Haal meer uit een digitaal 3D (BIM-)model

Opinie 28-08-2019 om 12:22 - BIM-adviseurs


Haal meer uit een digitaal 3D (BIM-)model


Bedrijven in de bouw en interieurbouw maken steeds vaker een digitaal 3D (BIM-)model. De één doet dit al jaren, de ander wellicht sinds kort. Toch zie ik regelmatig dat mensen weinig informatie uit een 3D (BIM-)model halen. Maar wat doen ze dan?

Een 3D-model bevat in de meest simpele vorm (een kubus) al informatie. Aantallen, strekkende meters, vierkante meters en kubieke meters zijn parameters die snel digitaal inzichtelijk te maken zijn. Maar deze informatie wordt nog vaak op basis van 2D-tekeningen bepaald, ondanks er een 3D-model voorhanden is.

Word wakker

We zijn ons er niet altijd van bewust. Maar als je eens goed naar je processen en workflows kijkt, voer je regelmatig onnodige handelingen uit. Waarom zou je 2D-tekeningen afdrukken, handmatig opmeten en in Excel rapporteren? Als je ook direct een lijst kunt genereren met deze informatie vanuit een 3D-model.

Begin simpel

Kijk eens naar je proces en bepaal welke informatie je nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren. Dit klink logisch, maar is in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Als je weet welke informatie je nodig hebt, bepaal je de informatie bron(nen). Het is de ‘kunst’ om het 3D-model als centrale informatiebron toe te passen. Een 3D-model is vaak dynamisch, bevat belangrijke informatie en biedt je veel meer inzicht. Wat je ziet, is wat je krijgt.

Eerlijk is eerlijk

Niet alle informatie zal voorhanden zijn en/of komen in een 3D-model. Bepaalde informatie, zoals bijvoorbeeld kostprijzen worden vaak bewust opgeslagen in andere (software)systemen. Maar je kunt deze informatie wel slim aan elkaar verbinden in het proces. Veel systemen beschikken tegenwoordig over uitgebreide import-, export- en/of programmeermogelijkheden. Geen reden dus om onnodige statische ‘informatie-eilanden’ te creëren. Door systemen aan elkaar te koppelen, blijft de informatiestroom dynamisch. Zo voorkom je fouten, onnodige bewegingen en wachttijden.

Ik hoop je hier te laten inzien dat je meer uit een 3D-model kunt halen. Want door slimmer om te gaan met de informatie in een 3D-model voorkom je verspilling in je proces. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om daar iets aan te doen.


Nick Nijmeijer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Zutphen Emmerikseweg 75, 7223 DA Baak, Nederland

Telefoon:
06 123 122 43

Over Nick Nijmeijer:
Nick Nijmeijer is specialist in het digitaliseren, optimaliseren en automatiseren van processen met 3D tekenprogramma SketchUp. Mijn doel met ITCAD is om bedrijven te helpen meer uit het 3D (BIM-)model te halen in SketchUp Pro en zodat hun processen efficiënter en toegankelijker worden. Nijmeijer gelooft dat de combinatie van een 3D BIM-model en procesautomatisering dit mogelijk maakt. Bedrijven zullen gebruik gaan maken van één centrale informatiebron in hun proces. Hierdoor kan informatie eenduidig worden gecommuniceerd, gecoördineerd en hergebruikt.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.