Jonas wint BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

Nieuws 15-05-2023 om 11:28 - Architectenbureaus


Jonas wint BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023


Het gebouw ‘Jonas’ is door de vakjury van de BNA verkozen tot het Beste Gebouw van 2023. Het Amsterdamse gebouw is ontworpen door Orange Architects, in opdracht van Amvest, en Felixx Landscape Architects & Planners verzorgde het landschapsontwerp.

De jury omschrijft Jonas als een ‘voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar, én collectief wonen in de dichtbevolkte stad’. Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar eigen zeggen een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken.

Circulair bouwen

Met het gebruik van natuurlijke materialen (biobased) en focus op sociale verbinding richt Jonas zich volgens de jury op de thema’s van de toekomst. “De jury doet een oproep aan architecten, maar juist ook aan opdrachtgevers en beleggers, om zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie”, aldus juryvoorzitter Ed Nijpels. “Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50% circulair bouwen in 2030 te halen!”

Publieksprijs en categoriewinnaars

De Publieksprijs ging naar de renovatie van de Van der Pekbuurt door Ibelings van Tilburg architecten. De jury koos ook vier categoriewinnaars: HAUT van Team V Architectuur won in Particuliere Woonbeleving, Lieven blok 6ABC en blok 8ABC van KENK Architecten in Leefbaarheid en Sociale Cohesie, en BunkerToren van Powerhouse Company in Identiteit en Icoonwaarde. De Kunstwerf van Ard de Vries & Donna van Milligen Bielke won in de categorie Stimulerende Omgevingen.

Bron: BNA


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.