Onvoorstelbaar onvoorspelbaar

Opinie 07-04-2015 om 11:06 - BIM-adviseurs


Onvoorstelbaar onvoorspelbaar


De bouw verandert, of we het willen of niet. PPS- en DBFM-projecten zijn eerder regel dan uitzondering, wat ons allen dwingt om werkzaamheden op een andere manier aan te vliegen en beter na te denken over causaliteit binnen projecten.

En naast dit gegeven dat projecten op een andere manier worden behandeld, zullen we ook moeten nadenken over hoe de wereld er over 10 of 20 jaar uit ziet. Bovendien worden bovengenoemde contractvormen aangegaan voor langere periodes en maken vooruitkijken bijzonder uitdagend.

Met deze gedachten in het achterhoofd is het interessant om te kijken welke nieuwe technologieën de komende jaren de branche zullen veranderen en wellicht domineren. Voor organisaties is het zaak om de nuttige ontwikkelingen zo snel mogelijk te adopteren en een scherp oog te hebben voor mogelijke aanpassingen en aanvullingen hierop. Zoals Darwin al stelde in zijn theorie ‘Survival of the Fittest’, zijn de winnaars degenen die zich het best aanpassen aan de omgeving. Dat geldt absoluut voor organisaties binnen de bouwwereld.

Hololens

De Oculus Rift en Samsung Gear VR zijn mooie voorbeelden hoe we de virtuele wereld steeds beter naar ons toe halen. Beleving is het sleutelbegrip bij virtual reality. Vanuit een kantoor of werkplek direct door een situatie lopen en hier uitspraken over doen. De verwachting is dat we binnen afzienbare tijd ook aanpassingen kunnen doen in deze virtuele wereld en hier ook informatie aan kunnen onttrekken.

Maar dit kan nog een stap verder. Microsoft heeft namelijk al de HoloLens aangekondigd. Een holografische weergave en hierop aanpassingen doen lijkt op korte termijn mogelijk en is de nieuwste ontwikkeling in augmented reality.


Jeroen Janssen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Laanakkerweg 6, 4131 PA Heerlen, Nederland

Telefoon:
088 932 23 22

Over Jeroen Janssen:
Jeroen Janssen is account manager AEC & Opleidingen bij Cadac Group en is verantwoordelijk voor de advisering over en implementaties van BIM-oplossingen bij organisaties in de gehele bouwketen. Cadac Group is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor het creëren, beheren en delen van digitale ontwerpinformatie. Daarnaast ontwikkelt Cadac Group zelfstandig en onafhankelijk software voor het verbeteren en optimaliseren van ontwerpprocessen, documentbeheer en projectcommunicatie.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.