SketchUp Pro krijgt nieuwe updates in versie 2021.1

Nieuws 08-06-2021 om 11:30 - Softwareleveranciers


SketchUp Pro krijgt nieuwe updates in versie 2021.1


SketchUp Pro heeft een update gekregen naar versie 2021.1 Deze is vanaf woensdag 9 juni beschikbaar en beschikt over een aantal opgepoetste functies die zorgen voor een soepelere workflow. Zo is de manier waarop de tien belangrijkste tools werken veranderd.

De hoogtepunten op een rij:

Modifier Toggles

De meest expliciete verandering is dat meer tools zich gedragen als toggles die aan- en uitgezet kunnen worden door op een toets te tikken. Dit betekent minder ‘klik-en-vasthoud’ interacties voor tools en meer voorspelbare modelleerresultaten.

Voor elke tool kunnen gebruikers in de Statusbalk (onderaan het scherm) zien welke modifiers beschikbaar zijn en de huidige gemodificeerde status van de tool bevestigen door de cursor of het modelleerproces op het scherm te onderzoeken. Met meer modifiers die zich gedragen als toggles, is het gemakkelijker om de status van de tool te wijzigen voor gebruikers een bepaalde handeling voltooien.

Sticky Modifiers

De status van de tools zal over meerdere bewerkingen behouden blijven. Dit betekent dat gebruikers meerdere kopieën van objecten kunnen maken met Move of dat ze randen kunnen verbergen met Eraser terwijl zij het aanzicht veranderen met Orbit.

Om uit een gewijzigde toolstatus te komen, drukken gebruikers opnieuw op de modificatietoets of veranderen zij van gereedschap.

Pre-lock Inferences

Veel tools van SketchUp hebben de mogelijkheid om een inferentierichting of tekenvlak te ‘pre-locken’. In deze release wordt dit patroon ook toegepast op andere tools. Gebruikers kunnen nu een inferentierichting vooraf vergrendelen voordat zij de eerste keer klikken met de Line, Tape Measure, en Move tools.

Push/Pull Updates

In SketchUp 2021.1 zullen gebruikers waarschijnlijk enkele verschillen met Push/Pull opmerken. Naast het feit dat de Push/Pull Copy modifier een permanente toggle wordt, is nu ook de verborgen modifier van Push/Pull, Stretch een feit.

Stretch is een modifier die al jaren in SketchUp bestaat, maar nog nooit in de statusbalk of de Push/Pull cursor is genoemd. Het ‘stretchen’ van een vlak komt ongeveer overeen met het verplaatsen van een vlak loodrecht op het tekenvlak, en is vooral nuttig in de vroege stadia van conceptontwikkeling.

Naast bovenstaande verbeteringen aan Push/Pull, is er ook een verandering aangebracht in de vlakoriëntatie tijdens het modelleren in SketchUp. SketchUp zal nu nieuwe vlakken altijd met de voorkant naar boven oriënteren, wanneer gebruikers op het grondvlak tekenen, en met de voorkant naar de camera in andere gevallen. Bijvoorbeeld, als een vlak over een bestaand vlak wordt getekend, zal het nieuwe vlak nog steeds de oriëntatie van het vlak overnemen waar het overheen wordt getekend. Push/Pull en Follow Me operaties gedragen zich voorspelbaarder met deze veranderingen, wat resulteert in correct georiënteerde vlakken.

Prestatieverbetering voor Extensions met veel meshes

Sommige SketchUp extensies zijn ontworpen om grote hoeveelheden geometrie te creëren of te manipuleren. Natuurlijk, hoe groter de mesh is die een extensie aan SketchUp toevoegt, hoe langer het duurt om deze te genereren. Er is nu een verbetering aangekondigd in hoe efficiënt SketchUp’s API grote meshes genereert. Zodra gebruikers meshes boven de 20,000 polygonen krijgen, is de verbetering bijzonder goed merkbaar. Als gebruikers benieuwd zijn naar deze nieuwe API, kijken zij naar extensies zoals Artisan, SubD, Bezier Surface en Skimp.

Updates aan het Extensions menu

Vanaf nu zal het Extensions menu item altijd zichtbaar zijn, ongeacht of Extensions daar geïnstalleerd zijn of niet. Zo zijn ook Extension Management en Developer Tools naar dit menu verplaatst.

Eenheidstranslatie voor Live Components

Live Component parameters worden nu weergegeven in dezelfde eenheid als in een SketchUp model. Dus, wanneer gebruikers iets meten met de Tape Measure tool, is het een stuk sneller om deze meting als een Live Component parameter te typen.

2021.1 Bevat daarnaast een verbetering van de tekentijd van bewerkte Live Components.

Wie Live Components nog niet heeft ontdekt, kan dit doen in het 3D Warehouse.

IFC 4 classificatie en export

Naast ondersteuning voor het IFC 2×3 schema en bestandsformaat, bevat SketchUp Pro nu ook een IFC 4 classificatieset en de mogelijkheid om IFC 4 bestanden te exporteren.

Lees meer over hoe gebruikers IFC-types kunnen gebruiken SketchUp’s Classifier tool.

LayOut verbeteringen

2021.1 introduceert een snellere manier om de schaal van een viewport in te stellen. Gebruikers kunnen nu simpelweg de gewenste schaal intypen in het Camera tabblad van het SketchUp modelpaneel. Deze nieuwe manier van invoeren zal netjes een aantal inputs analyseren: 1:50, 1 = 50, 1/50, .02 of 2% zullen allemaal snel een schaal van 1:50 op een viewport toepassen.

Verkrijgbaarheid

Klik hier om naar de downloadsectie te gaan en deze update te downloaden. Voor wie SketchUp Pro 2021 al gebruikt, is deze update geheel gratis. Wie een oudere versie van SketchUp Pro gebruikt, bekijkt hier de upgrade-mogelijkheden.

Bron: Design8


Design8

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Robert van Dee

Adres:
Edisonstraat 24, 4004 JL Tiel, Nederland

Telefoon:
0344 57 78 84

Over Design8:
Design8 bv is leverancier van diverse 3D Ontwerp- en Visualisatiesoftware een heeft reeds jaren ervaring in 3D CAD op Mac en PC. Design8 bv levert o.a. bekende 3D ontwerptitels als SketchUp Pro, Rhino en Altair Inspire en renderpakketten als Enscape, V-Ray en Twinmotion. BIM met SketchUp Pro: Nu is SketchUp een bekende naam in de architectuur, maar wat is er dan precies BIM aan? Een 3D model (uit welke software dan ook) wordt gebruikt als datamodel van het project. Dit 3D model kan dan bijvoorbeeld met SketchUp Pro gemaakt worden. SketchUp Pro werkt prettig samen met andere pakketten, doordat er een compleet ecosysteem van uitbreidingen beschikbaar is om extra functionaliteit aan de software toe te voegen en het helemaal naar uw eigen hand te zetten.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.