Pro versus Contra

Opinie 30-04-2015 om 15:38 - BIM-adviseurs


Pro versus Contra


Bij bijeenkomsten, presentaties en gesprekken over BIM tref je pro-bimmers en contra-bimmers. Fascinerend om met beide personages in dialoog te gaan en ik merk dat de kloof tussen beide steeds groter wordt. Bimmen omdat het werkt versus bimmen omdat het moet.

Tijdens een kennisdag drie weken geleden mocht ik een presentatie houden over de (on)mogelijkheden van BIM. Ik heb de deelnemers meegenomen in onze BIM-wereld. Het was een interessant middagprogramma met diverse sprekers over uiteenlopende onderwerpen en de aanwezigheid van een grote diversiteit aan personen. Nog interessanter was de aansluitende netwerkborrel waarbij je de kans krijgt om met iedereen van gedachten te wisselen.

Pro

De pro-bimmers gaan altijd mee in mijn enthousiasme. Ze weten zeker dat er geen weg terug is. Ze zien vooral de mogelijkheden van de werkmethodiek en de bijbehorende ondersteuning van het 3D- gebouwmodel. Trots vertellen ze over projectresultaten en de wijze waarop ze zich vastbijten in nieuwe ontwikkelingen. Telkens leggen ze de lat weer een stukje hoger om nog meer informatie aan het model toe te voegen en op de juiste wijze gegevens te onttrekken. Natuurlijk weten ze ook de onmogelijkheden te benoemen. En u voelt ‘m natuurlijk al; ook ik hoor bij de pro-bimmers dus eigenlijk zou ik hier moeten spreken over ‘we’. De oplossingen voor de genoemde uitdagingen komen er wel want dat is een kwestie van tijd. BIM is geen toekomst maar realiteit.

Contra

De contra-bimmers bekijken de ontwikkelingen door een andere bril. Ze hebben soms negatieve ervaringen bij het modelleren, het toepassen van de werkmethodiek en de afstemming met de ketenpartners. Ik merk dat ze vaak bimmen omdat het van ze wordt geëist, niet omdat ze de voordelen zien. De communicatie met de andere ketenpartners loopt vooral stroef omdat ze nog niet zijn gewend aan open communicatie.

Nek uitsteken

Het is duidelijk dat de keukendeur open moet. BIM-projecten worden pas echt rendabel als we allemaal onze nek durven uitsteken en kennis te delen. Met alle partners de schouders er onder zetten en gezamenlijk zoeken naar oplossingen en efficiëntere processen. De voordelen van BIM creëer je zelf.

Op weg naar huis moest ik concluderen dat de kloof tussen pro en contra niet kleiner was geworden. De essentie zit naar mijn mening in het doorpakken op procesverbetering. 3D-modelleren is een kwestie van ervaring. Vlieguren maken en projecten draaien. Van belang is juist om de mogelijkheden te ontdekken om het proces te verbeteren. Dit moet zowel binnen als buiten de organisatie. Op deze wijze ontstaat tijdwinst om kwalitatief betere ontwerpen te maken, opdrachtgevers meer te bieden en dus de meerwaarde van BIM te kunnen vaststellen.

Op naar een volgende bijeenkomst en de volgende dialoog.


Stefan Janssen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Schijfstraat 12, 5061 KB Oisterwijk, Nederland

Telefoon:
0416 66 99 99

Over Stefan Janssen:
Stefan Janssen is sinds de oprichting van Klictet Advies in 2005 zowel partner als adviseur op het gebied van gebouwgebonden installaties. Hij houdt zich dagelijks bezig met de procesgang en adviseert toekomstige eigenaren en gebruikers van vastgoed in de wereld van de installatietechniek. Zijn doel is steeds om optimaal comfort, functionaliteit en veiligheid in de gebouwomgeving te verkrijgen. Sinds 2011 werkt Janssen als intern projectleider aan de implementatie van de BIM als werkmethodiek binnen de organisatie. Vanuit de visie ‘kennis is macht, maar kennis delen is kracht’ organiseert Klictet Advies met regelmaat inspiratiesessies om de gehele bouwketen te informeren over de mogelijkheden van BIM binnen de volledige levenscyclus van een gebouw.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.