Rijnboutt over voordelen Archicad bij renovaties en herbestemmingen

Verslagen 12-12-2022 om 16:25 - Architectenbureaus - Softwareleveranciers


Rijnboutt over voordelen Archicad bij renovaties en herbestemmingen


Verslag Architects in Ctrl bij Rijnboutt in Amsterdam

Architects in Ctrl is eind november niet als webinar georganiseerd, maar live op locatie. Op het kantoor van multidisciplinair ontwerpbureau Rijnboutt in Amsterdam spraken Maarten Castelijns, Michael Maminski, Max Both en Lennart Brink voor een volgepakte tribune over de fases die zij doorlopen bij renovaties en herbestemmingen.

Tijdens de sessies met de naam Architects in Ctrl van BIM-softwareleverancier KUBUS spreken architecten over hun mooie projecten en de rol die BIM-software daarin speelt. In de sessie bij Rijnboutt behandelden de sprekers onder meer het gebruik van de Renovatietool, de rol van BIM bij het overtuigen van de welstand en gemeente, het omzetten van Pointclouds en het vertalen van ontwerp naar uitvoering. Ook spraken zij over de voordelen van BIM-software, waarbij de rol van Archicad werd uitgelicht. Tijdens de sessie stonden drie projecten centraal: de Grote Staat in Maastricht, Lindershof in Dordrecht en de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

‘Altijd een stuk stad bouwen’

“De missie van Rijnboutt is om altijd een stuk stad te bouwen”, opende Maarten de sessie. “Hierbij hebben we oog voor verleden en toekomst, voor omgeving en functie en iedereen die er komt, is en gaat.” Rijnboutt is een integraal ontwerpbureau met stedenbouwkundigen, (landschaps-)architecten en technisch ontwerpers. Het bedrijf werkt aan stedelijke uitdagingen zoals verdichting, herbestemming, klimaatadaptie en veranderende mobiliteit. “Bij deze complexe vraagstukken is een open blik nodig om tot de juiste oplossingen te komen. Transformatie is de rode draad door het werk wat wij doen. Van gebiedstransformaties tot kleine monumenten”, aldus Maarten.

BIM zit sterk verweven in het bedrijf. Bij Rijnboutt gebruiken de teamleden BIM in alle projecten, van ontwerpfase tot beheer. Zo zorgen ze dat betrokken partijen optimaal kunnen samenwerken en worden problemen sneller herkend en opgelost. “Dit maakt processen inzichtelijk, sneller, efficiënter en beter beheersbaar. Ook op de lange termijn”, besloot Maarten.

Archicad & Verbeelding: Grote Staat in Maastricht

Michael Maminski, Architect bij Rijnboutt, sprak over de Grote Staat in de historische binnenstad van Maastricht. Het project was een transformatie van een monumentaal warenhuis naar een multifunctioneel gebouw met winkels en woningen. Het gebouw kreeg een extra verdieping voor woningen, terwijl er ook een hof werd uitgesneden voor natuurlijk daglicht. Het project wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd.

Michael toonde hoe Rijnboutt Archicad gebruikt om plannen te presenteren aan Welstand en Gemeenten. “In dit project hebben we in Archicad diverse visualisaties aangemaakt die de bestaande en nieuwe situatie naast elkaar leggen. Hierdoor hadden we geen andere tekenprogramma’s nodig. We merken dat deze visualisaties enorm helpen om klanten te overtuigen van onze plannen voor hun project. Deze data is beschikbaar voor elke projectpartner en dat bevordert de samenwerking.” Ook vertelde Michael hoe ze materialen en andere elementen gebruiken in Archicad om levensechte 3D-weergaven van het model te maken.

Archicad & Uitvoering: Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam

BIM-coördinator en technisch ontwerper Lennart Brink liet zien hoe Rijnboutt gebruik heeft gemaakt van Archicad in de uitvoeringsfase van projecten. Specifiek ging hij in op de renovatie van het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in de binnenstad van Amsterdam.

Toen Rijnboutt de opdracht kreeg, is een model gemaakt op basis van archieftekeningen, historische foto’s, pointclouds, DWG’s van de pointclouds en situatiefoto’s. Lennart: “Een pointcloud is een scan die alles overneemt wat je kunt zien. Op een pointcloud kun je snel zien of er scheefstand is in een gebouw.” Aannemer BAM was vroeg betrokken bij het project. “Om ons te helpen, heeft BAM een DWG-tekening gemaakt met diverse lagen. Zo konden we zien wat de scheefstand in het gebouw was.” Ook hebben ze dronefoto’s gemaakt voor een gedetailleerde blik op de staat van het gebouw.

Rijnboutt heeft BIM tijdens dit project ingezet als communicatiemiddel tussen de aannemer, architect, constructeur en (onder-)aannemer. Hiervoor gebruikten ze Archicad, Solibri en BIMcollab ZOOM. Lennart: “We hebben het gebouw ingetekend op basis van de historische tekeningen en de foto’s. Hiermee ontstond een compleet 3D-model met zowel de bestaande als de nieuwe situatie.” Rijnboutt gebruikte onder andere een renovatiefilter in Archicad, waardoor zowel de bestaande, historische en toekomstige situatie in het 3D-model zaten. Lennart sloot zijn verhaal af met enkele mooie voorbeelden van hoe ze historische elementen vanuit foto’s hebben omgezet in Archicad, zodat het gebouw zijn originele karakteristieken terugkreeg.

Archicad & Pointcloud: Lindershof in Dordrecht

De laatste spreker van Rijnboutt was technisch ontwerper en BIM-manager Max Both. Zijn verhaal richtte zich op de verhouding tussen Archicad & Pointcloud. “Iedereen is op zoek naar betrouwbare informatie. Maar met oude, historische panden is het maken van betrouwbare informatie erg lastig. Een goed voorbeeld daarvan is het project Lindershof in het historisch centrum van Dordrecht.” Dit project loopt sinds 2018 en is een herbestemming van een voormalig warenhuis naar een gebouw met retail en woningen. Rijnboutt hoopt het in 2023 op te leveren.

Max: “Het probleem met historische panden is dat niks recht is. En dat is lastig, want je kunt niet te veel aanpassen vanwege de monumentale status. Eigenlijk tref je als architect een bijna onwerkbare situatie aan. Maar gelukkig is er nu pointcloud, waarmee je een fotorealistische weergave kunt maken van zowel het exterieur als het interieur. Deze pointclouds konden we uploaden in Archicad en die kon onze partner BIMnD ook raadplegen. Op basis van deze pointclouds maakten zij 3D-modellen waarop wij verder konden ontwerpen.”

Max besloot zijn verhaal met het voordeel van Archicad dat het mogelijk is om met meerdere gebouwen in één bestand te werken. “In Archicad kun je de data van verschillende gebouwen samenvoegen in één bestand en daar mastertekeningen uit genereren. Hieruit kun je weer gesegmenteerd werken. Dit zorgt voor een prettige en effectieve manier van werken.”

Het volledige event terugkijken? De opname staat inmiddels online op de site van KUBUS.

Pointcloud van de gevel in Dordrecht

3D-model in Archicad op basis van de Pointcloud

Benieuwd naar andere ervaringen?

KUBUS organiseert regelmatig Architects in Ctrl-sessies. Deze zijn altijd online geweest, maar nu dus ook op locatie. Tijdens deze sessies vertelt telkens een andere architect over zijn of haar ervaringen met BIM-software in het ontwerp- en bouwproces. Deelname is gratis. Heb je een sessie gemist? Op de site van KUBUS bekijk je de opnames eenvoudig terug. Klik hier om alle opnames terug te kijken.


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.