De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en voor de bouwsector is dat niet anders. Het gaat vooral om de medewerkers voor de bouwplaats en de fabrieken. Maar ook vacatures voor werkvoorbereiders, calculatoren en projectleiders zijn nauwelijks in te vullen. Zijn deze mannen en vrouwen er niet? Weten de bedrijven ze niet te vinden of zijn ze niet in staat om de geschikte kandidaten te verleiden om te solliciteren? Het platform www.functiesindebouw.nl deed hier onderzoek naar.
Het aantal benodigde medewerkers in de bouw stijgt met 12.000 personen tot 2024, waarvan de grootste stijging toe te wijzen is aan zzp’ers. Ten opzichte van het totaal aantal mensen dat in de bouw werkzaam is, namelijk 463.000 personen, is dat niet een al te grote stijging. Zeker niet wanneer gekeken wordt naar het aantal vacatures dat openstaat in de bouwsector. In het eerste kwartaal van 2022 zijn er maar liefst 76.000 vacatures die nog ingevuld moeten worden. Natuurlijk is er sowieso het probleem dat de uitstroom van mensen die met pensioen gaan of de bouwsector verlaten groter is dan de instroom van de jeugd en zij-instromers. Toch zijn er nog steeds voldoende potentiële kandidaten die openstaan voor een nieuwe job.
Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die op een innovatieve manier nieuwe medewerkers weten te bereiken en te raken, maar de meeste bedrijven in de bouwsector worstelen hier nog erg mee.
www.functiesindebouw.nl concludeert dat de werkzoekende in de bouw niet centraal wordt gesteld. Dit heeft als gevolg dat veel bedrijven hetzelfde doen en er dus weinig sprake is van creativiteit. Bedrijven zetten nog altijd veel in op aandraagbonussen en directe werving via de eigen site of vacaturebanken. Deze vacaturebanken staan bomvol vacatures, maar hebben niet altijd het gewenste effect. Dat komt doordat op dit moment weinig mensen actief op zoek zijn naar een baan.
Daarnaast bestaan veel vacatures alleen uit tekst. Sommige bedrijven proberen er nog iets origineels van te maken, maar uiteindelijk ontbreekt het vaak aan beleving voor de werkzoekende. In de ogen van de werkzoekende is er nauwelijks onderscheid tussen bedrijven. Daarnaast zijn veel functieomschrijvingen nagenoeg identiek. In een arbeidsmarkt waar de werkzoekende uitgebreid kan kiezen waar hij of zij gaat werken, moeten de bedrijven zichzelf beter presenteren en de inhoud van de functie en het bedrijf duidelijk maken.
Sommige bedrijven gebruiken ook werving- en selectiebureaus. Hier blijft het bedrijf anoniem in de vacatures. Ook dat werkt niet motiverend voor een werkzoekende.
Bedrijven leven zich over het algemeen onvoldoende in in het gedrag en interesses van de kandidaten die uiteindelijk op de vacatures moeten gaan solliciteren. Een werkzoekende wil kort en snel een volledig en eerlijk beeld hebben van de functie. Maar behalve dat zijn het bedrijf en de bedrijfscultuur ook belangrijk. Hiervoor kun je als bedrijf gebruik maken van veel foto’s, korte video’s en korte quotes. Vergelijk het met de manier waarop veel mensen zich op Funda oriënteren als ze op zoek zijn naar een nieuwe woning.
Het plaatsen van een vacature op de eigen website of een vacaturebank en maar hopen dat erop wordt gereageerd, is niet meer rendabel. Bedrijven moeten in kaart brengen waar de mogelijk nieuwe medewerkers te vinden zijn. Zowel online als fysiek. Linkedin kan hier interessant voor zijn, maar niet iedereen is daar op te vinden. De rol van Instagram of Facebook is onderbelicht, bleek uit het onderzoek van www.functiesindebouw.nl. Via advertenties op deze platformen kunnen bedrijven op de tijdlijn van de werkzoekenden terecht komen. Maar omdat ze daar in principe niet aan het scrollen zijn om vacatures voorbij te zien komen, zullen ze alleen met de juiste boodschap bereikt worden. En dat zorgt voor het laatste punt. Veel teksten zijn saai en nietszeggend. Pakkende, korte teksten met een vleugje humor, zijn echt nodig om de aandacht te pakken tussen alle andere posts waar ze wel op zitten te wachten.
Functies in de Bouw (www.functiesindebouw.nl ) is een onderdeel van Jobtriggers BV opgericht door Pascal Joore en Ronald Siemons. Ze zijn allebei geen onbekende in de bouwwereld. Pascal is, na mede-eigenaar te zijn geweest van Werkspot, al 9 jaar eigenaar van werving- en selectiebureau Wetalent, gericht op de bouw en installatiesector. Ook Ronald Siemons is al zijn hele werkzame leven, voornamelijk als zelfstandig marketingconsultant, in dezelfde sector actief bij veel verschillende organisaties, zoals Raab Karcher, Remeha en Koninklijke Mosa. Jobtriggers creëert unieke vacaturewebsites voor nichemarkten en faciliteert in een duurzame match door een duidelijke koppeling van employer branding met de vacaturebeleving door de werkzoekende.
Naast eigen onderzoek, is voor dit artikel gebruik gemaakt van enkele bronnen:
Reacties
Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.