Onderwijs en bedrijfsleven gekoppeld door nieuwste BIM-ontwikkelingen

Nieuws 08-11-2022 om 11:25 - Aannemers en bouwbedrijven - BIM-cloudplatforms - Onderwijs en opleidingen


Onderwijs en bedrijfsleven gekoppeld door nieuwste BIM-ontwikkelingen


Elk jaar vindt de BIM Onderwijsdag plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Op deze dag staat het verbinden van bedrijven, studenten, docenten en de nieuwste BIM-ontwikkelingen centraal. Construsoft is al jarenlang actief in de educatieve sector en was om die reden afgelopen editie wederom aanwezig als exposant én organisator van een interactieve masterclass. In deze masterclass konden deelnemers zien en ervaren hoe het cloudplatform Trimble Connect, van initiatief tot aan realisatie en beheer, kan ondersteunen in een BIM-project. Zowel bij in- als externe samenwerkingen en via verschillende apparaten.

Masterclass BIM in het onderwijs

Elke dag zijn leraren bezig om het onderwijs leuker, interessanter en uitdagender te maken voor hun studenten. 3D-modellen maken het werk inzichtelijker en technieken als Augmented- en Mixed Reality maken studenten enthousiast. Bovendien worden deze technologische ontwikkelingen gebruikt in de praktijk. BIM is immers niet meer weg te denken uit de bouwsector. Frans van Bekkum, VDC-consultant bij Construsoft, en Christophe Schunck, Accountmanager Educational bij Construsoft, gaven om die reden een masterclass ‘Samenwerken in en met Trimble Connect’, waarbij ook deze technologische ontwikkelingen aan bod kwamen.

Trimble Connect op meerdere apparaten

Iets na tienen verwelkomden Frans en Christophe ruim 50 deelnemers voor de masterclass. In een goed gevulde ruimte lieten ze onder andere zien hoe dankzij Trimble Connect, een cloudplatform voor samenwerken en het delen van informatie in BIM-projecten, alle betrokken partijen (in- én extern) op elk gewenst moment en vanaf iedere locatie toegang hebben tot relevante informatie. Om te laten zien hoe makkelijk het platform op verschillende devices te gebruiken is, konden de aanwezigen meedoen aan twee kleine wedstrijden binnen Trimble Connect. Iedereen pakte zijn of haar telefoon, tablet of laptop erbij om de opdrachten zo snel mogelijk uit te voeren en één van Bol.com-cadeaukaarten te winnen. Met succes! Het gros wist binnen no-time een venster aan te maken met daarop een veranda in 3D, waarbij de fundatie transparant is en de wapening zichtbaar wordt. Deze opdracht liet de deelnemers inzien hoe gebruiksvriendelijk het platform is.

Na de opdracht hervatten Frans en Christophe de presentatie en vertelden ze hoe je met de XR10 (Mixed Reality) en Trimble Connect AR-app (Augmented Reality) virtuele modellen, bijvoorbeeld de gemaakte veranda, tot leven gebracht kan worden in de echte wereld. Met het in gebruik nemen van de XR10 in combinatie met de bijbehorende software – zoals Trimble Connect – worden bijvoorbeeld bij 175 lidscholen van het BWI modellen tot leven gebracht in het lokaal, op ware grootte of op schaal. Daarnaast kunnen 3D-modellen in combinatie met een werktekening bekeken worden.

3D BIM-software voor het onderwijs

De huidige scholieren zijn de werknemers van de toekomst. De kennis en ervaringen die zij tijdens hun opleiding opdoen, zetten ze later in bij het bedrijf waarvoor ze gaan werken. Cliché, maar een belangrijk aspect wanneer er gekeken wordt naar de ontwikkelingen in de markt. Constructies worden niet langer uitgewerkt op de tekentafel, maar op de computer in 2D en steeds vaker ook in 3D en BIM. Bedrijven maken deze ontwikkeling al door, maar op de scholen wordt vaak nog niet onderwezen in de nieuwe mogelijkheden. Dit terwijl deze nieuwe lichtingen afstudeerders juist de frisse kennis zouden moeten meenemen wanneer ze aan de slag gaan bij een bedrijf. Construsoft helpt daarom graag het gat tussen educatie en het bedrijfsleven te dichten, onder andere door BIM-software beschikbaar te stellen en ondersteuning te bieden aan educatieve instellingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Construsoft? Lees meer over onze BIM-software en probeer het gratis.


Construsoft

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Jos Obbink

Adres:
Hengelder 16, 6902 PA Zevenaar, Nederland

Telefoon:
0316 20 00 00

Over Construsoft:
Construsoft levert software voor Building Information Modeling (BIM) aan bedrijven in de bouw, infrastructuur en energie-industrie in meer dan 30 landen in Europa en Zuid-Amerika. Als leverancier en ontwikkelaar van BIM-software zijn we uitgegroeid tot marktleider in de staalbouw en hard op weg om ook de marktleider in andere branches te worden. Inmiddels zijn meer dan duizenden projecten wereldwijd uitgevoerd met Trimble BIM-software, waar onder Tekla en Vico Office. De fases waarin software is toegepast, zijn: ontwerp, begroten, calculeren, planning, voorcalculatie, constructief, staal-, beton- en HSB-detaillering, fabricage, montageplanning, uitvoering (ook LEAN).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.