Startblock: 28 betaalbare woningen binnen 5 dagen

Verslagen 03-11-2022 om 11:37 - Architectenbureaus - Softwareleveranciers


Startblock: 28 betaalbare woningen binnen 5 dagen


Webinar Architects in Control van KUBUS op 27 oktober

‘Voor iedereen een betaalbare woning’, is de missie van woningbouwer Startblock. Tijdens de sessie van Architects in Ctrl, de webinarserie van KUBUS op 27 oktober, spraken Gert-Jan Post en Lucas Visser over duurzame bouw van prefab-huizen en de rol die BIM speelt bij hun grote projecten.

Woningbouwbedrijf Startblock is ontstaan vanuit drie partijen: interieurbouw en aannemer Stijlvol Hout, ontwikkelaar Oost & Van Tilburg en architectenbureau 1-op-1 Architectuur. Gert-Jan lichtte toe hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “We hadden met een aantal passievolle mensen het idee om starters in de huidige woningmarkt te helpen.” Vier jaar later is Startblock een volwaardig bedrijf met 40 tot 60 medewerkers en diverse types prefab woningen op de markt. Gert-Jan en Lucas zoomden tijdens de webinar in op twee grote projecten. Te beginnen met 32 woningen in Ridderkerk.

Dubbel zoveel woningen op eenzelfde perceel

Bij Startblock denken ze graag out-of-the box en zoeken ze oplossingen om elke m2 zo efficiënt mogelijk te benutten. “In plaats van zes naoorlogse rijtjeswoningen, kunnen we op eenzelfde oppervlak ook 12 prefab-appartementen bouwen. Dat doen we snel, zonder in te leveren op luxe”, aldus Lucas. Dus toen woningcorporatie Wooncompas uit Ridderkerk aanklopte bij Startblock voor 32 woningen, schoten ze uit de startblocken.

Bij prefab bouwen is er altijd een bepaalde spanning tussen standaardisatie en ontwerpvrijheid. “Het is niet zo dat heel Nederland vol moet staan met hetzelfde type huis”, lichtte Lucas toe. “De gevel bij huizen van Startblock is daarom een soort ‘kameleon’, die we naar wens kunnen aanpassen. Het casco van de gebouwen is gestandaardiseerd, maar de schil past zich aan naar de situatie en wensen van de klant. Zo voorkomen we de gevreesde eenheidsworst en hebben onze klanten de vrijheid om hun wensen door te geven.”

Volgens de heren was de animo voor de woningen in Ridderkerk groot. Voor de 32 woningen, waren meer dan 800 aanmeldingen. Gert-Jan: “De woningen waren gericht op starters en getaxeerd op ongeveer 140.000 euro. Dat is heel betaalbaar voor een complete woning die startklaar is. Je hoefde alleen maar een eigen interieur te kopen.”

Steeds meer prefab

Steeds meer traditionele aannemers passen prefab houtbouw toe, we kunnen dus zeker spreken van een trend. Maar hoe ga je van ontwerp in BIM naar een finaal project? Gert-Jan gaven inzicht in de fabriek van Startblock.

De fabriek is niets meer dan een assemblageplek waar de installatieproducten prefab aankomen. Gert-Jan: “Alle onderdelen die bij Startblock binnenkomen zijn eigenlijk al af. In de fabriek hoeven we ze alleen nog maar in elkaar te zetten.” Dat zorgt ook voor een enorm hoog bouwtempo, iets wat de huidige krappe woningmarkt goed uitkomt. Startblock heeft de ambitie om elke woning binnen vijf dagen af te hebben. Op die snelheid zitten ze momenteel nog niet, maar ze zijn er ‘hard mee bezig’.

Werken met externen in BIM

De basis van de Startblock-woningen wordt gevormd door stellingen. Hieraan worden alle materialen gemonteerd tot volwaardige huizen. Deze stelling staat in BIM-software Archicad, zodat een 3D-model ontstaat van hoe het eindproduct in werkelijkheid wordt. Deze data moet ook beschikbaar zijn voor externe partijen en daarom werken alle betrokken partijen in hetzelfde bronbestand. Gert-Jan lichtte toe hoe die samenwerking verloopt: “Externe partijen zijn een soort ketenpartners voor ons. Op de ontwerpafdeling werken we met 5 tot 10 mensen dag in dag uit bezig aan de modellen. Maar bijvoorbeeld de installatie van energie en water laten we over aan E+W installateurs. Deze werken dan in Archicad met ons mee. Zo heeft de installateur een grote invloed op het uitdenken van de installatieconcepten. Dat kunnen we heel gedetailleerd bijhouden in Archicad en kunnen we fouten elimineren en de ruimtes zo efficiënt mogelijk benutten. Zo houden we  kinderziektes weg uit het ontwerpproces. Het is best wel even monnikenwerk om alles in het bronbestand te zetten, maar het is het zeker waard”, aldus een tevreden Gert-Jan.

Render van prefab-woningen in Warmenhuizen

 

28 woningen in 5 dagen

Om de snelheid van prefab bouwen te illustreren, lichtten de heren een project toe waar ze in het Noord-Hollandse Warmenhuizen 28 woningen hebben geplaatst binnen 5 dagen. “Eigenlijk hadden we het Guinness Book of World Records wel kunnen vragen”, zei Lucas grappend. “Voor dit project was een bestaand ontwerp, waar de architect ons vroeg of we dit om konden zetten in een prefab-woning.”

Gert-Jan liep met de deelnemers door de BIM-bestanden in Archicad heen. Toen werd duidelijk hoe de bronbestanden werken. “Voor dit project hadden we twee typen huizen: hoek- en rijtjeswoningen. In ieder modeltype, zit het bronbestand van de casco ingebed. Alle bestanden zijn  met hotlinks aan elkaar verbonden in het 3D-model. Dus zodra een collega iets aanpast in het casco, krijg ik direct een melding en kan ik mijn bestand updaten naar de nieuwste versie.”

Om zo efficiënt mogelijk te werken, modelleert Startblock niet alles in 3D. Alleen seriematige ontwerpen zijn interessant en relevant om tijd in te steken. Bij het project Warmenhuizen hebben ze bijvoorbeeld alleen de gevel in 2D uitgetekend. Dit was in een paar uur werk gedaan. “Dat scheelt veel tijd”, sloten de heren af. Onder dit artikel staat een video over dit project.

Benieuwd naar andere ervaringen van architecten?

KUBUS organiseert regelmatig  Architects in Ctrl sessies. Tijdens deze online sessies vertelt telkens een andere architect over zijn of haar ervaringen met Archicad. Deelname is gratis. Heb je een sessie gemist? Op de site van KUBUS bekijk je de opname van deze en andere edities van Architects in Ctrl eenvoudig terug. Klik hier om alle opnames terug te kijken.

Op 22 november staat de volgende sessie van Architects in Ctrl op de agenda. Het event zal gaan over renovatie en herbestemmingsprojecten van Rijnboutt en de grote rol die BIM en Archicad hierin spelen. Deze editie wordt op locatie georganiseerd op het kantoor van Rijnboutt en is geheel gratis. Klik hier voor meer informatie.


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.