Onderzoek: Ontwikkelaars lobbyen voor half miljard winst op bouwgrond

Nieuws 21-06-2022 om 11:42 - Overheid


Onderzoek: Ontwikkelaars lobbyen voor half miljard winst op bouwgrond


Projectontwikkelaars lobbyen bij de Tweede Kamer voor grootschalige woningbouw op vier locaties bij Utrecht, Almere, Alphen aan den Rijn en Rotterdam. Zij bezitten daar zelf de meeste grond en kunnen bijna een half miljard euro winst maken als zij daar toestemming krijgen voor woningbouw. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow The Money voor Trouw, De Groene Amsterdammer, De Stentor en het Leidsch Dagblad.

De projectontwikkelaars willen bouwen in Rijnenburg bij Utrecht, Oosterwold bij Almere, Gnephoek bij Alphen aan den Rijn en Zuidplaspolder bij Rotterdam. Ontwikkelaars bezitten daar bijna vijftien vierkante kilometer landbouwgrond, meer dan waar dan ook in Nederland. De ontwikkelaars hebben deze landbouwgrond jaren geleden gekocht, waarmee ze speculeerden op toestemming van de gemeente voor woningbouw.

Druk op lokaal bestuur

Uit een inventarisatie van onderzoeksbureau ABF blijkt dat provincies en gemeenten al voldoende bouwlocaties hebben aangewezen. Toch zetten Kamerleden van VVD en CDA de lokale bestuurders onder druk om woningbouw in deze polders toe te staan. Kamerleden en bewindslieden noemden de vier polders de afgelopen drie jaar 274 keer in twintig verschillende debatten, blijkt uit het onderzoek van Investico en FTM. VVD-kamerlid Daniel Koerhuis diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met CDA-kamerlid Julius Terpstra.

Kijk hier voor het hele onderzoek en hier voor de verantwoording bij dit onderzoek.

Bron: Investico


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.