Plannen… met het licht aan!

Opinie 23-02-2021 om 9:42 - Overige


Plannen… met het licht aan!


 Wie als kind het spelletje ‘ezeltje prik’ heeft gedaan, weet hoe lastig het is om geblinddoekt het staartje van de ezel op de juiste plek te steken. In het donker de weg vinden, is nu eenmaal lastiger. Met de blinddoek af en het licht aan werkt het sneller en veiliger. Het is accuraat en vooral leuker, tenminste als het niet gaat om een spelletje. 

Door Ed den Boer 

Mijn inleiding is natuurlijk een verwijzing naar een kinderspelletje en zo zal het in het professionele leven niet gaan … toch? Sinds 2010 heb ik mij voorgenomen om beter bouwen voor de bouwkolom voor het voetlicht te brengen en initiatieven in de spotlights te zetten door te informeren en te verbinden. Sinds kort werk ik bij BIMlink waar we digitale data ontsluiten voor diverse doeleinden. Ik wil in mijn komende blogs praktijkvoorbeelden geven die ik als BIM-liefhebber tegenkom en waarover ik me verwonder. 

Plannen 

Voor een succesvol project is een goede planning en heldere communicatie onmisbaar. Nu zijn we gelukkig al jaren bezig met goede en professionele planningssoftware zoals MS Project, PrimaVera of KYP Project. Er ontbreekt echter steeds iets. Als visueel ingestelde beroepsgroep werken we tegenwoordig veel in het BIM/3D-model. Als planner moest je (tot nu toe) schakelen tussen de planning en het 3D-model om je taken inzichtelijk te krijgen en te weten welk onderdeel er moest worden gerealiseerd. Een veel gestelde vraag was of het mogelijk was om planningsdata inzichtelijk te maken in het 3Dmodel. Welnu, dat is nu mogelijk gemaakt door de koppeling tussen de planningssoftware KYP Project en het platform van BIMlink. Elke wijziging die in de planning wordt doorgevoerd, is zichtbaar in het 3D-model. Elke geplande taak is zichtbaar en zodra hij is afgerond in KYP Projectkleurt dit element in BIMlink groen. Wanneer een taak vertraging oploopt, kleurt het element rood. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook, want zo houd je de voortgangsinformatie van een bouwproject inzichtelijk. 

Vice versa 

Mooi in deze koppeling is dat het zichtbare deel in het 3D-model het technische planningsdeel verduidelijkt waardoor er minder fouten worden gemaakt. Helemaal mooi vind ik dat de informatie vanaf twee kanten kan worden benaderd, dus ofwel vanuit de planning ofwel vanuit het model. Door te klikken in zijn 3D-model kan een uitvoerder dus precies zien wie er wanneer bezig moet zijn en met welke materialen en bewerkingen en is het duinzichtelijk waar vertraging is opgelopen. 

Toekomst? 

Het samenwerken van twee op zichzelf staande softwaresystemen die hun data middels een API-koppeling uitwisselen, gebeurt steeds vaker. Dit gebeurt met statische informatie en ook steeds meer met dynamische informatie (sensoring). Het ontsluiten en leesbaar maken (en houden) van data voor hergebruik in andere software is steeds meer nodig. Het is niet altijd makkelijk en vraagt om standaarden en afspraken. 

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven zijn die beseffen dat data waardevol is en kan worden hergebruikt. Dat is de visie van BIMlink, als platform voor digitaal vastgoedbeheer, en het wordt al op diverse plaatsen toegepast. Eens zien of ik u in mijn komende blogs kan verrassen zodat het licht ineens aan gaat en u ziet wat u doet! 


Ed den Boer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Bezuidenhoutseweg 105, 2594 AC Den Haag, Nederland

Telefoon:
070 219 08 00

Over Ed den Boer:
Ed den Boer heeft in 2010 Het Nationaal BIM Platform opgezet als informatieportal met en voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Bouw Informatie Management (BIM) in de bouwwereld of die al werken met BIM als methodiek. Doel van de website is kennis delen. In de afgelopen jaren is het platform gegroeid van een nieuwssite tot een interactief podium met naast nieuws ook opinies, verslagen, onderzoek, cases, video’s een evenementenkalender en het Bedrijvenregister. Buiten de site organiseert het platform ook kennisevenementen onder de naam BIMpraat. Sinds 2021 is Ed meer op de achtergrond en geeft hij leiding aan het salesteam van BIMlink.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.