KUBUS: ‘5 vereisten voor goede BIM-software’

Opinie 21-06-2021 om 16:17 - Softwareleveranciers


KUBUS: ‘5 vereisten voor goede BIM-software’


Door Lisa Fransen

 

De ‘nieuwe’ manier van modelleren wordt ook wel BIM genoemd. Maar waar moet echt goede BIM-software aan voldoen? In deze blog geeft KUBUS vijf vereisten voor goede BIM-software.

Tot 2006 werden er voornamelijk 2D-tekeningen gemaakt om een gebouw te representeren. Tegenwoordig is werken met 3D-elementen de norm. Aan deze 3D-elementen kunnen verschillende eigenschappen worden toegewezen, zoals bijvoorbeeld de naam van een leverancier, maar ook planning, kosten et cetera. Hierdoor kan een gebouw zeer gedetailleerd worden beschreven en ontstaat er een rijk model.

1. Korte leercurve

BIM-software moet snel te leren zijn. Archicad is bijvoorbeeld ontwikkeld voor en door architecten. Dat maakt de software zeer gebruiksvriendelijk en daarmee ook eenvoudig te leren. KUBUS biedt een basiscursus om Archicad goed in de vingers te krijgen, zodat je de juiste start kan maken. In vier dagen word je klaargestoomd en ben je volledig klaar om aan de slag te gaan met Archicad. Wil je deze uitdaging aangaan? Probeer Archicad 30 dagen gratis.

2. Stabiele software

BIM-software moet stabiel zijn. Ook bij de keuze voor een 3D-modelleerpakket is dat een belangrijke eis. Immers, een crash van het systeem verspilt kostbare tijd en kan ervoor zorgen dat je gegevens kwijtraakt. In de stabiele software van Archicad is een crash een uitzondering. Mocht het voorkomen, dan kun je altijd terugvallen op de automatische back-up. Dat voorkomt extra werk en veel frustraties.

3. Beschikbaar voor elk besturingssysteem

BIM-software moet op elk besturingssysteem te gebruiken zijn. Archicad is beschikbaar voor Windows en Mac. Dit geldt ook voor de render plug-in Twinmotion, die ontwerpen tot leven brengt. Met deze realtime render engine maak je eenvoudig fotorealistische beelden en video’s van het model. Check dus altijd of de plug-ins die jij wilt gebruiken binnen het softwarepakket beschikbaar zijn op jouw besturingssysteem.

4. Beschikbaarheid in jouw regio

BIM-software moet uiteraard beschikbaar zijn in de regio waar je werkt. KUBUS heeft een KeyMember Editie ontwikkeld voor Archicad waarmee je beschikt over een serie aanvullende modules, die zijn ontwikkeld voor Nederlandse en Vlaamse architecten. Denk bijvoorbeeld aan een handige Meetstaat Manager, de add-on Ramen en Deuren en lay-outs voor omgevingsvergunningen. Deze KeyMember Editie is steeds in ontwikkeling op basis van gebruikersfeedback en marktontwikkelingen.

5. Persoonlijke ondersteuning

Heeft jouw BIM-softwareleverancier een helpdesk of support met lokale ondersteuning in jouw taal? Het is goed om dat te checken voordat je iets aanschaft. Zo biedt KUBUS een Nederlandse/Vlaamse basiscursus om de belangrijkste functionaliteiten van Archicad onder de knie te krijgen, en helpen de BIM-specialisten van KUBUS je met vragen via telefoon, mail en chat. Ook organiseert KUBUS regelmatig webinars waarin architecten hun ervaring met Archicad delen (ook wel bekend als BIM’mers aan het woord) en biedt het Helpcenter veel informatie, downloads en handige tips & tricks.

Meer weten over het kiezen van de juiste BIM-software? Kijk op de website van KUBUS of neem direct contact op met de BIM-specialisten van KUBUS.

Bron: KUBUS


KUBUS

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Ronald de Graan

Adres:
Stuiverstraat 100, 5611 TC Eindhoven, Nederland

Telefoon:
040 213 19 50

Over KUBUS:
KUBUS levert sinds 1992 BIM-software voor de ontwerpende en uitvoerende bouw: van ontwerpsoftware tot tools voor modelchecking, issuemanagement en documentmanagement. Ook adviseert en ondersteunt KUBUS bedrijven bij de transitie naar het werken met BIM, waarbij de praktijkgerichte aanpak ervaren wordt als onderscheidend.  Met BIMcollab is KUBUS marktleider in het stimuleren van BIM-gebaseerde samenwerking gedurende de gehele levenscyclus van gebouwen of infrastructuur. Met oplossingen voor BIM-coördinatie, modelcontrole, issuemanagement, take-offs, document- en gebouwmanagement, gebouwd op de algemeen aanvaarde open standaarden van buildingSMART, stelt BIMcollab gebruikers in staat om een Digital Twin te creëren en te gebruiken, van ontwerp en uitvoering tot beheer en onderhoud. Daarnaast is KUBUS exclusief distributeur van Archicad in Nederland en Vlaanderen en ontwikkelaar van Nederlands’ meest gebruikte bestekverwerker KUBUS Spexx.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.