IoT + BIM

Opinie 09-02-2016 om 15:34 - ICT-dienstverleners


IoT + BIM


U zult vast al wel eens van het Internet of Things, gehoord hebben. Afgekort als IoT, beslaat Internet of Things alledaagse voorwerpen die met het internet en met elkaar in verbinding staan. Ook de bouwsector zal erdoor veranderen.

Nest en Tesla zijn waarschijnlijk de bekendste voorbeelden van merken die IoT gebruiken, althans bij het grote publiek. Nest is van Google en is de thermostaat die je alvast hoger kunt zetten als je in de auto naar huis rijdt en die je daarnaast helpt energie te besparen. De auto’s van Tesla kunnen ’s nachts tijdens het opladen worden ge-update met de laatste technologie en geven ook automatisch aan de fabriek door wanneer ze bij een ongeluk betrokken zijn. Ook in mijn eigen auto kan ik vanaf de bank de temperatuur instellen en daarmee bepalen hoe warm (of koud) ik het ‘s ochtends graag wil hebben als ik op pad ga.

In huis hebben wij sinds een aantal weken een intelligente oven, die ik alvast aanzet als ik mij op zondagochtend nog even omdraai in bed. Ook mijn koffiemachine kan ik alvast een heerlijke Latte laten maken terwijl ik vanuit mijn thuiskantoor in de tuin naar mijn Siemens-keuken in huis loop. (Kijk hier eens als je er meer over wilt weten)

Meer dan gemak

Maar het Internet of Things is niet alleen bedoeld om ons gemak te dienen. De voordelen zijn veel groter en belangrijker dan dat. Het kan informatie opleveren over het functioneren van producten, die daarmee verbeterd kunnen worden. Of het kan, zoals bij Nest, zorgen voor energiebesparing. En er zijn ook toepassingen die zorgen voor meer veiligheid of meer informatie over onze gezondheid.

Als bij bouwprojecten al vanaf de ontwerpfase rekening wordt gehouden met IoT, zijn de mogelijkheden enorm. Denk aan ramen die vanzelf open en dicht gaan wanneer de temperatuur daar aanleiding toe geeft. Of aan sensoren die meten waar bewoners zich in een huis bevinden, zodat alleen de ruimtes verwarmd worden die verwarmd moeten worden. Ook als je kijkt naar de wens van de overheid dat ouderen langer thuis blijven wonen zijn er IoT-technologieën die in combinatie met domotica geschikt zijn. Zoals vloeren die worden uitgerust met sensoren, zodat iemand die is gevallen meteen wordt opgemerkt.

BIM

IoT in combinatie met de trend naar smart cities, gebundelde IoT-toepassingen die een stad ‘slim’ maken, heeft een enorme belofte. En het wordt pas echt gaaf wanneer IoT en BIM elkaars pad kruisen. Dat is te zien bij dit project. In een aantal bestaande gebouwen wordt continu data verzameld. Via een BIM-platform wordt de data gebundeld en omgezet in 3D-modellen waarbij de juiste balans tussen energiebesparing en leefcomfort centraal staat. De eigenaren van gebouwen kunnen hier hun voordeel mee doen en alles energiezuiniger laten maken, zonder dat de bewoners daar grote aanpassingen voor hoeven te doen. Het zijn mooie vooruitzichten. Als Chriet Titulaer nu een ‘Huis van de toekomst’ zou bouwen, zou het vol zitten met IoT-techniek. En dan hebben we het over een toekomst die heel dichtbij is.


Sander Lijbers

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Evert van de Beekstraat 1, 1118 CL Schiphol, Nederland

Telefoon:
020 262 23 11

Over Sander Lijbers:
Sander Lijbers is Industry Manager voor bouw en infra bij Autodesk in de Benelux. In die rol adviseert hij bedrijven in de bouw en civiele techniek over de inzet van informatietechnologie en hoe zij hun doelstellingen met IT kunnen realiseren. Met volledige overtuiging brengt hij BIM aan de man, want volgens hem is vergaande samenwerking middels BIM – zowel binnen als buiten een organisatie en zelfs op de bouwplaats – de enige weg vooruit in de bouw en de civiele techniek. Hij blogt vanuit zijn ervaring met vele strategische projecten en BIM-implementaties in combinatie met zijn kennis van de nieuwste BIM-technologie.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.