Houtbouw, prefabricage en BIM: een onlosmakelijk trio

Opinie 21-02-2022 om 14:07 - Architectenbureaus - Softwareleveranciers


Houtbouw, prefabricage en BIM: een onlosmakelijk trio


Houtbouw-methoden zoals Houtskeletbouw (HSB) en Cross-Laminated Timber (CLT) lenen zich uitstekend voor prefabricage. En als we het hebben over prefabricage, mag BIM natuurlijk niet ontbreken in het ontwerpproces. De combinatie van houtbouw, prefabricage en BIM biedt architecten drie grote voordelen.

1. Je kunt uitstekend sturen op materiaalprestatie

Door data over het materiaal toe te voegen aan je BIM-model heb je gedurende het hele ontwerpproces inzicht in de materiaalprestatie. Per onderdeel kan je zien wat de invloed van het materiaal is. Het BIM-model bi

2. Je kunt remontage stimuleren

Dankzij prefabricage kan je de verschillende onderdelen zo ontwerpen dat ze gemakkelijk te demonteren zijn, en ergens anders kunnen worden hergebruikt. Dankzij de data in jouw BIM-model heb je beter inzicht in hoe onderdelen gemonteerd en geremonteerd kunnen worden én heb je inzicht in de materialen die in het gebouw zitten. Dit laatste maakt jouw BIM-model tot een database van gebruikte materialen, objecten en componenten. De basis voor het aansturen van prefabricage, de basis voor Madaster én de basis voor een Digital Twin Model (een operationeel model met real-time data, zoals verkeersstromen, temperatuur en andere omgevingsfactoren).

3. Je faciliteert integrale ontwerpprocessen

Een BIM-model geeft vroegtijdig inzicht in hoe het houtbouw project eruit moet zien. Je kijkt dus al in een vroeg stadium van het ontwerpproces mét de productleverancier naar de verschillende onderdelen. Zo’n integraal ontwerpproces versnelt het proces en verlaagt de kosten, doordat je efficiënter samenwerkt. edt jou hierdoor de handvaten om goed onderbouwde keuzes te maken, gebaseerd op data. Je kunt tijdig bijsturen in het ontwerp en zodoende het maximale eruit halen.

Door in de beginfase van het ontwerpproces intensiever samen te werken met de betrokken partijen, zijn er later in het proces minder ontwerpwijzigingen nodig. Een BIM-model stelt je in staat om efficiënter samen te werken en vermindert de kosten.

BIM als basis voor architecten

Veel leveranciers werken nog met 2D-tekeningen. Voor leveranciers van HSB en CLT geldt dit niet. Zij zijn helemaal ingespeeld op BIM en klaar voor integrale ontwerpprocessen. Als architect is het dus belangrijk om hierin mee te gaan en houtbouw projecten met BIM-software te ontwerpen.

Om het ontwerpen met CLT en HSB gemakkelijker te maken, beschikt de KeyMember Editie van Archicad over een speciale Houtbouw Module. Afhankelijk van de gekozen bouwmethode kunnen vanuit deze module hulpmiddelen worden toegevoegd aan projectbestanden of voorgedefinieerde templates. Hierdoor werk je efficiënter en bespaar je tijd.

Ook benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen? Volg een online groepsdemo bij KUBUS!


KUBUS

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Ronald de Graan

Adres:
Stuiverstraat 100, 5611 TC Eindhoven, Nederland

Telefoon:
040 213 19 50

Over KUBUS:
KUBUS is met BIMcollab wereldwijd marktleider op het gebied van cloud based BIM issuemanagement, geïntegreerd met modelvalidatie. Daarnaast is KUBUS exclusief distributeur van Archicad in Nederland en Vlaanderen, en ontwikkelaar van Nederlands meest gebruikte bestekverwerker KUBUS Spexx. KUBUS levert sinds 1992 BIM-software voor de ontwerpende en uitvoerende bouw: van ontwerpsoftware tot tools voor modelchecking en issuemanagement voor het verbeteren van modelkwaliteit. Ook adviseert en ondersteunt KUBUS bedrijven bij de transitie naar het werken met BIM, waarbij de praktijkgerichte aanpak ervaren wordt als onderscheidend.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.