Omstandigheden Nederlandse bouwsector gunstig voor BIM

Onderzoek 07-09-2023 om 11:49 - Aannemers en bouwbedrijven - ICT-dienstverleners - Standaardisatie en normering


Omstandigheden Nederlandse bouwsector gunstig voor BIM


De adoptiegraad van BIM in Nederland ligt hoog ten opzichte van andere Europese landen, blijkt uit onderzoek door USP Marketing Consultancy. Volgens hun Contractor Monitor, die de aannemersbranche in acht Europese landen volgt, staat bijvoorbeeld het percentage aannemers in Nederland dat BIM gebruikt op 35%, met in vergelijking vijf en vier procent in Duitsland en Polen.

Na jaren van gestage maar vrij langzame groei heeft de adoptie van BIM in Europa een substantieel niveau bereikt, meldt USP. Dit geldt vooral voor de architectenbranche, waar ongeveer de helft gebruik maakt van BIM, een percentage dat in Nederland nog hoger ligt. Verder in de bedrijfswaardeketen neemt het percentage af, maar blijft het gebruik in Nederland hoger dan in de andere onderzochte landen.

Belangrijke factoren

De Contractor Monitor noemt verschillende factoren die invloed hebben op het gebruik van BIM. Bedrijfsgrootte speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol; grotere bedrijven zijn vaker betrokken bij grotere projecten, waar BIM-gebruik vaker voorkomt. Daarnaast zijn het digitaliseringsniveau, de mate van nieuwbouw en stimulering door de overheid belangrijke factoren.

Situatie Nederland

De situatie in Nederland laat volgens het onderzoek van USP veel van deze factoren zien. Allereerst is het digitaliseringsniveau van de bouwprocessen in Nederland al erg hoog, waardoor de stap om met BIM aan de slag te gaan kleiner is. Daarnaast kent Nederland een nieuwbouwcultuur waarbij veel seriematig gebouwd en geprefabriceerd wordt, waar BIM erg geschikt voor is. Verder meldt het onderzoek dat het gebruik van BIM in Nederland top-down wordt gestimuleerd, omdat dit sinds 2011 voor bepaalde projecten verplicht is.

Bron: USP Marketing Consultancy


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.