens, met behulp van slimme algoritmes, meerdere ontwerpvoorstellen bedenkt. Daarop kan de ontwerper dan weer voortborduren.

Ontwerpers overbodig?

Mensen die voor het eerst van deze ontwikkeling horen, zullen zich misschien afvragen of ontwerpers hierdoor op termijn overbodig worden. Het antwoord is in mijn ogen: nee. Deze ontwikkeling is geen strijd tussen mens en techniek maar een kans om samen te werken. Als ontwerpers slim gebruik maken van de mogelijkheden kunnen ze sneller resultaten boeken en worden de grenzen van creativiteit verschoven.

Praktische factoren

Juist in de bouw is generative design enorm interessant. Architecten moeten rekening houden met enorm veel praktische factoren. Van grondgebruik tot constructie, van materialen tot kosten en van energieverbruik tot praktische haalbaarheid. Bij het vinden van oplossingen binnen die combinatie van factoren ligt de kracht van een computer. Ontwerpers kunnen zich hierdoor concentreren op het ontwerpproces en hun creativiteit.

BIM en generative design

Dat BIM en generative design alles met elkaar te maken hebben, is onder meer te zien in de open-sourcetool Dynamo (afbeelding). Dit is een generator van algoritmes die kan worden gekoppeld aan BIM-software. Dynamo ziet zichzelf als een tool die BIM uitbreidt en dat is in mijn ogen de spijker op de kop. BIM en generative design kunnen er gezamenlijk voor zorgen dat bouwprojecten sneller, tegen lagere kosten en met minder kans op fouten verlopen. Dat is toch wat we allemaal willen. Met bijzondere en creatieve ontwerpen die tegelijkertijd rekening houden met praktische factoren kan de samenwerking tussen architect, constructeur, installateur en aannemer alleen maar beter worden. Generative design heeft, net als BIM, alles in zich om die belofte in te lossen.


Sander Lijbers

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Evert van de Beekstraat 1, 1118 CL Schiphol, Nederland

Telefoon:
020 262 23 11

Over Sander Lijbers:
Sander Lijbers is Industry Manager voor bouw en infra bij Autodesk in de Benelux. In die rol adviseert hij bedrijven in de bouw en civiele techniek over de inzet van informatietechnologie en hoe zij hun doelstellingen met IT kunnen realiseren. Met volledige overtuiging brengt hij BIM aan de man, want volgens hem is vergaande samenwerking middels BIM – zowel binnen als buiten een organisatie en zelfs op de bouwplaats – de enige weg vooruit in de bouw en de civiele techniek. Hij blogt vanuit zijn ervaring met vele strategische projecten en BIM-implementaties in combinatie met zijn kennis van de nieuwste BIM-technologie.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.