Je kan achter je eigen product gaan staan

Opinie 16-02-2016 om 14:51 - Onderwijs en opleidingen - Standaardisatie en normering


Je kan achter je eigen product gaan staan


Bouwer René Kesselaar uit Alkmaar deed tijdens een overleg over ketensamenwerking bij de renovatie van nul-op-de-meter-woningen (ook wel NOM-woningen) begin van deze maand een uitspraak die bij mij lang in de oren naklonk: “JE KAN ACHTER JE EIGEN PRODUCT GAAN STAAN.” De stelling is het onderzoeken waard, zeker als je vanuit BIM-perspectief onderzoekt.

Om deze stelling van Kesselaar een nader te bekijken, kunnen we de klemtoon in de zin woord voor woord verplaatsen en telkens de vraag stellen; wat betekent deze klemtoon voor mij als ik met BIM werk?

JE kan achter je eigen product gaan staan. Wie is je? Als ik een klemtoon op JE zet dat komt daar JIJ te staan. Met JIJ spreek ik jou, de lezer van deze column aan: Sta jij achter je BIM-product? Lever jij hard- en software om in BIM te kunnen werken, of werk je met BIM om bouwproducten en bouwdiensten op te leveren? Voel jij je aangesproken als er staat dat JIJ achter je eigen product kan gaan staan? Ga dat maar eens doen, voor de spiegel, en vertel me wat je ziet als JIJ voor je eigen product gaat staan. Je kan het! Zie je een trotse jij in de spiegel?

Je KAN achter je eigen product gaan staan. Kan het echt wel? Het klinkt bij deze klemtoon alsof er ook iets verbodens achter zit. Toe maar, je kan het, je mag het, er is niemand die zegt dat dat raar is of vreemd. Zou je niet liever alleen producten verkopen waar je 100 procent achter kunt staan, zonder er bij na te denken, gewoon omdat JIJ dat vindt. HET is toch logisch om met BIM te werken en in BIM te werken. Je kunt niet anders.

Je kan ACHTER je eigen product gaan staan. Achter je eigen product, kan het er mogelijk ook voor of er naast of er ver vandaan? Er verandert eigenlijk niets aan de zin, als je er VOOR of NAAST in plaatst. JIJ staat ergens voor en niemand kan je er daarvan af brengen, geen zeurende opdrachtgever, geen wet- of regelgeving, geen mensen uit jouw directe omgeving. Je staat er gewoon ACHTER dat je BIM gebruikt en BIM inzet.

Je kan achter JE eigen product gaan staan. Wie is je, wederom? Kan het ook een product zijn van anderen? Bij BIM is het een product dat per definitie niet van jezelf is. Het product is van samen, daar moet JIJ achter kunnen staan. Sta jij in voor de input van BIM-partners. Ik denk het wel, dat is waarschijnlijk het grootste voordeel van BIM, dat dat zomaar kan.

Je kan achter je EIGEN product gaan staan. Kun je ook achter andermans product gaan staan? Wat zou dat kunnen betekenen als je met BIM werkt. Het betekent dat jouw eigen product onderdeel wordt van ons eigen product. Dat kan als de gegevens in het BIM model toegankelijk zijn en bijdragen aan de samenwerking. BIM maakt jullie EIGEN product.

Je kan achter je eigen PRODUCT gaan staan. Wat is je product, is JE zich daarvan bewust? BIM zal een bijdrage leveren aan het eerder, beter en duidelijke weergeven van wat het product zal zijn. BIM is tenslotte virtueel testen van wat er in het echt gemaakt gaat worden. Sterker nog, in BIM kun je jouw eigen product inbrengen, vasthouden aan je eigen specificaties en in de BIM samenwerking het product continu verbeteren. Wat een product zal dat zijn als iedere BIM partner dat kan en doet!

Je KAN achter je eigen product GAAN staan. Sta je er nu nog niet achter, maar kan dat nog wel komen en wanneer is dat dan? Met BIM wordt samenwerking in product en in resultaat sneller duidelijk. Daarvoor moeten misschien nog wel een paar BIM hobbels genomen worden, zeker als je niet nieuw in een BIM omgeving stapt. Maar, dan kun je gaan staan waar je wilt, BIM maakt dat mogelijk. Misschien kun je wel achter je gezamenlijke product gaan staan. Dat zal zeker indruk maken op de klant.

Je kan achter je eigen product gaan STAAN. Betekent achter iets gaan staan, dat je dat iets, dat meestal van een ander is, steunt en er voor in staat? Je neemt verantwoording voor dat product van een ander? Met BIM zal dat eerder mogelijk zijn dan zonder BIM, heb ik zo’n vermoeden. Mogelijk veronderstelt dat wel dat alle partners in de BIM omgeving voor hetzelfde staan. Dat vraagt om afstemming, continue afstemming.

Dankjewel René, dat je ons met jouw uitspraak aan het denken gezet hebt. Ik heb zo het vermoeden dat tussen de klemtonen van deze uitspraak één woord stilzwijgend nog harder door klinkt. Met BIM moet je elkaar wel gaan VERTROUWEN. En daar gaat het om. Daar kunnen wij, in de BIM wereld van NOM-projecten en andere uitdagende complexe bouwwerken, verder mee. VERTROUW ELKAAR.

Ik heb daar drie nieuwe stellingen over:

  1. met BIM kun je ALTIJD achter je eigen product gaan staan
  2. met BIM kun je ONDERZOEKEN of je achter het gezamenlijk product kunt gaan staan
  3. met BIM kun je de opdrachtgever ervan OVERTUIGEN waarom hij op jouw team kan vertrouwen

Christoph Maria Ravesloot

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Ringwade 71, 3439 LM Rotterdam, Nederland

Over Christoph Maria Ravesloot:
Christoph Maria Ravesloot werkt sinds 1984 als zelfstandig architect en projectmanager voor diverse opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij trainingen, workshops en colleges op het gebied van BIM, procesinnovatie, duurzame innovatie, sociale innovatie en onderzoeksmethodologie. Veel organisaties huren hem in als dagvoorzitter van conferenties waarbij interactief en bottom up gewerkt wordt aan innovatieve producten en processen. Naast zijn ondernemerschap is hij lector op Hogeschool Rotterdam RDM-campus. Hij leidt het lectoraat Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid. Het lectoraat richt zich op duurzaam onderhoud, beheer en renovatie van bestaande gebouwde omgeving en van de facilitaire processen in en rond deze gebouwen. Het lectoraat onderzoekt de mogelijkheden om de verduurzaming van bestaande gebouwen te versnellen met BIM en PIM. Actuele thema's daarbij zijn procesinnovatie, project management innovatie, duurzaam aanbesteden en geïntegreerde contracten en verdienmodellen, life cycle costing en Project Start Up's (PSU).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.