Kosten nieuwbouw stijgen fors door BENG

Nieuws 15-02-2021 om 10:34 - Aannemers en bouwbedrijven


Kosten nieuwbouw stijgen fors door BENG


De eisen voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) die per 1 januari van kracht zijn, zorgen voor kostenstijgingen van tussen de 11 tot 16 procent op nieuwbouwprojecten. Dat stelt DBD, een kenniscentrum op gebied van bouw(kosten)data, en diverse media hebben erover geschreven. De stijging is volgens DBD groter dan vorig jaar is berekend.

DBD heeft de kosten voor gasloos bouwen volledig meegenomen in de nieuwe berekeningen en volgens kostenexpert Ted Peek is 5 tot 10 procent van deze kosten BENG-gerelateerd. De rest is toe te schrijven aan de verplichting om gasvrij te bouwen. De stijging is fors. Dit komt omdat energiebesparende maatregelen in eerste instantie een hoge investering vereisen, zoals de extra kosten voor het aanleggen van meer installaties en isolatie, het toepassen van PV-panelen, warmtepompen en betere beglazing. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk om aan de BENG-eisen te voldoen.

Lagere energielasten

Op de langere termijn kunnen investeringen mogelijk worden terugverdiend door de lagere energielasten tijdens de levensduur van het gebouw. Daarom is het in veel gevallen aan te raden om niet enkel de initiële investering, maar ook de levensduurkosten mee te nemen in het beslissingsproces, stelt het rapport van DBD.

Kostenstijging bedrijfsgebouwen geringst

Vooral nieuwbouwprojecten van galerij- en portiekwoningen zijn duurder geworden. De bouwkostenstijgingen kunnen hier oplopen tot 18 procent. De maatregelen die nodig zijn om de energiebehoefte en het energieverbruik naar beneden te krijgen, zijn hier vaak complexer dan bij bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen waar een stijging tussen de 3 en 5 procent wordt verwacht. Hetzelfde geldt voor eengezinswoningen waar kan worden gerekend met een stijging tot 16 procent. Minder fors zijn de stijgingen bij zorgcomplexen (15,5 procent), scholen (11 procent) en kantoorgebouwen (9,5 procent).

Plafond bouwkostenstijging bereikt

Kostenexpert Ted Peek verwacht volgens de website van Gawalo.nl dat het plafond van de bouwkostenstijging voor nieuwbouw voorlopig is bereikt. “De huidige oplossingen voor nieuwbouwwoningen rijken ver. Met gasloos en BENG is er een behoorlijke stap gemaakt. Er zullen dus niet zo snel meer additionele duurzaamheidsmaatregelen worden doorgevoerd die kostprijsverhogend zullen werken. De bestaande bouw is een ander verhaal”, zegt hij tegen de redactie van Cobouw.

BronGawalo.nl

 


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.