Regeren is vooruitzien

Opinie 19-05-2014 om 14:46 - BIM-adviseurs


Regeren is vooruitzien


Waarom maken wij het ons zo nodeloos ingewikkeld en complex? De meest onbenullige zaken weten we tot vreselijk complexe processen te maken. Althans, zo ervaar ik het.

Het bijzondere van deze eigenschap is dat praktisch niemand zich meer afvraagt waarom dit zo is en, mogelijk nog wel de belangrijkste vraag, of het ook niet anders zou kunnen. Wat hierbij nog wel het meest frustrerende is, is dat de vraag uiteindelijk wel wordt gesteld maar dan op het moment dat dit eigenlijk niet meer ter zake doend is.

De welbekende spreekwoorden/gezegden zijn hierbij dan veelal van toepassing, zoals ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’ of ‘als mosterd na de maaltijd’. Het lijkt dan ook of we niet echt willen leren van hetgeen ons ‘overkomt’. Het woord overkomt heb ik bewust tussen aanhalingstekens geplaatst omdat het overkomen veelal toch echt wel ontstaat door eigen gedrag. Een afwachtende houding is daarin nummer 1. Net zo lang wachten tot de spreekwoordelijke ballon klapt. Af en toe gebruik ik zelfs de term sadomasochisme. We lijken het wel haast lekker te vinden om telkens weer met dezelfde zaken te worden geconfronteerd. Maar het kan ook worden gezien als ‘het bestaansrecht rechtvaardigen’. Brandjes blussen, crisis management uitvoeren, rekken en erbij blijven, et cetera.

Het resultaat is een kortstondige euforie, omdat de eindstreep is gehaald, maar deze wordt veelal ingehaald door een diepe teleurstelling voor wat betreft het eindresultaat en niet te vergeten veelal het menselijk leed gedurende dit proces. Het boeit mij dan ook uitermate waarom veel partijen dan toch steeds weer voor dit model kiezen. Bewust of onbewust.

Rijden op een dood paard

Is slimmer werken of organiseren een taboe? Of willen we wel, maar weten we niet hoe? Of is men bang voor het ongewisse? Of vindt men dat een verandering of aanpassing 100% gegarandeerd succes in zich moet dragen alvorens men het gaat invoeren? Of is positiebehoud een remmende factor tot verandering? Of …. Of …. Of ….. ‘The dead horse theory’ sluit hier in mijn optiek naadloos op aan en geeft weer hoe veel organisaties met deze materie omgaan. Deze oude wijsheid van de Dakota indianenstam zegt dat wanneer je ontdekt dat op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen. Maar in het bedrijfsleven proberen we vaak andere strategieën met ‘rijden op dode paarden’, waaronder … nou ja, zie hieronder (klikken vergroot het plaatje).

 

Mijn ervaring is dat er vaak wel over deze zaken wordt gesproken, maar niet over wordt nagedacht. Welke impact heeft een bepaalde keuze voor de organisatie en kunnen we wel alles overzien? En moeten we wel alles kunnen en willen overzien? ‘Waar je struikelt, ligt je grootste schat’ is een andere tegelwijsheid. Struikelen doen we niet bewust en dus overzien we dat niet. We moeten echter wel op pad zijn om te kunnen struikelen. Dit is duseen bewuste keuze. Een keuze om tot andere inzichten en ervaringen te komen.

Ik wil hier dus, zij het mogelijk op een wat zweverig lijkende wijze, aangeven dat de Demming cirkel niet voor niets vier segmenten kent: Plan, Do, Check en Act. Mijn ervaring is dat de bouwbranche de segmenten Do en Act volledig meester is, maar dat Plan en Check nog in een ontwikkelingsfase zitten. Ook hier is namelijk weer een tegelwijsheid aan te koppelen, ‘bezint eer ge begint’.

Slimmer werken

BIM is een onderdeel van slimmer werken. BIM is een, met name technologische innovatie die alleen maar beter en groter gaat worden naar mate de tijd verstrijkt. De softwarehuizen zitten niet stil en ik vermoed dat er bij hen al veel grotere stappen zijn gemaakt dan dat er aan de markt op dit moment wordt afgeleverd. De wereld om ons heen digitaliseert in een ongelofelijk hoog tempo. Niet aanhaken lijkt dan ook geen optie. Daarnaast ben ik van mening dat het niet inzetten van deze technologieën de vooruitgang niet zullen tegenhouden. Maar om dit als organisatie goed te managen, is een plan vooraf toch zeker aan te raden. En dan heb ik het alleen nog maar over de technologische zijde van het BIM. Bedenk dat de Mount Everest ook niet wordt beklommen zonder plan of strategie.


Remco Ooijen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Adriaan van Bleijenburgstraat 1, 3311 LA Dordrecht, Nederland

Telefoon:
06 467 258 03

Over Remco Ooijen:
Remco heeft jarenlange ervaring opgedaan bij diverse middel- en grote regionaal, landelijk en internationaal opererende ontwikkelende aannemers en ontwikkelaars. Daarnaast is hij zich in 2007 gaan specialiseren in BIM en dan met name de zachte zijde van dit onderwerp (verandermanagement). Maar hij schuwt ook niet de zijde van de techniek omdat hij een gezonde balans tussen theorie en praktijk voorstaat. Remco is altijd opzoek naar de uitdaging. Diversiteit is dan ook een belangrijk gegeven. Het vastgoeddomein geeft deze mogelijkheid door een grote diversiteit aan projecten die elk hun eigen uitdagingen in zich hebben. Remco is een verbinder en maakt dat elk project een team effort.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.