IFC-uitwisseling moet beter

Opinie 23-10-2014 om 11:10 - BIM-adviseurs - Softwareleveranciers


IFC-uitwisseling moet beter


BIM-software wordt steeds slimmer en we kunnen er steeds meer mee. Maar zo groeit niet alleen de complexiteit van de software, ook de uitwisseling van bestanden is steeds ingewikkelder. Gaan we niet voorbij aan de essentie; het makkelijk en efficienter.

Ik durf het hier bijna niet op te biechten maar ondanks mijn ruime ervaring als BIM-coördinator heb ik recent een beginnersfout gemaakt. In de stap van een bouwkundig model naar een model dat voor de leveranciers bruikbaar was, bleek dat het IFC-model ongeschikt was voor de leverancier. De architect had getekend met componenten en composieten die niet goed te exporteren waren als IFC-modellen. Uiteraard steek ik de hand in eigen boezem want ik ging er te makkelijk van uit dat de uitwisseling geen probleem zou zijn. Dit bleek dus een te gemakkelijke aanname.

De stap van een ‘ontwerpmodel’ van de architect naar een voor adviseurs en leveranciers bruikbaar model blijkt nog altijd een lastige. Architecten werken graag in varianten en willen snel kunnen aanpassen en veranderen. Constructeurs, installateurs en leveranciers willen modellen die zo volledig en gedetailleerd mogelijk zijn zonder de ‘automatische’ koppelingen tussen wanden, daken en vloeren. Dit belang bijt elkaar af en toe.

Drie mogelijkheden

Ik zie drie mogelijkheden om dit probleem te ondervangen. Ten eerste kunnen we met z’n allen werken met één verrijkt IFC-model. Een ‘Big BIM’ met een modelserver. Niet alle partijen in een bouw- en ontwerp team zijn echter klaar voor het werken via een modelserver in één 3D-model. Dit vergt namelijk een heel andere manier van werken en het delen van risico en winst.

Ten tweede kun je van architecten vereisen dat ze modelleren zonder composieten en elementen en zonder ‘automatische’ koppelingen. Dit zal veel tijd kosten en zal ook ten koste gaan van de flexibiliteit in het ontwerpproces.

In mijn ogen blijft alleen de derde mogelijkheid nog over, namelijk een sterke verbeterslag in de export mogelijkheden van IFC-modellen. Ik pleit er dan ook voor om alle innovatiekracht van de afzonderlijke softwareaanbieders te bundelen en volledig in te zetten ter verbetering van de uitwisseling van IFC-bestanden. Stop met het steeds verder uitbreiden van functionaliteit en features en het ingewikkelder maken van de afzonderlijke programma’s. Ga liever samen aan de slag om de IFC-uitwisseling naar een niveau te tillen. Daar is behoefte aan.


Job Mouwen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Tappersweg 46, 2031 EV, Haarlem, Nederland

Telefoon:
020 820 86 98

Over Job Mouwen:
Job Mouwen is architect en oprichter van Urban Symbiose en is oprichter en BIM-coördinator ArchitectuurBank BV. Tevens begeleidt hij architectenbureaus bij het invoeren van BIM.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.