Lesgeld

Opinie 20-01-2015 om 12:03 - Onderwijs en opleidingen


Lesgeld


Aangezien het nog net januari is, vind ik dat het nog mag: de beste wensen allemaal voor het komende jaar! En, ervan uitgaande dat heel BIMmend Nederland de blogs op Het Nationaal BIM Platform leest, heb ik bij deze in heb ik bij deze in één keer iedereen gehad. Wel zo efficiënt.

Ik heb lang getwijfeld waar ik deze blog over zou schrijven. Komende vrijdag is het dan zo ver; DRS 2.0 komt dan eindelijk beschikbaar. Maar de laatste keer dat ik hier een blog wilde schrijven hierover leverde dit meteen zeven maanden vertraging op. Oorzaak en gevolg? Ik ga het risico niet nemen.

Dan liever een onderwerp dat zeker door gaat. Op 12 maart mag ik voor Het Nationaal BIM Platform mijn visie te geven op het gebruik van objectbibliotheken in BIM. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ja, eind februari heb ik nog een column staan… En waar moet ik die dan over houden? Even geduld dus nog.

Toch maar een HBO+ opleiding

Blijft over een derde en in mijn ogen vrij uniek project: de ontwikkeling van een HBO+ opleiding tot BIM-engineer aan de Avans+ waar ik me de afgelopen maanden met veel plezier heb bezig gehouden. Dit leertraject is opgezet door Avans+ en is toegankelijk voor deelnemers uit alle disciplines. Hiermee heeft Avans+ een opleiding opgezet die voor Nederland vrij uniek is en naar ik heb begrepen zelfs voor heel Europa. Deelnemers worden naast hun dagelijkse baan gedurende 25 lesdagen onderwezen in alle aspecten die van belang zijn voor een BIM-engineer, zoals BIM Cultuur, Proces & Tools, Informatietechnologie, Integraal ontwerpen, Bouwrecht, enzovoorts. Dit alles moet in een project worden uitgewerkt waarbij de studenten in groepjes de opgedane kennis in praktijk brengen. Aan het eind van de rit wordt een uitgewerkt model opgeleverd conform de RVB BIM-norm.

Het is geweldig om uitgebreid de tijd te hebben om een dergelijk leertraject met studenten te doorlopen. Natuurlijk is het schipperen met de tijd. In slechts 25 dagen is er zoveel te behandelen dat iedere docent het gevoel heeft zijn/haar lesstof flink te moeten ‘comprimeren’. Maar aan de andere kant; hoe vaak komt het nu voor dat je deelnemers gedurende negen maanden intensief kunt begeleiden?

Daarnaast is het geweldig om verantwoordelijk te zijn voor onderwijs in zoveel aspecten van BIM. Als kerndocent op het gebied van Informatietechnologie mag ik werken met experts in Laserscanning, Life Cycle Analysis, Facility Management en nog vele andere onderwerpen die ik normaal bezien niet vaak tegenkom. Misschien leer ik nog wel het meest van iedereen.

 


Martijn de Riet

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
De Papiermaker 22, 5283 ZS Boxtel, Nederland

Telefoon:
06 242 831 75

Over Martijn de Riet:
Martijn de Riet is zelfstandig BIM-consultant met als specialisme de implementatie van integrale BIM-werkprocessen, veelal gespreid over meerdere disciplines en fases in de levensloop van een gebouw. Hierbij speelt de overdracht van informatie via Open Standaarden als IFC een grote rol. Martijn is auteur van de Dutch Revit Standards, spreker op Autodesk University en de Revit Technology Conference. In Nederland is hij (gast)docent aan onder meer de Haagse Hogeschool en Avans Hogeschool.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.