Op een roze wolk in de cloud

Opinie 08-02-2016 om 10:40 - BIM-adviseurs


Op een roze wolk in de cloud


Je ontkomt er niet meer aan; alles gaat in de cloud. Private cloud, public cloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud en nog vele anderen. Allemaal mogelijkheden om je Gigabytes kwijt je raken.

Naast opslag van data worden ook de programma’s steeds meer webbased. Diverse tekstverwerkingsprogramma’s, boekhoudprogramma’s en ook voor bimmers gaat het nodige veranderen. Na de content zullen ook de programma’s over niet al te lange tijd in de wolken verdwijnen. Autodesk speelt hierop in met Autodesk 360 en met de nieuwe opzet van abonnementen opent het bedrijf de deuren voor een cloud oplossing voor al haar software.

Data in plaats van tekeningen of modellen

Bimmen ontgroeit de tekenzaal. Het gaat niet meer om het plaatje of het 3D-model. Een goed model is niet het doel van het bimmen maar slechts een grafische momentweergave van de objectdata in een bepaalde fase van de levenscyclus van een gebouw. Traditioneel zijn tekeningen altijd ondersteunend geweest in het bouwproces, maar nu we steeds meer bimmen, neemt het BIM-model deze rol over. Bij de eerste BIM-modellen, waar nog niet eens aan de gehele levenscyclus van een gebouw werd gedacht, bleek al snel het motto: ‘denk in data en niet in modellen’. Anders loop je altijd tegen een maximum aan. Dit kan zowel in modelweergave, modelmanipulatie, computersnelheid of opslagcapaciteit. De zwakste schakel wordt zoals altijd bepalend.

Wat betekent dit voor bimmers?

Werken in de cloud is fantastisch. Je moet alleen voorkomen dat de roze wolk in een donkere wolk veranderd. Cloud hopping is daarvoor belangrijk. Bij de vele aanbieders is het belangrijk je af te vragen wat het doel is om daar de juiste wolk bij te vinden. Gaat het puur om een stukje opslag of wil je de levenscyclus van een gebouw beheren? Bimserver, G-team, Bimcloud, Bimcollab, Bim-Teamwork, BIMlink, Tekla Model Sharing, Trimble Connect, BIM360 en ook BimXtra hebben elk hun eigen kwaliteiten. Verdiep je in de mogelijkheden en maak dan je strategische keuze zodat het werken in de cloud je inderdaad naar die roze wolk draagt.


Bert Kamp

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Ruisvoornvijver 9, 2492MN Den Haag, Nederland

Telefoon:
06 418 180 44

Over Bert Kamp:
Bert Kamp studeerde in 1995 af als architect aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Hij ontwikkelde zich via de oprichting van Beka3D Architectuur en Stedenbouw in 2006 en BIMsolutions in 2009 van bouwkundig tekenaar tot architect bij verschillende architectenbureaus zoals RPHS architecten in Voorburg en BSA Wim de Bruijn in Rotterdam. Uit zijn passie voor computerondersteund ontwerpen en een onvrede over de onbekendheid met BIM in de bouwwereld zet Bert zich naast zijn ontwerpwerkzaamheden in voor de verdere ontwikkeling van virtueel bouwen en BIM. Mede hieruit is in 2009 ook Het Nationaal BIM Platform ontstaan. Bert is eigenaar van BIMsolutions en hij implementeert sinds 2009 BIM bij bedrijven. Ook helpt hij organisaties met het modelleren in Revit of Archicad, geeft regelmatig lezingen en organiseert workshops. Hiernaast worden de mogelijkheden van het virtuele bouwen voor eigen projecten ingezet wat in 2010 begon met de uitbreiding van een woonhuis van 50 m2 tot een succesvol 2013 met bijvoorbeeld een SO en VO van gezondheidscentrum van 6.000 m2. Bert ziet BIM als model voor samenwerken en daarom gaat in 2014 met diverse partners enkele grote plannen tot uitvoering brengen.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.