ISO 19650 noodzakelijk voor volgende stap in BIM

Opinie 01-10-2020 om 15:39 - BIM-adviseurs


ISO 19650 noodzakelijk voor volgende stap in BIM


De bouwsector heeft groot belang bij goed georganiseerd centraal management om zo onduidelijkheden, vertragingen, faalkosten en geschillen in bouwprojecten te voorkomen. Deze regie begint al in de initiatieffase en dus is samenwerken en standaardiseren noodzakelijk. Bedrijven die BIM Level 2 willen bereiken, doen er goed aan zich eens te verdiepen in norm ISO 19650.

De keuze om te standaardiseren, ontstaat door grote aantallen werkwijzen van verschillende partijen in de bouwkolom. De samenwerking met gebruik van BIM maakt dat ketenpartijen afspraken moeten maken en processen voor de uitwisseling van informatie moeten opstellen, afspreken en beheren. Het vastleggen van zulke processen voor informatiemanagement is belangrijk voor zowel opdrachtgevers als voor bedrijven in de supply chain, installateurs en fabrikanten die samenwerken bij bouwprojecten. Deze ketensamenwerking is de definitie van BIM Level 2.

ISO 19650

De standaard ISO 19650 is een goede tool om deze doelstellingen van BIM Level 2 te bereiken. ISO 19650 is namelijk ontwikkeld om informatie-uitwisseling tussen samenwerkende partijen te standaardiseren met behulp van voorwaarden en voorgeschreven processen. Het is een internationale standaard voor een managementsysteem dat ervoor zorgt dat zowel verzendende als ontvangende partijen in een samenwerking op de hoogte zijn van de procedures en benodigde informatie.

Bedrijven behalen dankzij de norm organisatorische en financiële voordelen bij het ontwerp en realisatie van bouwwerken. De norm geeft ook een kader voor de processen in de tenderfase, contractfase, uitvoer en oplevering, maar laat toch ruimte voor lokale wetgeving en technische normen en open standaarden. De ISO 19650 biedt ook voorwaarden voor het specificeren, controleren, goedkeuren en uitwisselen van digitale informatie. Daarnaast beschrijft de norm eisen voor het opstellen van projectteams, risicoanalyses, omgaan met specificaties, tenders, CDE en clash-detectie.

Rollen en verantwoordelijkheden

ISO 19650 legt de nadruk meer op de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen in de keten en met name op de rol van opdrachtgevers. De norm stelt eisen aan de activiteiten van opdrachtgevers, zoals het opstellen van projectinformatie, milestones, productiemethodes, Common Data Environment, tendervoorwaarden en tijdens operationele activiteiten goedkeuring en oplevering. In de praktijk blijkt namelijk dat een BIM-werkwijze bij bouwprojecten effectiever wordt als opdrachtgevers dit als uitgangspunt vragen. Dit past bij de visie ‘begin met het einde in gedachten’. Hierdoor krijg je in projecten een meer volwassen en volledige toepassing van de BIM-processen.

Hoe nu verder?

Dus wat kunt u nu doen? Kiezen voor ISO 19650 is op zich goed, maar toch is het belangrijk om eerst het volledige plaatje te hebben. Het implementeren van een managementsysteem volgens ISO 19650 is namelijk niet het einddoel, maar een middel om BIM Level 2 te bereiken. Ook de normen ISO 21500 (projectmanagement) en natuurlijk ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) passen in dit plaatje. De inzet van een geïmplementeerd managementsysteem volgens deze standaarden schept kansen voor verbeteringen en optimalisatie. Ik kan u dus aanraden om de norm eens te lezen en analyseren met het doel de interne processen van uw organisatie af te stemmen op ISO 19650. Betrek uw ketenpartners bij deze ontwikkeling om samen gelijke stappen te zetten. Certificering onderscheidt uw organisatie in de markt en maakt samenwerken gemakkelijker.

 


Tomas spreekt tijdens de aankomende BIMPraat sessie over de ‘Certificatie van BIM-implementaties’ over dit onderwerp. Meer informatie is hier te vinden.


BSI Group

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Cindy Verhoog

Adres:
John M. Keynesplein 9, 1066 EP Amsterdam, Nederland

Telefoon:
020 346 07 80

Over BSI Group:
BSI is grondlegger van ISO-normen en verzorgt onafhankelijke audits en certificering van managementsystemen en keurmerken die consistentie en zekerheid bieden. BSI ondersteunt de bouwsector door het toepassen van normen, best practices en het leveren van certificeringsoplossingen en trainingen voor BIM, Internet of Things (IoT) en Smart Cities.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.