Mijn nieuwe bril

Opinie 24-02-2014 om 15:36 - BIM-adviseurs - ICT-dienstverleners


Mijn nieuwe bril


Wellicht is het u opgevallen maar zo niet, ik heb een nieuwe bril. Dat is voor de meesten onder u op zich geen belangrijk nieuws maar het feit dat deze bril in 3D is geprint is dat wellicht wel. Het is zelfs een Nederlands product van de topontwerper Tom Stevens.

Daarnaast heb ik ook een nieuwe headset voor mijn telefoon. En u raadt het al, ook deze hoofdtelefoon is in 3D geprint. Het bedrijf Normal stuurt je, nadat je met je telefoon een aantal foto’s van je oren hebt gemaakt, binnen enkele dagen een unieke, exact op jouw oren passende, volledig zelf samen te stellen, 3D-geprinte hoofdtelefoon.

Lichten op groen

Waar 3D-printing steeds meer zijn opwachting maakt in ons dagelijks leven, heeft BIM inmiddels al een vaste plek veroverd. De tijd is er rijp voor. Want wat u wel zal zijn opgevallen is dat er, waar je ook kijkt, steeds meer borden met het mooie woord ‘verkocht’ erop te zien zijn. Na een aantal zeer zware jaren trekt de bouwsector weer aan. Voor de totale bouwproductie verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw in 2015 een groei van 3 procent.

Goed nieuws natuurlijk. Zeker ook voor BIM. De afgelopen jaren is de crisis in de bouw nog wel eens als reden gebruikt om de implementatie van BIM uit te stellen. Nu dat excuus wegvalt, staan alle lichten op groen.

Fases van vernieuwende ontwikkelingen

Vernieuwende ontwikkelingen worden altijd in verschillende fases opgepikt. Misschien kent u de adoption lifecycle wel. Vooraan lopen volgens deze theorie een kleine groep ‘innovators’ en een iets grotere groep ‘early adopters’. Daarna volgt de rest, die je kunt opdelen in ‘early majority’, ‘late majority’ en ‘leggards’. Niemand wil natuurlijk een leggard, een achterblijver, zijn, want dan is de taart vaak al verdeeld.

Het gaat hard met BIM. We komen snel in de buurt van het moment dat alleen de achterblijvers niet meer meedoen. Argumenten die vaak gebruikt worden om te wachten met BIM zijn, in willekeurige volgorde: kosten, onbekendheid en angst dat de klantvraag niet groot genoeg is. Die argumenten zijn, zoals hier al vaker is uitgelegd, onderuit te halen of wegen niet op tegen de voordelen. We zien de laatste tijd heel duidelijk dat bedrijven die de keuze voor BIM hebben gemaakt, daar de vruchten van plukken. Of het nu architecten, constructeurs, installateurs of aannemers zijn. Degenen die stil hebben gezeten, merken dat ook.

Kracht van BIM

Je ziet de kracht van BIM op veel plekken terug. Bouwbedrijf Van Wijnen brengt BIM op een waanzinnig mooie manier naar de bouwplaats. Sinds het bedrijf de keuze voor BIM heeft gemaakt, slaagt het erin om bouwprojecten in de helft van de tijd af te ronden, tegen lagere kosten en met minder problemen. Het bedrijf heeft als doel om de bouwkeet papierloos te krijgen en doet dat onder meer met BIM-software die geschikt is voor iPads.

In een ander segment, de infrastructuur, is het project Ruimte voor de Waal geweldig. Een dijk bij de Waal bij Nijmegen wordt landinwaarts geplaatst om de rivier meer ruimte te geven en de kans op overstromingen te verkleinen. Tegelijkertijd wordt een ondersteunend kanaal uitgebaggerd en worden er drie nieuwe bruggen aangelegd. Met zo veel betrokken partijen kan ik me eigenlijk al niet meer voorstellen hoe dit zonder BIM zou zijn gelopen.

Maar dat wil zeker niet zeggen dat BIM enkel iets is voor grote bedrijven en monsterprojecten. Ook het aantal kleinere BIM-projecten groeit. Geloof me: over een paar jaar weten we niet anders meer. Het klinkt hard, maar niet meedoen is op dit moment eigenlijk geen optie meer.


Admin

Contactpersoon:
René Frederick

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Admin:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.